Go Back
sušená domácí rajčata v sušičce recept

Domácí sušená rajčata v sušičce

Rajčata sušená v sušičce potravin, zalitá olejem s přidáním česneku a čerstvých bylinek.
5 from 2 votes
Tepelná úprava 10 hours

Suroviny
  

  • vyzrálá rajčata
  • sůl
  • jedlý olej řepkový, slunečnicový nebo olivový
  • česnek
  • čerstvé bylinky tymián, rozmarýn, atp.

postup
 

  • Rajčata omyjeme, nakrájíme napříč na plátky asi 3-4 mm silné, stopku v dolní části rajčete vyřízneme.
  • Plato sušičky vyložíme pečicím papírem, prostřihneme otvor pro průduch horkého vzduchu.
  • Rajčata vyložíme na pečicí papír, zlehounka posolíme (stačí opravdu jen pár zrnek soli).
  • Plata s rajčaty vyrovnáme na sušičku, přikryjeme víkem a spustíme sušičku (Paradiso Big na 52 °C, ale dovedu si představit také teplotu o několik stupňů vyšší).
  • Rajčata kontrolujeme, přehazujeme pláty (dolní pláty schnou rychleji), odlepujeme opatrně rajčata přichycená k pečicímu papíru (např. kuchyňským nožem).
  • Usušené kousky přendáváme do mísy, nedosušená rajčata přemísťujeme k okrajům plata, kde rychleji schnou.
  • Usušená rajčata vyskládáme do teplé vymyté sklenice, zalijeme po okraj olejem a zavíčkujeme. Skladujeme v chladu, suchu a temnu.

poznámky k receptu

Sušená rajčata ve sklenici můžeme prokládat plátky česneku, dobré jsou také snítky čerstvých bylinek.