2

(4) Další využití sušičky

Máte doma sušičku ovoce? Neomezujte se jen na klasické sušení ovoce a hub. Sušička potravin je zdatná domácí pomocnice, s níž zvládnete mnohem více činností, než si vůbec dokážete představit. Není to jen sezónní přístroj, který vám pomůže zpracovat přebytky úrody v létě a na podzim: její služby využijete celoročně.

Níže uvádím několik způsobů méně tradičního využití sušičky ovoce. Výroba domácího jogurtu, sušení květin potpourri, domácí čaj. Věřím, že budete překvapení, jak univerzální sušička může být. 


Výroba domácího jogurtu v sušičce

Rádi si smlsnete na zakysaných výrobcích? Co takhle vyrobit si domácí jogurt? Nepotřebujete k tomu žádné speciální přístroje, stačí jen dvě základní ingredience, zajistit ideální podmínky a o ostatní se postará matka příroda.

Není to tak dlouho, co můj syn dostal ve škole za úkol vyrobit domácí jogurt a přinést jej ochutnat do školy - právě v přírodopisu probírali svět bakterií.

Koupili jsme kelímek s 250 g bílého jogurtu Hollandia a litr mléka. Mléko jsme zahřáli na cca 80 °C (při prvním náznaku „perlení“ po obvodu hrnce jsme jej stáhli z plotýnky) a nechali zchladit, až bylo vlažné. Odborně se tomuto procesu říká pasterizace. Ta je založená na faktu, že většina nežádoucích mikroorganismů hyne už při teplotě okolo 70 °C, a přesto si mléko zachová většinu živin.

Když si ohřáté mléko odpočalo, nastal čas naočkovat ho jogurtem. Do mléka jsme přidali celý kelímek bílého jogurtu, rozmíchali, a pak přišla na řadu fáze zrání jogurtu.

Synek odmítnul jakoukoliv další pomoc a vyrobil pro hrnec parádní hnízdo s termoizolačními vlastnostmi. Hrnec se směsí budoucího jogurtu přiklopil poklicí, zabalil do dvou dek a obložil polštáři. V tomto stavu jsme nechali náš experiment přes noc.

Ráno jsme poklici odklopili a ejhle! Nádherně hustý jogurt s bublinami na povrchu byl na světě 😊

Všem, kteří si chtějí výrobu domácího jogurtu usnadnit, se nabízí právě sušička potravin, která nahradí deky a polštáře v posledním kroku jogurtování.

Naočkovaný základ na jogurt nalijte do sklenic, ve kterých chcete jogurt uchovávat, a vložte so sušičky. Já ještě sklenice stáhnu dohromady alobalem. Zapněte sušičku na 45 °C a nechte jogurt v klidu zrát. Doba potřebná k výrobě jogurtu se pohybuje kolem 4-6 hodin, když jej necháte stát přes noc, nic se nestane.

Hotový jogurt ochuťte ovocem (sušeným i čerstvým), medem či jinou dobrotou podle chuti. Co nesníte, šupněte do ledničky, kde jogurt vydrží minimálně dalších 5 dní čerstvý.

Domácí ovocný čaj ze sušeného ovoce

Sušené ovoce je báječnou esencí pro výrobu domácího čaje. Ovoce zalité horkou vodou krásně nabobtná a uvolní do čaje vynikající chuť a aromata. Možnosti výroby domácího čaje ze sušeného ovoce jsou nepřeberné; opět záleží na tom, co máte rádi, na dostupném ovoci a chuti experimentovat.

Domácí čaj ze sušeného ovoce mým skvělým tipem na vánoční dárek (nebo dárek věnovaný při jakékoliv jiné příležitosti). Čaj zabalím do elegantního celofánového sáčku a přizdobím jej přírodní stuhou - efekt zaručen!

TIP: Přidejte do směsi na čaj kousek sušeného zázvoru. Budete mile překvapeni; zázvor dodá čaji příjemný štiplavý říz, zázvor je navíc zdraví velmi prospěšný a pomůže překlenout období se zvýšeným výskytem nemocí.

Kynutí těsta

Pokud vy nebo vaše rodina milujete kynuté pečivo, domácí sušička zajistí pro kynutí těsta ideální podmínky.

Osobně na kynuté těsto zadělávám v rámci dalších kuchařských aktivit, kdy je puštěná alespoň jedna z plotýnek na sporáku. Zpracované těsto v míse, zakryté čistou utěrkou, nechávám tak nějak poblíž teplé plotýnky a hlídám, aby se nezapařilo nebo mu naopak nebyla zima.

Sušička je v mnoha ohledech šikovnější řešení. Pokud ji mám po ruce, vždycky ji na kynutí těsta upřednostním.

Mísu se zakrytým těstem jednoduše postavím do sušičky, nastavím teplotu na 45 °C a vím, že o těsto je dobře postaráno. Na sporáku se mi navíc uvolní místo a já můžu vesele vařit, aniž bych se musela strachovat o to, co se děje v míse pod utěrkou.

Potpourri provoní váš domov

Víte, co je to potpourri? Dekorační miska se směsí sušených vonných bylin, aromatického ovoce a exotického koření. Voní naprosto báječně a zdaleka strčí do kapsy navoněné umělé přípravky, které zakoupíte v obchodě. I v tomto případě může být domácí potpourri zajímavým dárkem pro maminku, babičku, nebo kamarádku.

Jak na výrobu domáho potpourri? Hlídejte si stránku s recepty 🙂

Směs na tělový peeling

Víte, že v sušičce si můžete připravit domácí směs na tělový peeling? Zapomeňte pro jednou na kupované kosmetické přípravky a pusťte se do výroby domácího peelingu, hotového elixíru zdraví pro vaši pokožku. Jeho použití si jednoduše zamilujete. Mým tajemstvím jsou sušené květy levandule a růže.

Postup na výrobu domácího tělového peelingu již brzy na stránce s recepty.

Další tipy?

Zmínila jsem několik možností, jak využít sušičku jinak než k sušení křížal nebo houbové úrody. V sušičce můžete také nasušit domácí nudle, připravit pamlsky pro čtyřnohé mazlíčky, do sušičky dávám zbylé pečivo, které pak semelu na strouhanku.

A co vy? Máte nějaký tajný tip na využití domácí sušičky? Budu ráda, když se o ně podělíte v komentářích pod článkem 🙂

Petra
 

Jsem máma od dvou pubertálních dětí a hledám cesty, jak rodině nabídnout zdravější dobroty. V sušičce potravin zpracovávám ovoce, zkouším ale sušit i jiné bašty, svoje zkušenosti sdílím tady na webu.

  • Gabka Reková napsal:

    Dobrý den, zajímá mě, jak vložíte při tvorbě jogurtu skleničky se směsí do sušičky. Moje se skládá pouze ze sít cca 3cm vysokých…

    • O mně napsal:

      Dobrý den, při výrobě jogurtu připravenou směs nalijte do kelímků, přiklopte je víčky (nešroubujte je, aby dovnitř mohl vzduch), kelímky vyskládejte na dno sušičky. Případně je můžete položit na první plato, pokud dno sušičky není rovné. Zapněte sušičku na cca 40 °C a nechte přes noc „pracovat“. Ráno by měl být jogurt hotový. Některé sušičky mají jako speciální příslušenství kelímky na výrobu jogurtů. Jinak mezi námi :), ohřáté naočkované mléko na jogurt můžete přes noc zabalit do peřiny, ta udělá stejnou práci, jako elektrická sušička – ráno bude jogurt hustý. Pokud dáte jogurt do peřiny, pak v jedné nádobě, ne rozlitý do kelímků. V jedné nádobě se lépe udrží teplo. Ať se daří, Petra

  • >