Coldbrew

Cold brew: jak připravit nejlepší ledovou kávu

Léto je tu od toho, abychom měli kdy pít ledovou kávu. Tak s chutí do toho! Jak připravit nejlepší ledovou kávu, jako z kavárny? Vyzkoušejte metodu macerování pro přípravu Cold brew.

Co je Cold brew?

Cold brew je ledová káva. Nicméně není to tak jednoduché. Letní horké dny jsou tady a spolu s nimi přichází také chvíle, kdy si vychutnat svou oblíbenou ledovou kávu. Jak si připravit oblíbenou kávu tak, aby předčila naše očekávání? To vám prozradím v následujícím článku.

Mnohé kavárny totiž připravují ledovou kávu z instantního prášku, se kterým je příprava o dost rychlejší a snazší. Jenže na výsledné chuti je to dost znát. Pro výrobu skvělé ledové kávy plné chuti sáhněte raději po klasických kávových zrnech. Jestliže doma máte mlýnek, můžete si kávu pro ještě lepší požitek sami umlít. V opačném případě doporučuji investovat do levnějšího ručního či moderního elektrického mlýnku na kávu.

A co nám říká výraz Cold brew? Tento termín je hlavně v letních měsících vidět nejen na poutačích před kavárnami, ale také v nápojových lístcích nejrůznějších restaurací. O co tedy jde? V podstatě jde o extrakci kávy studenou vodou.

Postup je nesmírně jednoduchý, je ovšem pravdou, že vyžaduje jistý čas. Při technice Cold brew se totiž čerstvě mletá káva louhují ve studené vodě, a to přinejmenším po dobu jedenácti až dvanácti hodin. Opravdoví fajnšmekři tuto techniku dokonce upřednostňují před klasickou přípravou kávy v kávovaru, protože výsledný nápoj zdaleka není tak kyselý, naopak káva připravovaná technikou Cold brew je až překvapivě sladká.

Zdá se vám, že studenou vodou není možné připravit dobrou kávu? Omyl! Vlastnosti horké vody jsou u přípravy Cold brew nahrazeny dlouhým časem extrakce. Díky tomu, že si na svou studenou kávu musíte počkat, vám bude ještě o to více chutnat.

Jak chutná ledová káva ala Cold brew?

Káva připravená za studena, tedy Cold brew, potěší i toho nejnáročnějšího milovníka kávy. Někteří dokonce tento způsob přípravy upřednostňují před přípravou kávy z klasického kávovaru. Proč? Na kávové zrno nepůsobí horká voda, která má tendenci chuť kávy měnit. Káva připravená za studena není oproti klasické kávě vůbec hořká. Překvapí vás její plné tělo, příjemné aroma a nádherná sladká chuť.

Jaké jsou výhody Cold brew oproti klasické ledové kávě?

Šálek čerstvé kávy připravený bez horké vody vzniká macerací po dobu minimálně 12 hodin, v ideálním případě pak 14 hodin. Macerací bude mít nižší aciditu a bude sladší. Nepotřebujete pro přípravy elektřinu a je ideální pro ty, kteří mají citlivější zažívání. Káva Cold brew pro ně nebude tak problematická.

Pozor

Myslete na to, že káva připravená způsobem Cold brew je oproti klasické kávě chuťově výraznější. Ucítíte zde také více vlastností kávy, například její ovocnou, karamelovou či oříškovou chuť.

Káva Cold brew je navíc skvělou módní záležitostí v letních horkých dnech. Pokud si rádi dopřáváte kávu po celý den, ale tropické teploty vám na horkou kávu nedají ani pomyšlení, Cold brew vám nabídne ještě lepší zážitek. Ledová káva je zkrátka cool a vy se navíc příjemně a hlavně stylově zchladíte. Pozor však na množství vypité ledové kávy za den. Vyšší množství kofeinu se může klidně přirovnat s množstvím kofeinu v energetických nápojích, ale Cold brew je oproti energiťáku bez barviv, konzervantů a cukrů.

Co je potřeba na přípravu pravé cold brew kávy?

French press

Skvělým pomocníkem pro přípravu Cold brew je kávovar French press. Příprava ledové kávy s ním je neskutečně pohodlná. A navíc od ostatních kávovarů nemusí být kávová zrnka úplně čerstvá. Klidně můžete použít i dva až tři týdny pražená kávová zrna. A co víc, díky jemnému sítku máte jistotu, že ve vaší ledové kávy nebudou plavat drobná zrnka.  

Příprava ledové kávy ve French press je následující. Stačí použít nahrubo mletá kávová zrnka a zalít je studenou vodou. Ideálně filtrovanou vodou pokojové teploty. Konvici pečlivě utěsněte, třeba potravinářskou fólií. Umístěte do lednice na noc. Nakonec sítkem French pressu kávu přefiltrujte a podávejte.

Dripper

Milujete kouzlo přípravy filtrované kávy? Pokud máte doma Dripper, můžete si s ním připravit také svou oblíbenou ledovou filtrovanou kávu. Jak na to? Vložte papírový filtr do svého Dripperu a studenou vodou jej propláchněte. Filtr se lépe přichytí na stěny Dripperu a zbaví se nechtěného papírového aroma a chuti. Pak už stačí přidat nahrubo mletá káva, vzhledově vám bude připomínat konzistenci cukru krupice. Přelijte čerstvě mletou kávu studenou vodou a nechte volně překapat přes filtr. Kávu umístěte do lednice a pak už stačí začít podávat.

Alternativou Dripperu je módní záležitost AeroPress

Skvělým pomocníkem pro přípravu ledové kávy formou Cold brew je AeroPress. Nejdříve zkontrolujte, zda je váš AeroPress dokonale čistý a suchý. Poté kávovar sestavte a vložte do uzávěru filtr. Jakmile bude filtr na svém místě, propláchněte jej studenou vodou. To mu pomůže dobře přilnout ke stěně AeroPressu a také jej zbavíte papírové chuti. Někteří lidé rádi experimentují, a pokud k nim patříte i vy, můžete klidně použít papírové filtry dva.  Tím zdvojíte jejich účinek. Nebo použijte kovový filtr, který je navíc díky mnohočetnému použití šetrný k přírodě. Pak stačí přidat čerstvě namletou kávu nahrubo, konzistentně asi jako cukr krystal. Nakonec zalijte kávu studenou vodou a už se můžete těšit na vaší chutnou ledovou kávu!

Návod na přípravu kávy cold brew

Co budeme potřebovat:

  • 100 – 150 g čerstvě namleté kávy nahrubo (jak umlít kávu?)
  • 1 litr filtrované vody pokojové teploty
  • French press/AeroPress
  • Lednice

To co dělá Cold brew tak výjimečným, je jeho jednoduchá příprava. Použít můžete jak speciální vybavení, tak jednoduše French press.

Jak na přípravu lahodné ledové kávy?

  1. Připravte si vaše vybavení na přípravu kávy
  2. 100-150 g kávových zrn umelte na hrubost krystalového cukru
  3. Zalijte kávu vodou
  4. Směs nechte macerovat 12-16 hodin
  5. Nakonec kávový koncentrát přeceďte přes filtr a káva Cold brew je hotová.

Pozor na chyby při přípravě

Možná by se mohlo zdát, že Cold brew je tak jednoduché, že není co pokazit. Je však třeba vyhnout se několika zásadním chybám, které si postupně řekneme.

  1. Pamatujte, že Cold brew není horká káva nalitá na led. Ve všech případech se pracuje s vodou pokojové teploty. Cold brew zkrátka nemůžete jakkoliv uspíšit.
  2. Pro přípravu kvalitní ledové kávy je nutné použít dobrá zrna. Rozhodně nedoporučujeme používat mletá zrna z obchodu. Investujte do ručního či elektrického mlýnku a kávu si před přípravou ledové kávy umelte doma.
  3. Cold brew je skvělým základem pro přípravu dalších ledových nápojů. Vyplatí se jej připravit a skladovat v lednici po celé léto. V letních horkých dnech vám přijde vhod a bude vám vždy po ruce. Připravená káva vydrží v lednici až 14 dní. Nikdy ji však nenechávejte delší dobu v pokojové teplotě, mohlo by dojít k jejímu zkažení.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *