Nejlepší sušičky ovoce
Ať už máte na zahrádce bohatou úrodu, patříte mezi vášnivé houbaře či jen jednoduše chcete najít způsob, jak přírodní cestou konzervovat ovoce a zeleninu zakoupené na farmářském trhu, právě sušení by pro vás mohlo být ideální volbou. Nejen, že se vyhnete nežádoucím konzervantům, ale také zachováte veškeré zdraví prospěšné živiny, vitamíny a minerály. Jaké jsou nejlepší sušičky ovoce a potravin v roce 2024? To se dozvíte v mém srovnání.
TOP produkt
G21 Paradiso Big je skutečně velká sušička nejen jménem, ale i schopnostmi a výkonem. 550 wattů je v této cenové kategorii vysoko nad průměrem. Zpracování a použití kvalitních materiálů zase dodalo této sušičce tolik ceněnou spolehlivost a pohodlí při užívání.
2. místo
Praktický časovač pohlídá, aby se vám v sušičce nic nespálilo. Pohodlně nastavíte čas a když je hotovo, sušička se sama vypne a ohlásí konec práce zvukovým signálem.
3. místo
Prostor v kuchyni není nafukovací, a tak se úspora místa vždycky hodí. Díky svému hranatému tvaru je tato sušička velmi skladná a šetří místo na vaší kuchyňské lince. Obdélníková plata se navíc vejdou do myčky nádobí, takže nemusíte trávit čas jejich údržbou.
4. místo
G21 Paradiso Cube
Svými rozměry 34 cm x 34 cm a výškou 21 cm se řadí k těm menším na trhu. Výkonem 350 W je zase jednou z nejlepších ve své třídě. Snadno ji umístíte i na malou kuchyňskou linku nebo na poličku na chatě.
5. místo
G21 Paradiso Cube
Nemusíte se bát složitého nastavení! Nakrájejte ingredience, naskládejte je na podnosy a třemi tlačítky regulujete teplotu, kterou umožňuji v rozmezí 35-70 °C, čas a jeho odpočet pro automatické vypnutí.
Srovnání sušiček ovoce a potravin
Model | G21 Paradiso BIG | Concept SO-1060 | Concept SO 2041 | G21 Paradiso Cube | Sencor SFD 851GR |
---|---|---|---|---|---|
Celkové pořadí | 1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo |
Orientační cena | 1 600 Kč | 1 600 Kč | 1 999 Kč | 1 200 Kč | 800 Kč |
Ochrana proti přehřátí | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano |
Časovač | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano |
Tvar | Hranatý | Hranatý | Hranatý | Hranatý | Kulatý |
Počet sušících plat | 6 | 9 | 7 | 6 | 5 |
Regulace teploty v rozsahu (°C) | 40-70 | 35-70 | 35-70 | 40-70 | 35-70 |
Minimální teplota (°C) | 40 | 35 | 35 | 40 | 35 |
Maximální teplota (°C) | 70 | 70 | 70 | 70 | 70 |
Rozměry (š x v x h) | 41x29x21,5 cm | 31,3x34x25,5 cm | 39x26,5x2,5 cm | 24,3x34,3x21 cm | 26,8x26,8x21,2 cm |
Váha | 3 kg | 2 kg | 4 kg | 3 kg | 2 kg |
Porovnat ceny Recenze | Porovnat ceny Recenze | Porovnat ceny Recenze | Porovnat ceny | Porovnat ceny |
Přestože je sušení ovoce tradičním způsobem konzervace potravin, které doprovází lidstvo už řádku let, na rozdíl od našich prababiček si můžete vzít na pomoc moderní technologie. Zatímco v minulosti se ovoce, houby i zelenina sušily na slunci, dnes je ideálním volbou sušička na ovoce. Přestože vás může lákat zkusit na sušení obyčejnou troubu, ušetřete si trápení s připáleným ovocem, velkou spotřebou elektrické energie či nutného větrání a pořiďte si raději sušičku potravin. Sami uvidíte, že se jedná o neocenitelnou investici.
Jak vybrat sušičku ovoce a potravin
Pokud jsme vás už v úvodu našeho článku přesvědčili, že sušička potravin se rozhodně vyplatí, stojíte před volbou, jakou sušičku tedy vlastně koupit. Jelikož je dnes nabídka opravdu široká, může být těžké se ve všech těch parametrech a kategoriích vyznat. Proto vám přinášíme podrobného průvodce, ve kterém se dozvíte nejen to, jaká kritéria jsou při výběru nejdůležitější, ale i spoustu dalších užitečných informací o programech, funkcích či příslušenství sušičky potravin. Na závěr pro vás máme několik rad, jak se o sušičku starat a také odpovědi na ty nejčastější otázky ohledně sušiček potravin.
Jaká jsou nejdůležitější kritéria pro výběr:
Než se pustíte do výběru konkrétního modelu, doporučujeme vám si vzít tužku a papír a odpovědět si na tři základní otázky. Od těchto tří kritérií se totiž odvíjí celá řada parametrů, na které při výběru sušičky narazíme.
- Co budete sušit a kolik toho bude – Zvažte, jaké druhy potravin budete v sušičce sušit a především v jakém množství. Od tohoto kritéria se odvíjí například velikost samotné sušičky, množství pater a velikost jejich plochy.
- Jak často budete sušičku používat – Od tohoto kritéria se odvíjí zejména velikost a materiál sušičky, stejně tak četnost sušení ovlivňuje i tvar přístroje.
- Kolik peněz by měla sušička stát – Pro mnohé asi nejdůležitějším kritériem je cena. Zatímco některé modely sušiček pořídíme za pár set korun, k sehnání jsou i sušičky v cenové relaci nad 10 000 Kč.
TIP
Důkladně zvažte váš rozpočet. Sušička vám bude sloužit pěkných pár let, takže nemá smysl na ní příliš šetřit. Na takové to domácí sušeníčko určitě stačí rozpočet do 2000 Kč. Pokud však budete sušit o sto šest, tak rozpočet navyšte. Ať nevybíráte za pár měsíců novou sušičku :-).
Podle tvaru
Na rozdíl od jiných kuchyňských spotřebičů nečekejte velký výběr mezi různými designy. K dostání jsou především dva druhy sušiček, a to kulaté a hranaté, případně různě velké modely s různým počtem pater.
Kulatá nebo hranatá
Co se týče tvaru, hlavní volba tedy bude probíhat mezi kulatými a hranatými sušičkami. Každá z nich má své výhody i nevýhody. Zatímco hlavní předností kulaté sušičky je fakt, že u většiny modelů můžeme libovolně přidávat další plata, nevýhodou je především nerovnoměrné sušení. Horký vzduch stoupá odspodu směrem vzhůru, což často vede k nerovnoměrné distribuci tepla. Abychom tak předešli přesoušení spodních pater, musíme plata pravidelně měnit, což však může být vzhledem ke konstrukci kulaté sušičky poněkud nepraktické. Stejně tak se může stát, že odkapávající šťáva vteče do motorové jednotky, je tedy potřeba sušičku umístit na vhodný tác.
Rovnoměrnou distribucí tepla se může pochlubit hranatá, čili poličková sušička. Díky umístění topného tělesa na boční straně proudí horký vzduch rovnoměrně na všechna patra, díky čemuž nemusíme umístění pater pravidelně měnit tak jako u kulaté sušičky. Také je možné některá patra úplně vyndat, což znamená, že v sušičce pohodlně usušíme i větší kusy potravin. To se hodí například v případě, že chceme sušit rajčata nakrájená na měsíčky. Jedinou nevýhodou je pouze fakt, že nelze přidávat další patra a rozšiřovat tak kapacitu sušičky.
Pokud tápete, který z tvarů vybrat, hlavním ukazatelem by pro vás mělo být především to, jak často hodláte sušičku využívat. Zatímco na příležitostné sušení si vystačíte s kulatou sušičkou, při častějším sušení je nutnost jejího rozkládání, měnění výše pater a opětovné skládání poněkud obtěžující a mnohem lepší volbou bude sušička hranatá. Pokud však předpokládáte, že budete potřebovat větší kapacitu, je kvůli nemožnosti patra postupně přidávat potřeba zakoupit dostatečně velký model. K dostání jsou například i sušičky s až čtrnácti patry, což je v mnoha případech více než dostačující.
Podle materiálu
Stejně jako u tvaru, i u materiálu máme na výběr ze dvou možností. Těmi je plast a nerez. Hlavní rozdíl spočívá nejen v ceně, kdy si za nerezovou sušičky významně připlatíme, ale také ve vlastnostech sušičky.
Plastová sušička vyniká zejména nižší cenou. Plastové provedení nalezneme především u kulatých sušiček. Zatímco mezi hlavní přednosti plastu patří snadná údržba, mytí (například možnost mýt v myčce) a nižší váha, nevýhodou může náchylnost k poškození a kratší životnost. Nerezové sušičky jsou zpravidla kvalitnější, mají delší životnost a výdrž i v nepřetržitém provozu. Hlavní nevýhodou je však vysoká pořizovací cena.
Podle výkonu
Dalším důležitým parametrem sušičky na potraviny je její výkon. Ten udává, jaké množství energie dokáže sušička přeměnit na teplo. Pro nás je při výběru důležitá především skutečnost, že platí, že čím vyšší výkon, tím rychlejší sušení. Výkon sušiček se většinou pohybuje v rozmezí 200 až 700 Wattů, lze však sehnat i modely s výkonem 700 Wattů.
Podle programů a funkcí
Při výběru sušičky také nezapomeňte věnovat pozornost funkcím a programům. Jejich množství se samozřejmě odvíjí od částky, kterou jste za sušičku ochotni zaplatit, na druhou stranu se jedná o opravdu užitečné vychytávky, které vám celý proces sušení potravin značně usnadní.
Regulace teploty
Regulace teploty patří mezi základní funkce, které nalezneme na každé kvalitnější sušičce. Je naprosto nezbytná pro úspěšné sušení, jelikož každá potravina potřebuje pro správné usušení jinou teplotu. Zatímco nízké teploty do 30 °C jsou vhodné pro sušení bylin a střední teploty například k sušení většiny druhů ovoce a zeleniny, maximální teploty využijete zejména při sušení masa. Model od modelu se může lišit například rozsahem jednotlivých stupňů, které jsou zpravidla po 10 či 5 °C.
Časovač
Pokud je nějaká funkce opravdu praktická, tak je to rozhodně časovač. Díky němu můžete nastavit přesnou dobu sušení, po jejímž uplynutí se sušička sama vypne. To znamená, že můžete sušit například v noci či během dne, kdy jste v práci.
Pojistka proti přehřátí
Pojistku proti přehřátí při výběru rozhodně neopomeňte. Jedná se o naprosto nezbytnou funkci pro bezpečné sušení bez rizika požáru. Díky ní se totiž přístroj po dosažení určité teploty sám vypne.
Druhy programů
U dražších a kvalitnějších modelů sušiček se můžeme setkat s možností výběru z až osmi programů, které nám usnadní celý proces sušení. Díky těmto přednastaveným režimům nemusíme přemýšlet nad vhodnou teplotou či délkou sušení. Mezi typické programy patří například režim Fast, který je užitečný při sušení masa, režim Raw vhodný pro přípravů raw pokrmů či například program Low pro sušení při nízké teplotě, což využijete zejména u sušení již zmiňovaných bylinek. Pokud se chystáte sušit zejména ovoce a zeleninu, vhod vám přijde režim Combo, při kterém sušička pravidelně střídá teploty. Díky tomu dosáhnete nejen správného usušení potravin s vyšším obsahem vody, ale také zachováte všechny důležité živiny.
Mísení pachů
Pokud máte úrodu spíše menší a hodláte sušit najednou větší množství druhů potravin, tedy například ovoce a houby, vhod vám přijde funkce proti mísení pachů. Ta dokáže díky vhodnému proudění zabránit mísení pachů mezi jednotlivými potravinami. Přesto však myslete na to, že ani tato funkce si neporadí s obzvláště aromatickými pachy, tedy například chilli papričkami, které bychom měli vždy sušit zvlášť.
Infračervené záření
Pokud sáhnete po dražší sušičce potravin, dočkat se můžete tzv. funkce IR, tedy infračerveného záření. To působí na ovoce a zeleninu podobně jako sluneční paprsky, což znamená, že se při sušení neničí tolik živin, vitamínů a minerálů. Praktický je tento způsob sušení i při konzervaci masa, jelikož maso sušené pomocí infračerveného záření mnohem déle vydrží.
Podle přenositelnosti (hmotnosti)
V neposlední řadě musíme při výběru brát ohled na místo, kde budeme sušičku skladovat a také používat. Pokud máte na sušičku dostatek místa, a tedy ji nehodláte přenášet, můžete bez obav sáhnout po větších a těžších modelech, které mohou vážit až deset kilogramů. V případě, že potřebujete sušičku přemisťovat, zvolte spíše lehčí a menší typ. Nejlehčí sušičky váží méně než dva kilogramy a zpravidla se jedná o kulaté plastové modely.
Kapacita
Pokud tápete, jakou velikost zvolit, odpovědí vám bude potřebná kapacita. Zatímco pro příležitostné sezónní sušení hub či ovoce si vystačíte se standardními modely se čtyřmi až pěti platy, pro častější sušení využijete větší model s devíti až čtrnácti patry. Praktické může být také postupné přidávání pater podle aktuální potřeby, to je však možné pouze u sušiček kulatého tvaru.
Jakou velikost vybrat
Velikost vybírejte vždy jak podle počtu potřebné kapacity, tak podle dostupného prostoru ve vaší domácnosti. Přestože se to tak nemusí na první pohled zdát, sušička potravin je poměrně velký kuchyňský spotřebič, na který je kvůli správnému proudění vzduchu potřeba dostatek místa. Mějte na paměti, že průměr sušičky je téměř půl metru a výška může dosáhnout až čtyřiceti centimetrů. V případě velkých hranatých sušiček s více než pěti patry je třeba počítat s ještě většími rozměry. Vždy tedy pečlivě zvažte, zda budete mít rozměrnější model kam umístit, a to zejména v případě, že bydlíte v bytě.
Podle příslušenství
Přestože se jedná o poměrně jednoduchý spotřebič, který nenabízí převratné množství volitelného příslušenství, nějaké by se přece jen našlo. Jedná se především o náhradní plata, a to zejména pro kulaté sušičky, kterým díky tomu můžeme v případě potřeby zvyšovat kapacitu. Své využití však náhradní plata najdou i v případě, že zakoupíme hranatou sušičku, kterou již rozšiřovat nelze. Využijeme je v případě, že se chystáme sušit například chilli papričky či jiné velice aromatické produkty. Díky tomu se vyhneme situaci, kdy plato přenese aroma předešle sušené potraviny na další várku například sušeného ovoce.
Náhradní pláty však nejsou jediným příslušenstvím, které můžeme k sušičce dokoupit. Své využití naleznou například speciální tácy určené k sušení bylinek. Ty jsou vyrobené z jemného síta, díky čemuž se sušící se bylinky nepropadávají do nižších pater. Praktické jsou i speciální plata na ovoce a zeleninu s vyšším obsahem vody, které dokáží kapající šťávu bezpečně odvést od motoru.
Podle ceny
Cena je u sušiček opravdu rozmanitá, může se pohybovat v řádů několika stovek i tisíců. Cena však vždy úzce souvisí s výkonností sušičky, její kapacitou a především životností. Pojďme se tedy podívat, co můžeme očekávat od sušiček v každé cenové skupině.
Pokud sháníte sušičku potravin do dvou tisíc korun, pravděpodobně budete muset zakoupit kruhový model. Nízké ceně odpovídá i jejich kvalita a výkon. Ve většině případů se nedočkáte praktického časovače ani možnosti přikoupit další plata, oželet budete muset také jakékoliv přídatné programy a funkce. Je třeba počítat i s nižším výkonem, který se pohybuje kolem 34 Wattů. Hodí se tedy zejména pro všechny, kteří chtějí sušit potraviny spíše příležitostně, tedy například houbaře.
V rozmezí mezi dvěma a pěti tisíci korun už bychom našli mnohem praktičtější sušičky. V této cenové kategorii se nachází většina sušiček, a to jak kruhové, tak už i hranaté modely. Můžete u nich zpravidla očekávat jak časovač, tak termostat a celou řadu funkcí a programů, které jsme zmiňovali výše. Jedná se tedy o výbornou volbu pro všechny, kteří hledají opravdu praktickou sušičku, která splní i náročnější požadavky na výkon.
Poslední kategorií jsou sušičky mezi pěti a patnácti tisíci korunami. Téměř bez výjimky bychom v této cenové hladině narazili na hranaté sušičky z kvalitní nerezi. Často mívají větší počet táců, které se dají mýt v myčce. Tyto drahé modely se hodí zejména pro komerční účely, a to jak kvůli vyšší ceně, tak i pro svůj opravdu vysoký výkon, který může dosáhnout až 1 000 Wattů.
Jak sušičku udržovat
Aby vám sušička dlouho vydržela, je třeba se o ni správně starat. Samozřejmostí by mělo být její vhodné umístění, a to na dobře větraném a především suchém a bezprašném místě. Pokud by se do motoru dostal prach či například písek nebo jiné drobné částečky, mohlo by se snadno stát, že byste se s drahou sušičkou museli rozloučit. Pokud hodláte sušit aromatické potraviny, zvažte také její vhodné umístění z hlediska pachů.
Co se týče samotné údržby, sušičku bychom měli udržovat v dokonalé čistotě, a to jak pro její delší životnost, tak i kvůli chuti, kvalitě a zdravotní nezávadnosti sušených potravin. Tělo sušičky očistíme vlhkým hadříkem, avšak vždy až v okamžiku, kdy je odpojená od napájení a naprosto vychladlá.
Mytí v myčce
Co se týče samotných plátů na sušení potravin, tedy té části sušičky, která je obvykle nejvíce znečištěná, ty můžeme v řadě případů umývat v myčce. Neplatí to však pro všechny modely, vždy si proto ověřte, zda jsou plata vaší sušičky do myčky vůbec vhodná.
Moje nejlepší zkušenost s mytím
Pokud však mohu doporučit ten nejlepší a nejsnazší způsob čištění plat sušičky, rozhodně je jím jejich mytí ve vaně. Jelikož suším především šťavnaté ovoce, které má tendenci pouštět šťávu, která následně zasychá na povrchu plat, mytí hadříkem je často nedostačující. Stačí však dát plata do vany a pořádně je opláchnout proudem vody. Pokud jsou k platům připečené kousky ovoce, jednoduše napustím do vany vodu s jarem a nechám plata několik hodin odmočit. Připečené kousky ovoce jdou pak snadno dolů, aniž bych se je musela snažit seškrábat nožem, což může vést k poškození plátu. Kromě toho se jedná o praktický způsob mytí plat sušičky pro všechny, kteří nemají myčku na nádobí, případně plata jejich modelu sušičky nejsou pro mytí v myčce vhodná.
Často kladené otázky okolo sušiček ovoce a potravin
Na závěr pro vás shrnujeme ty nejčastěji kladené otázky, které by vás mohly v souvislosti se sušičkou potravin napadnout.
Jakou vybrat: kulatou nebo hranatou sušičku?
Odpověď na tuto otázku se odvíjí především od plánované četnosti použití. Zatímco pro příležitostné sezónní sušení se hodí spíše kulatá sušičky, hranatou zvolte v případě, že hodláte sušit větší množství ovoce několikrát do roka. Dalším kritériem je i cena – pokud hledáte levnější model, pátrejte mezi kulatými sušičkami.
Jak dlouho trvá sušení potravin?
Přestože se doba trvání u každé potraviny liší, zpravidla se pohybuje v rámci několika hodin, v některých případech až dvou dní. Vše však záleží nejen na výkonu sušičky, ale také množství vody obsaženém v potravině. U vodnatějších druhů, tedy například ovoce a zeleniny, je vhodné začít sušit na nejvyšší teplotě a poté teplotu snížit. Díky tomu se vyhneme nedostatečně vysušené potravině, či dokonce jejímu kažení, které může při neúměrně dlouhém sušení na příliš nízkou teplotu nastat.
Jak vybrat potraviny a ovoce na sušení?
Ať už budeme sušit ovoce, zeleninu či houby, vždy by měly být zralé, očištěné a bez hniloby. V případě hub musíme dát pozor zejména na červivé kusy. Pokud je ovoce natlučené, raději ho využijte pro přípravu koláčů, v případě sušení by se mohlo začít dříve kazit. Samozřejmě můžete ovoce okrájet a použít čisté a nenatlučené části, vždy se ale ujistěte, že nedochází k hnilobě. V tom případě není vhodný ani zbytek ovoce, které může být napadené hnilobou, jen ji zatím nevidíme. Plody s tužší slupkou je před sušením vhodné oloupat.