Go Back
domácí křížaly

Domácí křížaly

Nejlepší recept na Domácí křížaly
Příprava 30 minutes
Tepelná úprava 8 hours

Suroviny
  

  • 1 kg Jablek cca 150-200 g křížal
  • Javorový sirup
  • Skořice
  • Kyselina citrónová

postup
 

  • Vyzrálá jablka, která máte k dispozici, případně množství, které zaplní sušičku
    příprava křížal
  • Vykrajovačem jádřinců odstraňte středy z jablek, jablka oloupejte. Nakrájejte na pravidelné kroužky (nožem na ovoce, případně kráječem - mandolínou). Pokud chcete, aby vám plátky jablek nezhnědly, vložte je do vody, ve které jste rozpustili kyselinu citrónovou - dávám cca 1/2 lžičky na 0,75 l vody.
  • Jablka vyjměte z lázně, nechte okapat, a rovnoměrně rozložte na plata sušičky. Do misky nalejte javorový sirup (stačí málo!) a silikonovou mašlovačkou jablka potřete. Nakonec je lehce poprašte skořicí a plata narovnejte do sušičky.
    sušení jablek - křížaly
  • Sušičku nastavte na 57 °C, časovač na 8 hodin. Zhruba po dvou hodinách prohoďte plata (horní za spodní). Po pěti šesti hodinách by mohly být první křížaly hotové. Správně usušené jsou vláčné, když je však rozříznete, nevidíte žádné stopy šťávy.
    sušička ovoce
  • Sušené plátky jablek nechte prochladnout, skladujte v uzavíratelné nádobě v suchu, chladu a na tmavém místě.

poznámky k receptu

Úspěch zaručen, dobrou chuť!