Nejlepsi Kava

Nejlepší káva – osobní zkušenosti s přípravou

Dejte vaší domácí kavárně nový charakter výběrem té nejlepší kávy. Neexistuje pouze černá a s mlékem. Je libo delikátní Arabica nebo dáte raději přednost kofeinové bombě Robusty?

Jaké jsou druhy kávy?

Také jsem přesvědčená, že si zasloužíte jen to nejlepší. Proto jsme pro vás vybrala ty nejlepší druhy kávy a popsala jejich přednosti. To proto, abyste své domácí kavárně dali nový směr. Poznejte z řad nejlepších druhů kávy jejich nezaměnitelný charakter. Káva totiž nemusí být pouze fatálně rozdělená na tu černou a s mlékem. Potřebujete hlavně po ránu nakopnout silnou dávkou kofeinu z kávy typu Robusta? Nebo si raději dopřejete delikátní a jemnou chuť Arabiky? Chcete vyzkoušet kávu, která na první pohled jako káva vůbec nevypadá a ještě vám pomůže shodit nějaké ty gramy? Ponořte se do nabídky chutí a vůní nejlepší kávy na světě.

Arabika

Baristé nám dají za pravdu, když řekneme, že Arabica je nejpopulárnější odrůdou kávy. Zrnka pochází z Kávovníku arabského. Chuť je intenzivní a jemně kyselá, doplněná příjemným aroma. To je dáno tím, že obsahuje více tuku a cukru.

Kava Arabika

Nejvýznamnějšími producenty jsou severovýchodní Afrika a Střední Amerika, odkud je exportována do všech koutů světa. Plantáže kávovníků jsou situovány do vysokých nadmořských výšek. První plody se mohou začít sbírat po pěti letech od vysazení a je méně odolná vůči škůdcům. Sběr Arabiky probíhá ručně. Musí být proveden rychle, protože plody dozrávají rychle a také se rychle znehodnocují. To je důvod, proč je oproti Robustě o tolik dražší a v obchodech s kávou na čistou Arabiku většinou ani nenatrefíte. Obvykle se prodávají směsi.

Druhů Arabiky je na 80. Každý druh přidává do šálku kávy trochu jinou chuť i vůni. Můžete se setkat s bylinkovým aroma, vůní po citrusech, některé druhy obsahují stopy po oříšcích, karamelu či čokolády. Záleží také na tom, na jakém podloží jsou kávovníky pěstovány.

Moje nejoblíbenější arabiky

Brazílie Santos
Etiopie Sidamo
Kolumbie Supremo
Brazílie Fazenda De Lagoa
Kuba Lavado
Kongo Kivu Rugori CWS
Italská – směs arabik italského stylu
Keňa Top Masai
Guatemala Tres Maria

Robusta

Dalším nejznámějším druhem kávy je Robusta. Ta sice nemá takové renomé jako Arabica, ale i tak si utvrdila své postavení na světovém trhu kávy. Může za to její intenzivní hořká chuť a vysoký obsah kofeinu. Ten je až dvakrát vyšší než v případě jejího dražšího protějšku.

Kava Robusta

Robusta se pěstuje na Kávovníku statném – robustním. Kávovník není náročný na počasí ani nadmořskou výšku, je také odolnější vůči škůdcům. První sklizně se farmář dočká dva až tři roky od vysazení keřů. Při sběru se mohou používat stroje, což z ní činí výrazně levnější variantu. Robusta je významnou součástí instantní kávy, jíž dodává potřebnou sílu. Pokud ji však pijete samostatně, moc si nepochutnáte. Samotná má výrazně hořkou chuť.

Cibetková káva

Když přijde řeč na cibetkovou kávu, věřte, že se bavíme o jednom z nejdražších nápojů světa. Tato káva se získává zpracováním trusu cibetek palmových, které si svůj masový jídelníček zpestřují palmovými třešněmi. V trávicí soustavě zvířat dojde ke kvašení, které má za následek nezaměnitelnou chuť a intenzivní aroma.

Cibetkova Kava

Věděli jste, že cibetka není jediným zvířetem, které se používá pro tuto „přípravu kávy“? Ale rozhodně patří mezi nejznámější. Aktuálně je nejcennější káva sloní, kterou můžete ochutnat jen na několika místech světa. Její chuť se od cibetkové liší zejména proto, že sloni jsou na rozdíl od cibetek býložravci.

Můj tip

Perfektní článek o cibetkové kávě Kopi Luwak mají na DokonalaKáva – Kopi Luwak aneb byznys o hovně. Je to vlastně o tom, jak kvůli této kávě dochází k týrání zvířat.

Bezkofeinová káva

Někteří bez kofeinu nemohou existovat, jiným dělá potíže. Kofein je však nedílnou součástí všech kávových zrn. Ale protože existuje velké množství milovníků kávy, ale ne každý si může ze zdravotních důvodů dopřávat několik šálků kávy denně, lidstvo přišlo se zázrakem, tzv. bezkofeinovou kávou. Nutno zmínit, že se jedná o úpravu standardních odrůd, ze kterých je pak kofein vyloučen. Neexistuje totiž žádná odrůda Arabiky či Robusty, která by byla bez kofeinu.

Kofein je nejčastěji odstraňován takzvaným Evropským procesem. Za pomoci chemických látek. Tento způsob je nejlevnější a nemá velký vliv na výslednou cenu kávy. Zbytky chemikálií ovšem v kávě zůstávají a mohou nepříjemně ovlivnit její chuť.

Šetrnější způsob, jak kávu zbavit kofeinu, je Švýcarský vodní proces, založený na dlouhodobém máčení zrn ve vodě. Voda se přefiltruje potom přes uhlík, který kofein vstřebá. Výsledkem je káva zbavena kofeinu, ale i svého typického aroma.

Jak vybrat kávu podle způsobu přípravy?

Hlavním kritériem při výběru kávy je způsob přípravy. Platí totiž, že světle paženým arabikám nesvědčí teplota vody blížící se varu. Takže pokud si chcete připravit filtrovanou kávu, tak pak doporučujeme spíše světlé či středně pražené kávy, pokud máte rádi kávu z moka konvičky, pak je dobré zvolit kávu tmavě praženou, ideálně s trochou robusty.

Tam, kde není třeba volit kávu podle přípravy, je espresso. Tady si totiž s přípravou můžete hezky vyhrát a vyzkoušet jednotlivé stupně pražení. Kávovary nabízí široké možnosti nastavení a při správně provedené extrakci můžete objevovat široké spektrum chutí i vůní světle i tmavě pražené kávy.

Jak vybrat kávu podle stupně pražení?

Stupeň pražení je faktor, který určuje výslednou chuť kávy. Určuje míru kyselosti, hořkosti a jejich vzájemný poměr. Méně pražená káva v sobě ukrývá více chuti po citrusech, zatímco více pražená svou hořkostí připomíná chuť oříšků, čokolády a karamelu.

4 Stupne Prazeni Kavy

Pražení kávových zrn je skutečná věda. Pražič má naprostou kontrolu nad tím, jak bude pražená káva chutnat. Samotná zelená káva nechutná vůbec dobře a až pečlivé pražení jí dodá tu správnou chuť i vůni.

Během pražení se kávové zrno zahřeje a začne se z něj odpařovat voda. Obsažené cukry začínají karamelizovat a začne se uvolňovat aroma. Čím déle se zrna praží, tím tmavší barvu získávají. Podle barvy můžete určit, jak bude káva chutnat. Přibližně.

Světlé pražení – kávová zrna se zahřejí na 205 ̊C, dojde k takzvanému prvnímu prasknutí. Zrna zvětší svůj objem a kromě praskavého zvuku dochází také k prvním výraznějším chemickým změnám: škroby se mění na cukry, které začínají karamelizovat a dávají zrnům novou chuť, rozpadají se obsažené kyseliny a uvolňuje se oxid uhličitý. Výsledná chuť kávy při zastavení pražení chvilku po prvním prasknutí bude hodně lehká, kyselejší a ovocnější.

Střední pražení chvíli po prvním prasknutí nastává mezičas, kdy se zrna ještě chvíli praží, než dojde k druhému prasknutí. Zrna mírně tmavnou a začínají získávat spíše oříškové a čokoládové tóny. Na rozdíl od velmi světle pražené kávy není ta střední příliš kyselá, chuťově je vyváženější a obsahuje o něco menší množství kofeinu.

Středně tmavé pražení – Po druhém pražení jde doslova o vteřiny. Zrna se v tuhle chvíli mohou snadno znehodnotit. Zrna, která se praží tmavěji, už začínají mít na povrchu trochu oleje. Chuťově jsou těžší, výraznější a mohou být už trochu hořká. S trochou pražičské zručnosti může i takto pražená káva chutnat skvěle.

Tmavé pražení – není u výběrové kávy žádané. Kávová zrna se praží ještě dlouhou dobu po prvním prasknutí, takže se je jejich povrch hodně tmavý, někdy až černý a lesklý. Pokud se kávová zrna takto přepraží, vyprchá z nich všechna chuť a chutnají velmi hořce, spáleně a kouřově.

Výběr kávy podle země původu

Brazilská káva

Jižní část Brazílie je nejvýznamnějším producentem kávy. Průměrný výnos kolem 2,8 milionu tun z ní dělá jedničku ve světě kávy. Brazilci zde kávu přímo zbožňují. Říká se, že každý Brazilec je kávou odkojený. Aby ne, až polovinu výpěstku sami spotřebují. Plody nejprve sklízí a až potom pečlivě třídí.

Brazilska Kava

V Brazílii se čítá na 300 000 farem, kde se pěstuje oblíbená Arabica. Konkrétně pak odrůdy Bourbon, Mundo Novo, Catuai, Acaia nebo Icatu – „otužilejšího“ křížence s robustou. Chuťově se různí podle regionu. Za nejlepší brazilskou kávu znalci označují druhy z vyšších nadmořských výšek nad 1 200 m – z oblastí Sul de Minas nebo Matas de Minas. Chladné podnebí jim propůjčuje jemně citrusovou až ovocnou chuť. Pěstování Arabiky není jednoduché. Místní farmáři musí obnovit či udržet původní lesní porost svého území tak, aby bylo alespoň 40 % plochy pokryto stínem.

Kolumbijská káva

Kolumbie je jedním z největších světových výrobců kávy a je známá výrobou opravdu špičkové kávy Arabica. Oblasti, kde se káva v Kolumbii pěstuje, se nacházejí mezi výběžky  And, které se dělí na tři horská pásma. Výhodou rozdílnosti místního klimatu je, že tu dá káva sklízet téměř celý rok, protože plody kávovníku dozrávají v různou dobu. Oproti Brazílii nemusí Kolumbie počítat s mrazy, které umí zničit celou úrodu. Nejdůležitější plantáže leží v Mandelínu, Arménii a Mazales. Mendelín dodává nejlepší kávu s plným aroma a vyváženou kyselostí.

Sklizen Kavy V Kolumbii

Kolumbie Supremo získala svůj název „Supremo“ nikoliv podle oblasti, ze které pochází, ale podle velikosti kávového zrna. To je krásně veliké a tudíž velice snadno rozpoznatelné. Kolumbijské třešně Arabiky  se zpracovávají výhradně za mokra. Kolumbijská káva se vyznačuje nízkou kyselostí a ořechovou, čokoládovou chutí.

Africká káva

Keňa patří k významným producentům kvalitní kávy. Pěstování zde nemá dlouhou historii. První kávovník byl zasazen až v 19. století. Většina keňských plantáží leží v nadmořské výšce přesahující 1 400 metrů, na vulkanické půdě. Obhospodařují je drobní farmáři, družstva i organizace. Kombinace jejich péče a skvělých přírodních podmínek je zárukou kávy tak výborné, že o ni projevují zájem baristé celého světa. Prémiová gurmánská káva z Keni má plné tělo, příjemnou kyselinu a bohatou chuť. Aroma bývá prosyceno květinami, nechybí podtóny černého rybízu a výrazná sladkost.

Etiopie je považována díky své minulosti za pravlast kávovníku. Je to jediná země na světě, kde se kávovník stále vyskytuje i ve volné přírodě. Dokonce i samotné slovo „káva“ je odvozeno od názvu jedné etiopské provincie Kaffa.

Zdejší káva se vyznačuje svým speciálním vinným aroma, díky čemuž si vysloužila přezdívku arabské víno. Lidé se pravděpodobně poprvé dozvěděli o účincích plodů kávovníku v průběhu 9. století, kdy začala být káva používána mnichy, aby neusínali při nočních modlitbách. Od té doby se znalost kávy rozšířila po celém světě.  Etiopská káva je káva plné, jemné kořeněné chuti se silným vínovým aroma, která je odborníky řazena mezi nejlepší druhy kávy na světě.

Kubánská káva

Když se řekne Kuba, většina z nás si představí velký voňavý doutník. Věděli jste ale, že se na Kubě více jak 250 let také pěstuje jedna z nejlepší káv na světě? V jejím plném těle s velmi nízkou kyselostí najdete znatelnou čokoládovou až karamelovou chuť s nádechem lískových oříšků. Káva se především hodí pro přípravu espressa.

Kostarika

Kostarika si na své kávě velmi zakládá a domorodci ji považují za nejlepší kávu na světě. Proto je zde povoleno pěstovat pouze arabiku, produkce robusty je tu přísně zakázána. Sofistikovaná metoda zpracování za mokra je známá po celém světě. Tarazzu je jedna z nejrenomovanějších oblastí pěstování kávy v zemi. SHB:  strictly  hard bean znamená, že tato  káva se pěstuje nad 1500 m. Region Tarrazu se nachází  ve vnitřních horách Kostariky a je známo, že produkuje velmi kvalitní kávu Arabica.

Káva z Kostariky má skvělé, kulaté tělo. Často je plné s bohatou chutí. V chuti této světle pražené kávy najdeme ořechy, kakao a čokoládu.

Nejoblíbenější zrnkové kávy

Brazílie Santos

Luxusní brazilská káva Santos je proslulá svou nižší aciditou a plným tělem. V kávě se snoubí čokoládové a oříškové tóny s jemnými tóny ovocnými. Chuť je jemná.  Aroma je příjemné bez stopy hořkosti.

Dokonalakava Sao Paulo Santoskava

Arabika z Brazílie, oblasti Santos

Zrnka kávy Santos jsou plody Kávovníku arabského (Coffee Arabica), který je pěstován v nižší nadmořské výšce kolem 800 – 100 m. n. m. Právě díky této poloze se vyznačuje káva s nižší aciditou.

Hodí se na přípravu z French Press, Moka konvičky, Aeropress, Filtrované kávy i na espresso.

Brazílie Fazenda De Lagoa

V Brazílii Fazenda De Lagoa převažuje hořkost, acidita je zde na ústupu. V chuti můžeme zaznamenat tóny mléčné čokolády. Doporučuji připravovat jako espresso, případně ristretto. Pokud s kávou začínáte, tak pak se tato káva hodí právě pro Vás. Díky jemným hořkým tónům bez kyselosti si skvěle nastavíte chuťovou laťku.

Kuba Lavado

Lavado je skvělá káva s téměř nulovou aciditou. Má také velmi plno a bohaté tělo. Chuť je příjemně jemná a sladká. Charakteristické jsou výrazné tóny hořké čokolády a karamelu s dozvukem tónů oříškových. Má bohaté aroma a můžete cítit i lehce kouřový nádech.

Lavado miluju z French Pressu a Aero Pressu.

Kongo Kivu Rugori CWS

Kongo Kivu vás okouzlí svým plným tělem, lahodnou chutí mléčné čokolády a především dlouhotrvající příjemnou chutí i po vypití šálku. Poznáme zde stopy pražených ořechů a čokolády. Káva je skvělá pro přípravu espressa nebo moka konvičky.

Italská – směs arabik italského stylu

Zrnková italská směs arabik italského stylu vás ohromí svou jemnou hořkostí a příjemnými stopy karamelu. Ideálně se hodí pro přípravu  Espressa. Pokud jste milovníky alternativního způsobu přípravy kávy, pak se tato káva hodí pro moka konvičku i French Press.

Keňa Top Masai

Káva Keňa Top Masai je jednou z nejkvalitnějších a nejznamenitějších arabic světa. Očaruje Vás svou neuvěřitelnou harmonií všech chutí a to jak těch kyselých po pomerančích či mandarinkách, tak sladkých po červených třešních. Nemůžeme se zde ale zaměřit pouze na jediné chuťové vjemy, protože spektrum chutí je zde neuvěřitelně vysoké. Najdete zde například i nádech jasmínu a vinné révy. Tělo kávy je přitom krásně plné. Vulkanická půda propůjčuje kávě Top Masai příjemnou kyselost, kterou ale přitom doprovází sametová hebkost.

Dokonalakava Kena Kava Aa

Áčková Keňa

Káva Top Masai je po dlouhá staletí pěstována místními farmáři v oblasti kolem Mt. Kenya. Kávové keře jsou umístěny ve vysokých nadmořských výškách. 2 100 m. n. m. je výška, která propůjčuje kávě strhující, silnou a nezaměnitelnou chuť.

Guatemala Tres Maria

Guatemala Tres Maria se pyšní dokonale vyváženou chutí. Příjemná kyselost připomíná zralé tropické ovoce. Chuť je doplněna příjemným květinovým aroma s příměsí vinné révy. Vyniká především svojí plnou sladkou chutí. 

Dokonalakava Guatemala Flor De Coban

Guatemala Flor de Coban

Káva pochází především z oblasti leží v severozápadní části Guatemaly na úpatí pohoří Cuchumatanes. Tato oblast vyniká kyselou půdou a chráněná je před mrazy teplým tropickým větrem.

Hipsterská káva

Pokud jste opravdovými milovníky kávy, určitě musíte ochutnat speciální edici pražené směsi Hipsterská z káv Kolumbie, oblasti Huila a Etiopie Sidamo uchvátí každého hipstera a nejen jeho. Káva má jemnou svěží chuť, v dochutí můžete cítit citrusy.

Etiopie Sidamo

Sidamo se vyznačuje svou typicky jemnou a plnou chutí s čokoládovou plností, doprovázená opojným a hlubokým kořeněným květinovým aroma s příchutí vinné révy. Tělo je lehčí a krásně sametové. Každý doušek této luxusní kávy uzavírá citrusové aroma.

Dokonalakava Etiopie Sidamo Kava

Etiopie Sidamo Guji Sandalj

Etiopská káva Sidamo pochází ze stejnojmenného regionu v jižní části Etiopie. Malí farmáři se starají již po dlouhé generace o nejuznávanější kávu na světě v nadmořské výšce kolem 2 200 m. n. m. Tato výška propůjčuje kávě střední kyselost, ovocnou vůni a bylinkovou chuť.

Bezkofeinová Kolumbie

Káva pro ty, kteří kofein nemusí. Bezkofeinová Kolumbie má intenzivnější hořkost a jemnou kyselost. Je výrazně nasládlá. Znatelné je aroma po medu, pomerančích, lékořici a třešních. Má příjemně zemitou vůni. 

Jak poznat kvalitní kávu?

Kvalitní kávu poznáte už od oka. Stačí si prohlédnout kvalitu zrn. Vizuální a čichová kontrola vám mnohé o kávě napoví. Jak poznat „zdravá“ zrna? Velikostně musí být stejně velká, bez viditelných skvrn, kazů a dírek. Přičichněte si k vaší vybrané kávě. Cítíte silnou vůni? Má přibližně stejnou barvu bez znatelně světlejších či tmavých skvrn? Blahopřejeme. Právě jste narazili na opravdu kvalitní kávu!

Další klíčový parametr je míra pražení. Ta ovlivňuje ve výsledku chuť i vůni. Čím je stupeň pražení vyšší, tím je kyselost slabší a hořkost výraznější. Přepražená zrna poznáte na první pohled i po prvním přičichnutí. Jsou velice tmavá, až černá, mají lesklý olejnatý povrch a mohou být cítit spáleninou. Při výběru se soustřeďte na datum pažení. Za čerstvou lze považovat kávu praženou maximálně před dvěma týdny.

Kupovat mletou nebo zrnkovou kávu?

Mleta Zrnkova Kava

Z mleté kávy rychle vyprchává aroma. Káva rychle zvětrává a celkově ztrácí na kvalitě. Mletí byste měli nechat až těsně před přípravou svého oblíbeného šálku. Pokud chcete kávu namlít v pražírně, tak už po pár dnech ztratí svou chuť. Balené mleté kávy opravdu nedoporučujeme.

Může se pít čerstvě pražená káva?

Obecně platí, že čerstvě pražená kávová zrna se pro přípravu kávy nepoužívají. Během pražení totiž probíhá v kávových zrnech příliš mnoho chemických vlastností. Složité sacharidy se přeměňují na karamel, zrna pod vysokou teplotou mění barvu, z čehož vzniká velké množství oxidu uhličitého a množství vodní páry.

Káva se po upražení musí nechat odpočinout. A jak dlouho se má čekat? Pokud nechceme, aby veškerý oxid uhličitý zmizel (správné množství oxidu uhličitého zabraňuje tomu, aby váš šálek kávy chutnal mdle a zatuchle), pak doporučujeme nechat kávu odpočívat týden i dva od upražení. Každá káva je ale jiná, proto potřebuje i rozdílnou dobu odplynění se. Na ideální dobu ke konzumaci má vliv samotné pražení, forma zpracování i způsob přípravy.

Pro překapávanou kávu nebo z French Pressu můžeme oproti espressu kávu použít už pouhé tři dny od pražení. Espresso je výjimečné a potřebuje času na odpočinek mnohem víc. Čerstvě pražené a následně připravené espresso jen tak neuvidíte. Odplynění je tu pro chuť kávy a také pro přípravu velmi důležité. Proto minimální doba pro použití zrnek je 5-7 dní po upražení.

Jak připravit kávu?

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.