Aeropress

AeroPress: jak v něm připravit kávu a espresso

Zcela jednoduchý pomocník pro přípravu lahodné kávy, do kterého můžete použít i ta nejdražší zrnka kávy a z těch obyčejnější vykouzlíte také moc dobrou a voňavou kávu. Vyrobit umí nápoje tak skvělé, že už si na drahý kávovar ani nevzpomenete. Chuťově může káva lehce připomínat espresso.

Co je AeroPress?

Řadíte se mezi milovníky kávy a rádi experimentujete s různými chutěmi a rozdílnými přípravami? Pak jste již určitě narazili na „filtrovanou kávu.“ Neznalcům může chuť připomínat espresso. Ale chutí se od klasického espressa o dost liší a také je rozdíl v přípravě. Nicméně o kousek níž vám ukážu doplněk pro Aeropress, se kterým to espresso dokážete udělat.

Kdysi se u nás káva připravovala mechanicky zamícháním kávy ve vodě a následným protlačením přes sítko. Dnes je však příprava o dost jednodušší, pokud máte po ruce AeroPress. Výsledkem je kratší a mnohem jednodušší příprava. A také silnější chuť kávy.

AeroPress nemusí na první pohled kávové vybavení vůbec připomínat. Přece jen válec s pístem se mezi ostatními drahými přístroji značně vymyká. Jde však o skvělý nástroj k alternativní přípravě kávy.

Vynalezl ho Alan Adler. Tento pán od svého mládí sbírá patenty. Na svém kontě už jich má více než 40. Většinou se jedná o nejrůznější přístroje a zlepšováky. AeroPress vynalezl na základě toho, že mu nechutnala hořká chuť kávy. Aby ji minimalizoval, zrychlil celkovou extrakci, při které káva nestačí „zhořknout.“ Psal se rok 2005 a AeroPress byl představen světu. Nenechal na sebe dlouho čekat a lidé si jej začali ve velkém pořizovat jak domů, tak do kanceláří po celém světě.   

Jak funguje AeroPress?

AeroPress můžeme zařadit mezi alternativní pomocníky pro přípravu kávy spolu s french press a V60. Jejich vlastnosti se při výrobě kávy spojují. Z french pressu si AeroPress půjčil píst a filtr, z V60 pak možnost nasazení přímo na šálek a využívá papírové filtry.

A z čeho je AeroPress složený? Najdeme zde menší válec opatřený gumovým pístem, větší válec sloužící jako komora pro přípravu kávy a z plastové odnímatelné sítko, do kterého umisťujeme papírový filtr. Také tu najdeme trychtýř pro snadnější vsypávání mletých zrn kávy, plastový držák na papírové filtry, míchátko a naběračky.

Jak už můžeme odvodit z názvu, pomocí vzduchu a naší síly si jednoduše a bez použití drahých kávovarů vyrobíte lahodnou kávu. Původně se káva u této metody filtruje přes papírový filtr. Dnes si můžeme dokoupit další příslušenství, například kovové sítko. Celý mechanismus tohoto zařízení je tak jednoduchý a na přípravu kávy tak šikovný, že si jej opravdu zamilujete. Navíc svým kompaktním tvarem nezabere žádné místo ve vašem kufru, batohu, ale ani v kuchyni.

Příprava kávy je naprosto jednoduchá. Svou oblíbenou kávu si tak můžete připravit opravdu kdekoliv. A i proto výrobci vyvinuli ještě menší verzi AeroPressu s názvem Go, která se pohodlně složí do velikosti většího hrnku na kávu s sebou.

Je káva z AeroPress jako espresso?

Chuť kávy připravené v AeroPressu bychom mohli snadno přirovnat ke kávě z french pressu. Má silnější a plnou chuť. Protože je příprava kratší, chuť neobsahuje tolik kyselin. Navíc díky rychlé extrakci kávy, která netrvá déle jak dvě minuty, se do šálku nedostane velké množství kofeinu. Takto připravenou kávu si můžeme během dne vychutnat bezpečně i ve větším množství.

A jestli je káva z AeroPress podobná espressu? Záleží na úhlu pohledu. Pokud si odmyslíme postup výroby kávy v kávovaru, ve kterém se espresso vyrábí pod 9 barovým tlakem, pak ruční kávovar rozhodně neobstojí. Ručním stlačením pístu dosáhnete tlaku maximálně 0,7 barů.

Zajímavé je, že většina lidí hodnotí kávu z AeroPressu stejně, nebo dokonce lépe, než z kávovaru. Připravenou kávu z AeroPressu můžete použít jako základ pro další kávové pokrmy jako latte, cappuccina a dalších nápojů na bázi espressa.

Pro přípravu kávy v AeroPressu je možné použít i dalšího pomocníka, který je šetrný k přírodě. Jde o produkt:

Fellow Prismo pro Aeropress

S Prismem si připravíte opravdu plnou chuť kávy s výraznou intenzitou. Chuťově jí můžeme přirovnat z moka konvičky. Zředěním s trochou vody se stává chutným americanem.

Fellow Prismo pro Aeropress je vyrobený z plastového závitu a opakovaně použitelného kovového filtru s otvory o průměru 70 mikrometrů. Díky němu se minimalizuje spotřeba papírových filtrů. Uvnitř přístroje je pak namontovaný tlakově ovládaný ventil, otevírající se pouze při stisku AeroPressu. Navíc vytváří příjemnou krému.

A jak Fellow Prismo pro Aeropress funguje? Stačí nástavec nasadit na svůj AeroPress Aerobie stejně, jako jste to dosud dělali s klasickým plastovým sítkem. Fellow Prismo se skládá ze 2 částí, ventilu a kovového filtru. Díky kovovému filtru bude vaše káva bohatší na oleje. A protože je znovu použitelný, můžete ho využívat dlouhá léta. Ostatní už funguje jako při běžné přípravě kávy v AeroPressu. Stačí naplnit kávou, zalít vodou a stlačit. Pozor v případě použití AeroPress Go. Zde Fellow PRISMO není 100% kompatibilní. Pro zaručení kompatibility je nutné při nasazování použít sílu při zatlačení.

Návod, jak připravit kávu v AeroPress

Tady je recept, jak docílit opravdu plné chuti a výrazného aroma.

Obecně platí dva základní recepty pro přípravu kávy v AeroPressu. V prvním případě stojí AeroPress filtrem dolů a druhý, kdy stojí obráceně filtrem nahoru – proto se nazývá reverzní metodou.

První metoda přípravy kávy v AeroPress má nevýhodu v tom, že ve chvíli, kdy zaléváte kávu horkou vodu, tak v tu samou chvíli začne káva procházet filtrem ještě nevylouhovaná. Tento nedostatek je při použití obrácené metody zcela vyloučena. Zespoda je totiž tubus utěsněn pístem a filtr se dává až na vršek AeroPressu.

Recept na přípravu kávy v AeroPressu pomocí reverzní metody:

  • Začněte vložením papírového filtru do sítka AeroPressu a propláchněte jej horkou vodou. Takto se zbavíte zbytkového filtrového aroma.
  • Můžete také horkou vodou propláchnout hrnek a servírovací nádobu. Tak zamezíte rychlému vychladnutí nápoje.
  • Namletou kávu vložte do AeroPressu.
  • Uvařte vodu na teplotu 95°C.
  • Vytáhněte píst, otočte bajonetem nahoru a nasypte mletou kávu.
  • Zalijte ji 50 ml vody a nechte 30 vteřin extrahovat. Během této chvíle se káva zbaví přebytečného CO2, který čerstvě pražená káva obsahuje.
  • Krouživým, pomalým pohybem pak zalévejte zbytek obsahu a posléze kávu promíchejte.
  • Nasaďte propláchnutý filtr a nechte extrahovat 30 sekund. Poté dalších 30 sekund stlačujte píst. Doba přípravy by neměla přesáhnout 1,5 minuty.
  • Vychutnejte si svou lahodnou kávu!

Příprava kávy v AeroPress klasickým způsobem

  1. Vložte papírový filtr do sítka, propláchněte jej horkou vodu, aby se zbavila chuť papírového filtru a zašroubujte.
  2. Položte přístroj filtrem na šálek, který také doporučujeme propláchnout horkou vodou. To proto, aby si káva udržela delší dobu svou požadovanou teplotu.
  3. Do plastové nádoby nasypte čerstvě mletou kávu.
  4. Kávu zalijte vodou a nechte extrahovat asi 20 sekund. Pro opravdu silnou chuť kávy můžete ponechat po dobu 2 minut. Pro začátek však doporučujeme jemně mletá zrnka a kratší dobu extrakce.
  5. Navlhčete píst gumovým koncem, vložte jej do nádoby a kontrolovaným pohybem stlačte.
  6. A můžete si vychutnat svou připravenou kávu!

Na jakou hrubost namlít kávu?

Abyste si svou kávu připravenou v AeroPressu opravdu vychutnali, je dobré ze začátku trochu experimentovat nejen s množstvím kávy, ale také s délkou extrakce i hrubostí namletého zrna.

Zrno lze mlít na jemné, středně hrubé a hrubé. Obecně platí pravidlo, že čím jemnější mletí, tím výraznější chuť a kratší doba extrakce. Jak umlít kávu?

Pozor

Čím hruběji kávu namelete, tím rychleji bude protékat přes filtr. Hrubě namletou kávu připravujte vždy reverzní metodou, protože jedině tak se dokáže vylouhovat.

Osvědčený recept, který mi vždy fungoval, bylo 18 g kávy pomleté asi jako hrubá mouka (to je velice jemné mletí), asi 230 ml horké vody a čas extrakce, kdy se stlačováním začínáme v minutě a půl. Na krabici AeroPressu je také návod, jak připravit kávu Tento recept napsal sám Alan, vynálezce AeroPressu. Jako koncept se nepatrně liší od toho, co se kolem přístroje postupně vyvinulo. Nevíte jakou kávu vybrat? Pojďte si vybrat z nejlepší kávy do mého dalšího článku.

Co by se vám k AeroPress mohlo hodit za příslušenství?

Pro AeroPress je k dispozici příslušenství, se kterým si svou kávu vychutnáte ještě lépe. Na výběr máte hned ze dvou druhů filtrů. Pro milovníky ekologie doporučujeme pořídit kovový filtr Kaffia.

Filtry pro aeropress

Kovový filtr Kaffia pro Aeropress

Filtr je vyrobený z nerezové oceli a je skvělou alternativou ke klasickým papírovým filtrům. Díky tomuto filtru vám odpadne starost s neustálým dokupováním papírových filtrů, což je ve výsledku mnohem úspornější a také ekologičtější řešení. Výhodou je také nízká pořizovací cena.

Kovový filtr Kaffia má středně hrubé sítko, proto je možné namlít na střední hrubost. Nicméně si můžete s extrakcí vyhrát a zkusit různé hrubosti. Oproti papírovému filtru kov zachycuje méně kávových olejů. Výsledný nápoj bude hutnější a plnější.

Papírové filtry

Pokud dáváte přednost papírovým filtrům, doporučujeme použít bělené papírové AeroPress filtry. Jsou určené k jednorázovému použití a jsou vhodné i pro ta nejjemněji mletá kávová zrna.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *