Chytryspanek Nejlepší + Recenze (17)

Brazílie Santos káva (Recenze)

Brazilská káva z oblasti Santos si pro svou typickou sladší chuť a bohatou pěnu podmanila celý svět. Okouzlí i vaše chuťové pohárky?

Místo, kde se rodí nejlepší káva na světě

Brazilská káva patří k nejznámějším kávám na světě. Pěstuje se v oblasti São Paulo v jihovýchodní části Brazílie, kde nadmořská výška stoupá okolo 800 – 1000 m. n. m. Místní oblast je zodpovědná za 30% celkově vypěstované kávy na světě a asi 74%, pokud jde o kávu Arabica. Brazilská káva je pěstována na plantážích, navržených speciálně tak, aby usnadňovaly efektivní a mechanizované procesy. Vzhledem k relativně dostupné oblasti a vysokým minimálním mzdám převládá při sběru právě mechanická sklizeň.

Nejlepší brazilská káva s přívlastkem Santos

Plantážní plocha přesahuje více jak 2,3 miliony hektarů, přičemž se rozléhá na třech klimatických pásmech (mírné, rovníkové a subtropické). Proto je Brazílie považována za nejvýznamnějšího producenta nejlepší kávy druhu Arabica na světě. Aby také ne. Má nejlepší podmínky pro pěstování i těch nejnáročnějších kávovníků.

Většina kávy, asi 2/3 celkové produkce, pochází od drobných pěstitelů kávy. Je jím právě Brazílie Santos. Přívlastek Santos získala po přístavu, do kterého se vozí z oblasti São Paula veškerá tamní káva a následně vyráží na plavbu do celého světa. Káva Santos je mezi milovníky kávy považována za TOP!

Chuť kávy je dána mimořádnou péčí pěstitelů

V Brazílii se pěstuje mnoho druhů káv, celosvětově nejuznávanější je však Brazil Santos. Většina této kávy pochází z menších farem. Kávovník pro místní obyvatele představuje hlavní zemědělskou plodinu. Je mu proto věnována maximální pozornost, péče a úsilí. Kávová zrna se zpracovávají pomocí přírodních a rozmělněných přírodních procesů. To znamená, že je sušená s velkým množstvím ovoce na zrnu. Proces takového sušení podporuje sladší chuť kávy s ovocnými tóny, které vytváří krémové tělo. Výsledkem Brazilské kávy Santos je příjemně vyvážený, ořechový, čokoládový profil s nízkou kyselinou citronovou a hladkým tělem. Pochutnat si tak můžete na příjemném šálku, který se proslavil na celém světě.

Chuť kávy

Brazilská káva Santos vyniká svou sladkou vůní, plným tělem a ovocnými podtóny. V kávě se snoubí čokoládové a oříškové tóny. Jemná chuť a bohatá pěna dělá kávu ještě lákavější. Aroma je velmi příjemné, bez stop hořkosti a s nižší kyselostí.

Jak připravit kávu Brazílie Santos

Dokonalakava Sao Paulo Santoskava

Arabika z Brazílie, oblasti Santos

Zrnka kávy Santos jsou plody Kávovníku arabského (Coffee Arabica), který je pěstován v nižší nadmořské výšce kolem 800 – 100 m. n. m. Právě díky této poloze se vyznačuje káva s nižší aciditou.

Z historie

Psal se rok 1750, kdy se poprvé kávovník přepravil do oblasti Guatemaly. Byli to jezuité, kteří jej přivezli jako okrasnou rostlinu. Padesát let na to Guatemalu postihla obrovská přírodní zkáza, když pod útokem sarančat padly rozlehlé plantáže indigovníků – tehdy hlavní místní zemědělské plodiny. Tuto pohromu korunoval za dalších padesát let úpadek zájmu evropského průmyslu o indigo.

Místní oblast představovala skvělou příležitost pěstovat jiné plodiny, které by mohly být pro celosvětový trh velkým přínosem. Guatemalská vláda se rozhodla pro pěstování právě kávy, jako primární plodině na export do Evropy. Psal se rok 1868. Vláda rozdala více než milion semen kávovníku místním farmářům. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Píle a vidina lepších zítřků farmáře motivovala k založení těch nejrozsáhlejších plantáží na světě, které známe dodnes.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *