(3) Jak sušit potraviny

Je čas pustit se do sušení 🙂 a připravit hromadu chuťově nepřekonatelných dobrot. 

Umění sušit potraviny bylo našim předkům známé už v dávných dobách, kdy se energie ze slunce a větru využívaly ke konzervaci a sušení zásob na zimní měsíce. Dnes už naštěstí na ideální počasí pro sušení čekat nemusíme: vše spolehlivě obstará domácí sušička ovoce.

Jenže tak úplně jednoduché sušení také není. Každý druh potravin se suší po jinou dobu a při různých teplotách.

Příliš tepla povede k přesušení, nebo k zatažení obalové části potraviny, což zablokuje unikání vlhkosti a tím pádem samou podstatu sušení.

Nízkou teplotou naopak docílíme nedostatečného usušení, nebo se toto protáhne neúměrně dlouho a sušená potravina bude mít sklon k plesnivění.

Sušička ovoce s nastavitelnou teplotou (případně časovačem) pomůže výše zmíněné problémy vyřešit.

Potraviny samozřejmě můžete sušit i v troubě, to je ale z několika důvodů nepraktické a já to příliš nedoporučuju v případě, že za rok usušíte víc než jednu dávku hub, na které jste omylem narazili v lesíku při procházce.

Sušička ovoce využívá energii lépe než trouba, navíc plata jsou prodyšná a vzduch jimi může rovnoměrně proudit. Sušení v troubě bude vyžadovat více vaší pozornosti; trouba musí být pootevřená, aby vlhkost mohla unikat, a sušené potraviny musíte často obracet, aby se nepřichytily k plechu, který akumuluje teplo.


Příprava potravin k sušení

Ovoce i zelenina určená k sušení musí být nakrájená na stejně silné plátky, aby se usušila rovnoměrně. Ideální ke krájení stejných plátků je mandolína kráječ. Ovoci a zelenině kupované v obchodě nejdříve oloupu škrabkou slupku.

Maso na jerky dávám na chvíli do mrazničky, tužší se lépe krájí na tenké proužky. Mělo by být libové a co nejčerstvější.

TIP: Až potraviny naskládáte na plata a ty vložíte do sušičky, zapněte přístroj na maximum (obvykle kolem 70 °C). Nechte zapnuté první cca dvě hodiny; potraviny mají na začátku vysoký obsah vody a zahřívají se postupně. Teprve po dvou hodinách stáhněte teplotu na doporučenou pro daný typ potraviny.

Tímto postupem zkrátíte dobu sušení a předejdete možnému riziku zkažení potraviny, nebo se v ní začnou tvořit bakterie.

Doporučené teploty sušení potravin

Potravina

Teplota

Ovoce

55 °C

Zelenina

50 °C

Ovocné protlaky

50 °C

Bylinky

35-45 °C

Syrové ořechy

45-50 °C

Maso

65 °C

TIP: Některé druhy ovoce, jako jablka, banány, hrušky, mají tendenci po nakrájení hnědnout. Tomu se dá snadno zabránit, ponoříte-li je do roztoku vody s citronem (200 ml citronové šťávy na necelý litr vody). Nechte ovoce máčet v roztoku cca 10 minut, pak je vyndejte, oklepejte, a sušte jako obvykle. Citronová šťáva navíc dodá ovoci příjemně navinulou chuť.

Kdy je potravina usušená?

Kdy sušení ukončit poznáte jednoduše tak, že budete průběžně ochutnávat. Odeberte vzoreček, nechte ho bokem vychladnout a poté jej zkuste roztrhnout. Správně usušené ovoce by mělo být pružné a ohebné, ale uvnitř by se už neměla objevit vlhká místa; ovoce by mělo mít jednolitou konzistenci. Pokud je ovoce křehké a hned se láme, bude již přesušené.

Zelenina by měla být křehká.

Maso by na dotek mělo být velmi suché, při ohybu by mělo prasknout, ale přesto by si mělo zachovat určitou ohebnost.

Dobu sušení může ovlivnit několik faktorů, mezi které například patří: 

  • vlhkost ovzduší
  • obsah tekutiny a cukru v sušené potravě
  • jestli je potravina nakrájená na stejně silné plátky
  • typ sušičky
  • množství potravin, jaké v sušičce v daný moment sušíme

Jak uchovávat sušené potraviny?

Použijte uzavíratelné nádoby; nejlépe se hodí sklenice se šroubovacím víčkem nebo klipsnou a gumovým těsněním, dobré jsou zipovací sáčky, poslouží i prázdné plechové krabice od sušenek. Potraviny skladujte v suchu, na chladném tmavém místě.

O mně
 

Jsem máma od dvou pubertálních dětí a hledám cesty, jak rodině nabídnout zdravější dobroty, které nejenom zasytí, ale také dodají energii, vitamíny a další prospěšné látky. Objevila jsem sušení ovoce a o svoje zkušenosti se dělím se svými čtenáři na tomto blogu.

>