Go Back
domácí sušené maso jerky

Domácí sušené maso (jerky)

Recept na perfektní jerky
Příprava 30 minutes
Tepelná úprava 7 hours

Suroviny
  

  • 1 kg libového masa (preferuji hovězí, ale nebojte se experimentovat)
  • 120 ml Worchestrové omáčky
  • 120 ml sojové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky soli

postup
 

  • Maso nakrájejte na pravidelné plátky, silné cca 2-3 mm. Připravte marinádu (na rychlé důkladné promíchání používám jednoduchý plastový šejkr – nádobka s víčkem). Plátky masa vyskládejte do misky a průběžně potírejte marinádou. Naložené maso zakryjte alobalem, přimáčkněte, abyste odstranili maximum vzduchových kapes. Nechte v ledničce odpočinout přes noc.
  • Druhý den vyskládejte plátky naloženého masa na plata sušičky. Sušičku nastavte na 68 °C a 8 hodin.  Zhruba po hodině, dvou, až je povrch masa při sušený zatáhnutý, maso obraťte. Kontrolujte, zda je maso usušené – nejtenčí a nejmenší kousky by mohly být hotové za 5-6 hodin. Správně usušené maso je tuhé, ohebné, ale při přeložení se neláme.
  • Skladujte v uzavíratelné nádobě v suchu, chladu a na tmavém místě.

poznámky k receptu

Dobrou chuť!