(4) Další využití sušičky

Máte doma sušičku ovoce? Neomezujte se jen na klasické sušení ovoce a hub. Sušička potravin je zdatná domácí pomocnice, s níž zvládnete mnohem více činností, než si vůbec dokážete představit. Není to jen sezónní přístroj, který vám pomůže zpracovat přebytky úrody v létě a na podzim: její služby využijete celoročně.

Níže uvádím několik způsobů méně tradičního využití sušičky ovoce. Věřím, že budete překvapení, jak univerzální sušička může být.


Výroba domácího jogurtu v sušičce

Rádi si smlsnete na zakysaných výrobcích? Co takhle vyrobit si domácí jogurt? Nepotřebujete k tomu žádné speciální přístroje, stačí jen dvě základní ingredience, zajistit ideální podmínky a o ostatní se postará matka příroda.

Není to tak dlouho, co můj syn dostal ve škole za úkol vyrobit domácí jogurt a přinést jej ochutnat do školy - právě v přírodopisu probírali svět bakterií.

Koupili jsme kelímek s 250 g bílého jogurtu Hollandia a litr mléka. Mléko jsme zahřáli na cca 80 °C (při prvním náznaku „perlení“ po obvodu hrnce jsme jej stáhli z plotýnky) a nechali zchladit, až bylo vlažné. Odborně se tomuto procesu říká pasterizace. Ta je založená na faktu, že většina nežádoucích mikroorganismů hyne už při teplotě okolo 70 °C, a přesto si mléko zachová většinu živin.

Když si ohřáté mléko odpočalo, nastal čas naočkovat ho jogurtem. Do mléka jsme přidali celý kelímek bílého jogurtu, rozmíchali, a pak přišla na řadu fáze zrání jogurtu.

Synek odmítnul jakoukoliv další pomoc a vyrobil pro hrnec parádní hnízdo s termoizolačními vlastnostmi. Hrnec se směsí budoucího jogurtu přiklopil poklicí, zabalil do dvou dek a obložil polštáři. V tomto stavu jsme nechali náš experiment přes noc.

Ráno jsme poklici odklopili a ejhle! Nádherně hustý jogurt s bublinami na povrchu byl na světě 😊

Všem, kteří si chtějí výrobu domácího jogurtu usnadnit, se nabízí právě sušička potravin, která nahradí deky a polštáře v posledním kroku jogurtování.

Naočkovaný základ na jogurt nalijte do sklenic, ve kterých chcete jogurt uchovávat, a vložte so sušičky. Já ještě sklenice stáhnu dohromady alobalem. Zapněte sušičku na 45 °C a nechte jogurt v klidu zrát. Doba potřebná k výrobě jogurtu se pohybuje kolem 4-6 hodin, když jej necháte stát přes noc, nic se nestane.

Hotový jogurt ochuťte ovocem (sušeným i čerstvým), medem či jinou dobrotou podle chuti. Co nesníte, šupněte do ledničky, kde jogurt vydrží minimálně dalších 5 dní čerstvý.

Domácí ovocný čaj ze sušeného ovoce

Sušené ovoce je báječnou esencí pro výrobu domácího čaje. Ovoce zalité horkou vodou krásně nabobtná a uvolní do čaje vynikající chuť a aromata. Možnosti výroby domácího čaje ze sušeného ovoce jsou nepřeberné; opět záleží na tom, co máte rádi, na dostupném ovoci a chuti experimentovat.

Domácí čaj ze sušeného ovoce mým skvělým tipem na vánoční dárek (nebo dárek věnovaný při jakékoliv jiné příležitosti). Čaj zabalím do elegantního celofánového sáčku a přizdobím jej přírodní stuhou - efekt zaručen!

TIP: Přidejte do směsi na čaj kousek sušeného zázvoru. Budete mile překvapeni; zázvor dodá čaji příjemný štiplavý říz, zázvor je navíc zdraví velmi prospěšný a pomůže překlenout období se zvýšeným výskytem nemocí.

Kynutí těsta

Pokud vy nebo vaše rodina milujete kynuté pečivo, domácí sušička zajistí pro kynutí těsta ideální podmínky.

Osobně na kynuté těsto zadělávám v rámci dalších kuchařských aktivit, kdy je puštěná alespoň jedna z plotýnek na sporáku. Zpracované těsto v míse, zakryté čistou utěrkou, nechávám tak nějak poblíž teplé plotýnky a hlídám, aby se nezapařilo nebo mu naopak nebyla zima.

Sušička je v mnoha ohledech šikovnější řešení. Pokud ji mám po ruce, vždycky ji na kynutí těsta upřednostním.

Mísu se zakrytým těstem jednoduše postavím do sušičky, nastavím teplotu na 45 °C a vím, že o těsto je dobře postaráno. Na sporáku se mi navíc uvolní místo a já můžu vesele vařit, aniž bych se musela strachovat o to, co se děje v míse pod utěrkou.

Potpourri provoní váš domov

Víte, co je to potpourri? Dekorační miska se směsí sušených vonných bylin, aromatického ovoce a exotického koření. Voní naprosto báječně a zdaleka strčí do kapsy navoněné umělé přípravky, které zakoupíte v obchodě. I v tomto případě může být domácí potpourri zajímavým dárkem pro maminku, babičku, nebo kamarádku.

Jak na výrobu domáho potpourri? Hlídejte si stránku s recepty 🙂

Směs na tělový peeling

Víte, že v sušičce si můžete připravit domácí směs na tělový peeling? Zapomeňte pro jednou na kupované kosmetické přípravky a pusťte se do výroby domácího peelingu, hotového elixíru zdraví pro vaši pokožku. Jeho použití si jednoduše zamilujete. Mým tajemstvím jsou sušené květy levandule a růže.

Postup na výrobu domácího tělového peelingu již brzy na stránce s recepty.

Další tipy?

Zmínila jsem několik možností, jak využít sušičku jinak než k sušení křížal nebo houbové úrody. V sušičce můžete také nasušit domácí nudle, připravit pamlsky pro čtyřnohé mazlíčky, do sušičky dávám zbylé pečivo, které pak semelu na strouhanku.

A co vy? Máte nějaký tajný tip na využití domácí sušičky? Budu ráda, když se o ně podělíte v komentářích pod článkem 🙂

O mně
 

Jsem máma od dvou pubertálních dětí a hledám cesty, jak rodině nabídnout zdravější dobroty, které nejenom zasytí, ale také dodají energii, vitamíny a další prospěšné látky. Objevila jsem sušení ovoce a o svoje zkušenosti se dělím se svými čtenáři na tomto blogu.

>