Kostaricka Kava Recenze

Kostarická káva Tarrazu (Recenze)

U kostarické kávy Tarrazu převažuje sladká chuť medu, mléčné čokolády a nugátu. Vše je doplněné příjemnou vůní karamelu a jemným akcentem skořice.

Tajemství kostarické kávy Tarrazu

Kostarická káva Arabica se vyznačuje tou nejvyšší kvalitou. Země, ve které se sklízí neobyčejně lahodné kávové boby, patří odnepaměti mezi přední pěstitelské země, co se kultivace a techniky zpracování zrn týče.

Pestovani Kavy Na Kostarice

Jsou to právě zkušenosti místních pěstitelů, kteří si své řemeslo předávají z generace na generaci už dlouhá staletí. A jsou to jejich zkušenosti, které dělají z kávy tak neobyčejný a jedinečný kousek. Jejich sofistikovaná metoda zpracování za mokra je známá po celém světě. Tarazzu je jedna z nejrenomovanějších oblastí pěstování kávy. A má příslušné označení, SHB:  strictly  hard bean. Káva se pěstuje nad 1500 m. n. m. Region Tarrazu se nachází  ve vnitřních horách Kostariky a je známo, že produkuje velmi kvalitní kávu Arabica.

Trocha historie kávy Tarrazu

Byla to právě Kostarika, kde se poprvé ve středoamerických zemích začala pěstovat káva ve velkém. První kávovníky sem byly dovezeny už v roce 1779 z Etiopie. Dnes místní káva patří k hlavním vývozním artiklům. Uvádí se, že na Kostarice žije 3,5 milionu obyvatel. Ale na místních plantážích roste na 400 milionů kávovníků. Roste zde výhradně káva Arabica. Vývoz kávy tvoří přibližně 25% výnosů zahraničního obchodu Kostariky.

Chuť kávy

Káva Tarrazu je považována baristy za nejsladší kávu na světě. Vyniká neskutečnou vyvážeností. Po prvním doušku ucítíte kořeněné tóny, čokoládu, karamelové aroma a citrusové plody. Káva je jemná a jen velmi lehce kyselá. Pro své vlastnosti ji milují ženy a ti, kteří s kávou teprve začínají.

Manucafe Kava

Kostarika Finca El Rosario

Káva Tarrazu pochází ze stejnojmenného regionu, asi 80 km jižně od hlavního města San José. Káva se pěstuje v nadmořské výšce kolem 1 600 m. n. m. Chuť ovlivňuje kyselá vulkanická půda, tropické slunce, jemný mořský vítr a asi také fakt, že kávovníků j to 100 x více, jak obyvatel.

Jak připravit kávu

O zemi, kde se káva pěstuje

Malá kávová plantáž v typicky kávovém regionu Kostariky dostala nádherné jméno. El Rosario (růženec). Kávovníky odrůd Caturra a Red Catuai se pěstují na úrodné sopečné půdě, v nadmořské výšce 1 600 metrů. Pro oblast Leon Cortes v regionu Tarazzu, kde El Rosario leží, je typické mírné klima s teplými dny a chladnými nocemi. O skvělé podmínky se starají také vysoké koruny stromů, které chrání malé keře žádoucím stínem. Souhrou všech těchto faktorů zrají kávové plody pomaleji, koncentruje se v nich intenzivnější chuť i aroma a vyšší obsah přírodních cukrů.

Kostarika Filtrovana Kava
Takto se prý na Kostarice připravuje filtrovaná káva.

Plody kávovníků jsou v El Rosario sklízeny a tříděny výhradně ručně. Specifický je také proces zpracování bobulí. Nejprve jsou proprané ve vodě, aby byly zbaveny i těch nejmenších nečistot, a hned poté je farmáři loupou, tentokrát už bez vody. Pak přichází na řadu sušení, které je velmi delikátní a může celou sklizeň ohrozit. Kávová zrna totiž i přes oloupání zůstávají částečně pokryta lepkavými obaly, které velmi snadno plesniví. Zrna se suší pomocí speciálních sušiček, obracejících kávové třešně každých 10 minut po dobu jednoho týdne. Tím se do kávy dostává potřebná chuť a aroma karamelu s tóny ovoce a mírnou aciditou.

Šálek kávy Costa Rica Tarrazu se dále mísí s tóny oříšků, vanilky a jemných citrusů. V chuti nejdříve převládají kořeněné akcenty, poté káva získává svou typickou vyváženost, aby se nakonec dostavila sladká příchuť lískových oříšků. Vše dohromady tvoří nádhernou a čistou kávu.

Baristé vám potvrdí, že s tak sladkou kávou se setkáte jen zřídka. Právě díky jedinečnosti zpracování kávových zrn se do kávy obtiskují přirozené chutě a vůně, které lze identifikovat ještě před pražením.

Kde začíná příběh kávy Tarrazu

Kostarická káva Tarrazu má ve vínku své specifické vlastnosti díky oblasti, ze které pochází. Kávovníky jsou pěstovány ve vysokých výškách v Tarrazu, který ji rovněž propůjčil své jméno. Je to místo, kde před dávnými dobami bouřily sopky. Kyselé půdy vyhaslých vulkánů, vlhké podnebí nedaleko Pacifiku a sluneční paprsky tropického slunce, dávají kávovým zrnům tu pravou chuť. Kostarická káva se vyznačuje vysokou kvalitou. Kávová zrna procházejí před expedicí přísným výběrem. Pro své chuťové vlastnosti si jí cení odborníci po celém světě.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.