Jak Umlit Kavu

Jak umlít kávu: hrubost, s mlýnkem i bez mlýnku

Kávu si nejlépe vychutnáte, když si kávová zrna umelete těsně před přípravou. Mlýnkem ji namelete během pár vteřin. Víme, jak kávu namlít na požadovanou hrubost i bez mlýnku.

Nejlepší mlýnky na kávu

Vybrali jste si čerstvou kvalitní zrnkovou kávu, která vám při otevření sáčku nádherně provonila celý byt. A to jste ji ještě neochutnali. Teď vás čeká mletí kávy. Nejlepší je, umlít zrna až těsně před přípravou kávy. Jedině tak dostanete z kávy maximum chuti, nemluvě o nádherném aroma, které se z čerstvě mletých zrn uvolňuje.

Abyste kávu namleli na požadovanou hrubost, potřebujete k tomu v ideálním případě kvalitní mlýnek. Před jeho koupí se určitě vyplatí přemýšlet nad tím, co od mlýnku očekáváte, jak často, jakým způsobem a v jakém množství si kávu připravujete. Je třeba zvážit nejen hrubost kávy, ale také zda sáhnout po manuálním či elektrickém mlýnku.

Mlýnky na kávu se prodávají v různém cenovém rozpětí s nejrůznějšími funkcemi. Ideální je, vybrat mlýnek, který disponuje možností nastavení hrubosti. Některé nezvládnou jemné mletí, což je důležité při přípravě espressa. Při koupi mlýnku zkontrolujte záruku a ověřte kvalitu mlecího strojku. Pozor na nekvalitní levné mlýnky s tříštivými noži, mixéry či kuchyňské roboty. Ty kávu nemelou, ale tříští, rozbíjí, nebo sekají za vysokých otáček. Výsledkem  bude nerovnoměrně mletá káva, která bude přepálená a přišla o mnoho chuťových vlastností.

Ruční mlýnky

Skoncovat se špatnou kávou můžete takřka okamžitě. A při výběru ručního mlýnku si vychutnáte příjemný rituál, kdy káva navíc provoní doslova celý byt. Pokud melete jen pár gramů kávy denně, vsaďte na ruční mlýnek. Kávu s ním namelete lépe, šetrněji a ten zážitek za to zkrátka stojí. Ruční mlýnek vybírejte s keramickými či ocelovými mlecími kameny.

Kdy dát přednost ručnímu mlýnku na kávu?

  1. Chcete tradiční mlýnek – za pár stovek, který mele kávu na požadovanou hrubost. Ruční mlýnky jsou ideální pro ty, kteří milují alternativní přípravu kávy, jako je french press, chemex, aeropress, moka konvička, dripper či vacuum pot. Proč? Protože jen málo ručních mlýnků umí namlít kávu na pudr, vhodnou pro přípravu espressa. Tedy oni to umí, ale je to velice pracné a zdlouhavé umlít kávu na pudr.
  2. Upřednostňujete manuální přípravu – umlít si kávu vlastními silami je romantický, uklidňující rituál. Pokud melete jen několik gramů denně. Ruční mlýnek je skvělou volbou, pokud budete pravidelně mlít kávu pro sebe či dva tři lidi. Čím víc porcí a čím častěji si kávu připravujete, tím víc času a energie vám mletí vezme.
  3. Nikam nespěcháte – kávu si chce každý vychutnat. Kam tedy spěchat? Pokud ráno neřešíte minuty strávené v kuchyni, ruční mlýnek je ideální volbou i pro vás. Mletí kávy v ručním mlýnku vaše denní rozjímání dokáže ještě umocnit. Navíc, když si kávu připravíte skutečně vlastními silami a vypipláte si ji po svém, mnohem více ji oceníte, protože přesně víte, kolik úsilí jste do ní vložili.

Rozhodli jste se pro ruční mlýnek na kávu? Dejte na naše doporučení a vyzkoušejte jeden z těchto prověřených ručních mlýnků na kávu

Mlýnek na kávu Porlex Mini II

Mlynek Porlex Mini 2

Nová verze tohoto ručního kávového mlýnku Porlex Mini II nabízí více jak 2 x jemnější možnost nastavení hrubosti a o 30 % vyšší rychlost mletí. Nové mlecí kameny také melou na jednu otočku o 30 % více kávy, a tak kávu namelete ještě rychleji.

Tělo mlýnku je vyrobeno z nerezu. Kvalita zpracování je tak brilantní, že i při každodenním používání po dobu několika let, bude mlít kávu stejně jako první den. Rychle, přesně a stejnoměrně. Mlýnek je dokonce navržen tak, aby zapadl do AeroPressu, tuto menší verzi do něj schováte téměř celou. Můžete si tak své nářadí na přípravu kávy zabalit na cesty, aniž by zabrala místo v batohu.

Specifikace:

  • Výška: 13 cm
  • Materiál: nerez

Hario SKERTON PLUS

Hario Skerton

Jednoduché a rychlé mletí kávy = Hario Skerton Pro. Tento mlýnek je nejnovější verzí populárního Skertonu. V této verzi je vybaven novou rukojetí a novým nastavováním hrubosti, které je pod mlecími kameny.

Minimalistický, elegantní a v moderním stylu je navržený tento kvalitní ruční mlýnek Hario Skerton Plus, od japonské značky Hario. Tento mlýnek má ergonomický tvar, proto se dobře drží a mletí kávy je tak mnohem pohodlnější a jednodušší. Spodní část je opatřena protiskluzovou podložkou z odolné pryže. Mlýnek tak nebude při práci nadskakovat ani na kluzkém povrchu. Průhledná skleněná nádobka na mletou kávu je vybavena víčkem, takže ji můžete využít pro uskladnění kávy pro pozdější použití. Vejde se do ní až 100 g kávy.

Velkým plusem u tohoto ručního mlýnku je možnost nastavitelné hrubosti mletí. Stačí ji nastavit pouhým otočením matice pod kličkou, buď po nebo proti směru hodinových ručiček. Mlecí mechanismus je vyroben z keramiky, a je velice snadno omyvatelný.

Specifikace:

  • Rozměry bez kličky: 
  • šířka cca 9,5 cm
  • výška cca 18 cm

Mlýnek na kávu Kaffia Classic

Mlynek Kaffia

Ruční kávomlýnek KAFFIA CLASSIC Každodenní rituál přípravy voňavé čerstvé kávy Vám zpříjemní náš dřevěný ruční mlýnek Classic s nastavitelnou hrubostí mletí.

Je naprostou klasikou mezi mlýnky na kávu. Doporučuji ho všem, kteří si potrpí na klasiku, libují si ve stylových doplňcích a zároveň lpí na kvalitě. Dřevěný mlýnek na kávu Kaffia Classic je navržen v prvorepublikovém stylu. Disponuje kvalitní keramickou mlecí mechanikou, která je ideální kombinací tradičního stylu a příznivé ceny.

Každodenní rituál přípravy čerstvé a voňavé kávy vám zpříjemní tento ruční dřevěný mlýnek se šuplíkem na kávu. Vyroben je z tvrdého dřeva. Klička i zásobník je z kovu v tmavé barvě.

Specifikace:

  • Výška: 16 cm
  • Šířka: 10 cm
  • Hloubka: 10 cm
  • Materiál: dřevo, kov

Elektrické mlýnky

Abyste svou kávu namleli na přesnou hrubost, doporučujeme zvolit mlýnek elektrický. Mletí kávy elektrickým mlýnkem je rychlé a pohodlné. Určitě doporučujeme pro mletí kávy vybrat kvalitní mlýnek, který kávu skutečně umele. Levné varianty totiž mají tendenci kávu nasekat a připálit. Takový mlýnek skutečnou chuť i aroma úplně zničí. Při výběru kvalitního elektrického mlýnku sázejte na kvalitu. Jako u ručního mlýnku je u toho elektrického důležitá možnost nastavení hrubosti pro různé přípravy kávy.

Kdy dát přednost elektrickému mlýnku na kávu?

  1. Neřešíte vyšší finanční výdaje – elektrický mlýnek na kávu je dražší oproti manuálnímu. Na trhu existuje sice celá řada levných produktů, ty ale kávu nenamelou šetrně či na požadovanou hrubost.
  2. Chcete mít svou kávu připravenou rychle – elektrické mlýnky umelou kávu rychle a pohodlně. Vy budete mít čas na ranní povinnosti, zatímco příprava kávy vám nezabere téměř žádný čas.
  3. Máte rádi pohodlí – ruční mletí kávy vyžaduje nejen čas, ale také energii. Elektrické mlýnky představují snadný způsob, jak umlít kávu na požadovanou hrubost v co nejkratším čase. Bez práce.
  4. Potřebujete více množství kávy – pokud připravujete kávu pro 4 a více šálků, určitě se vám elektrický mlýnek vyplatí. Při výběru mlýnku je dobré se vždy řídit tím, kolik kávy budu denně mlít a jak často, protože pak byste si na sebe mohli připravit pěknou boudu.

Je pro vás elektrický mlýnek na kávu tou pravou volbou? Dejte na naše doporučení a investujte do námi prověřených elektrickým mlýnků na kávu:  

Elektrický mlýnek Wilfa Svart CGWS-130B černý

Wilfa Svart Cgws 130b

Pokud patříte mezi milovníky moderního umění, elektrický mlýnek Wilfa Svart CGWS-130B v černé barvě vás uchvátí na první pohled. Vyráběn je norskou značkou Wilfa, která se specializuje na výrobu vysoce kvalitních elektrických mlýnků pro zkušené ale i začínající domácí baristy.

Nová verze přichází s inovovaným stejnosměrným motorem pro tišší a přesnější fungování mlýnku. Disponuje ochranou proti zaseknutí kávy v mlýnku (přetížení motoru), které se velmi zřídka mohlo stát v dřívější verzi. Mlecí kameny jsou vyrobeny z kvalitní oceli. Zrna jsou zde šetrně mleta tak, aby si káva zachutnala svou chuť i vůni. Mlecí kameny jsou robustní a zajišťují rychlé a dokonalé mletí. Hlavní předností mlýnku Wilfa Svart je citlivé nastavení hrubosti mletí (cca 70 stupňů od jemného po hrubé). 

Mlýnek Baratza Encore

Baratza Encore Elektricky Mlynek

Americká společnost Baratza vás svým kávomlýnkem Encore určitě nezklame. Tento elektrický kávový mlýnek je vhodný na mletí kávy všechny alternativní přípravy filtrované kávy jako je např. dripper, french press, aeropress aj.Kávu vám však umí umlít tak jemně, že bude ideální pro přípravu toho nejsilnějšího espressa.

Mlecí ústrojí je tvořeno kónickými kovovými mlecími kameny (40mm), které jsou u větších mlýnků lepší než kameny ploché, které kávu více zahřívají. Kávu si můžete umlít na hrubost podle 40 nastavitelných stupňů hrubosti. Navíc je zkonstruován tak, že při jakémkoliv pádu cizího tělesa do mlýnku, se mlecí kameny okamžitě zastaví a nedojde tak k poškození kamenů či motoru.

Elektrický mlýnek Hario V60 EVCG-8B

Mlynek Hario V60 Evcg

Novinka od japonské značky Hario je tento elegantní a přitom velmi praktický elektrický mlýnek na kávu Hario V60 EVCG-8B. Tento produkt ocení naprosto každý kávový fajnšmekr, který si chce čerstvě namletou kávu přímo do jeho oblíbeného dripperu V60, či jakékoliv jiné alternativní metody. Kávu si pohodlně namelete přímo do french press konvičky Aeropressu, moka konvičky, dripperu i vacuum potu.

Káva se nedoporučujeme skladovat namletá. V tomto případě si umelete jen takové množství, jaké skutečně potřebujete. Jednoduše si odvážíte potřebné množství kávy, nasypete do zásobníku a pomocí tlačítka pohodlně umelete.

Zásobník mlýnku Hario V60 EVCG-8B je klasicky v designu celé řady V60. Disponuje UV filtrem a pojme až 240 g kávových zrn. Elektrický mlýnek je vybaven nerezovými kónickými mlecími kameny navrženými přesně tak, aby bylo mletí přesné a bylo minimalizováno zahřívání kávy. Vybrat si můžete ze 44 stupňů nastavení hrubosti od hrubého mletí až po jemnější mletí do moka konvičky. U mlýnku spustíte mletí buď manuálně sami, či nastavíte auto mód, při kterém se stačí např. dripperem opřít o pacičku s nápisem V60 a mlýnek automaticky začne mlít a poté automaticky skončí po odebrání.

Hrubost mletí kávy

Hrubosti Mleti Kavy

Připravujete si kávu pro french press, nebo pro espresso? Důležité je, aby vám příprava kávy šla co nejlépe. To znamená. Žádné ucpání kávovaru, žádná propadlá zrníčka kávy ve vašem šálku. Správnou hrubost mletí je nutné vždy vyzkoušet. Záleží primárně na vašich preferencích, jak by káva měla chutnat a jakou metodu přípravy kávy zvolíte. Hrubost pro jednotlivé typy přípravy není nikde předepsaná, nemá žádná přesná pravidla. Můžete se podle nich orientovat, ale v zásadě platí, že záleží jen na vás a vaší chuti, jak svou kávu dnes umelete.

Stupně hrubosti mletí kávy:

Stupne Hrubosti Mleti Kavy
  • Velmi jemné mletí – je vyžadováno při přípravě kávy v turecké džezvě. Káva namletá tak jemně, a dokonce se i podobně spojuje v drobné hrudky, připomíná moučkový cukr
  • Jemné mletí – je vhodné pro přípravu espressa. Pozor na příliš jemné mletí. Připravená káva se vám odvděčí hořkou chutí, protože extrakce bude pomalá a káva se při ní přepálí. Hrubší mletí extrakci zrychlí a vytvoří šálek mdlé chuti bez cremy. Velikostně bychom jemně mletou kávu mohli přirovnat k polohrubé mouce.
  • Střední mletí kávy -je ideální pro přípravu kávy v moka konvičce. Konzistentně můžete středně hrubou kávu přirovnat k hrubé mouce. Pokud by byla jemnější, můžete si ucpat trysku a zacpete proud kávy při přehřívání přes sítko konvičky. Méně je v tomto případě více.
  • Hrubé mletí – je ideální pro přípravu kávy v Chemexu, Vacuum potu, Hario V 60. Namletá zrnka připomínají konzistenci krupicového cukru. A vy budete mít jistotu, že při filtraci nebudou zrníčka propadávat přes filtr.

Jak umlít kávu bez mlýnku?

Někdy se stane, že mlýnek na kávu není po ruce. Však i dříve si lidé museli umět poradit. Jak tedy umlít kávu bez mlýnku? V první řadě je nutné říct si, že káva připravená způsoby, které si nyní představíme, svou kvalitou nikdy nemůže konkurovat kvalitně mleté kávě v elektrickém či manuálním mlýnku na kávu. Jak už bylo řečeno, informace berte s rezervou. Ale co naplat, situace si žádá alternativní řešení, tak tady je:

V hmoždíři

Hmoždíř je pravděpodobně nejlepší způsob, jak se dopracovat k nejlépe mleté kávě. S pomocí tloučku zrnka rozdrtíte na jemný prášek. Jak moc jemný bude, záleží na vaší píli, pečlivosti a trpělivosti. Praxi praví, že při stloukání je lepší hmoždíř přikrýt utěrkou. Káva má tendenci z misky vyskakovat. Takto připravenou kávu můžete servírovat na způsob turecké kávy.

Kladivem

Když není po ruce nic, v čem bychom mohli kávu nadrtit, ideální variantou je kladívko. Tím disponuje většina domácností. Pomocí kladívka se pokusme z kávových zrnek vytvořit co možná nejjemnější prášek. Zrnka kávy dejte do uzavíratelného sáčku. Vložte mezi dvě utěrky. Vše důkladně podložte a kladívkem se pusťte do práce. Káva drcená pomocí kladívka nebude rovnoměrná. Proto výslednou směs použijte pro přípravu, kdy se káva zalévá vodou. Ideálně ji připravte pomocí kávovaru V60.

Váleček na těsto

Váleček na těsto pro mletí kávy taky dobrý. Zabalte kávu do uzavíratelného sáčku a překryjte utěrkou. Válečkem pak silou kávu poválejte. Oproti kladivu budete mít lepší kontrolu nad jemností výsledného prášku. A pozor! tato metoda při velké píli může být použita pro přípravu vašeho oblíbeného espressa.

Rozdrcení mezi zuby

I tato metoda může někoho napadnout. Tak tedy s chutí do toho! 🙂

Jak nastavit mlýnek na kávu?

U elektrického i ručního mlýnku na kávu je možné nastavit hrubost mletí. U ručního mlýnku regulujete hrubost přitáhnutím, nebo odtáhnutím mlecích kamenů. Výhodou ručních kávomlýnků je jejich nízká pořizovací cena a jednoduchá údržba. I náklady na provoz jsou nulové. Nevýhodou je, že si při přípravě většího množství kávy pěkně zatočíte. Příprava vyžaduje také více času.

Elektrický mlýnek na kávu vám ušetří čas i energii. Hrubost mletí nastavíte speciální páčkou nebo rovnou na displeji. Na druhou stranu je údržba náročnější, jsou hlučné a kvalitní elektrické kávomlýnky jsou drahé.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *