Kolumbijska Kava Supremo

Káva Kolumbie Supremo (Recenze)

Káva latinskoamerického původu, Kolumbie Supremo, se vyznačuje lehce oříškovou chutí s karamelovými podtóny a trochou kyselosti.

Jak chutná kolumbijská káva?

Název kávy Supremo není odvozen od oblasti, kde se pěstuje, ale jde o označení kávového zrna. Supremo jsou velká, lesklá, hedvábná zrna se silnou vůní. V chuti můžete rozeznat hořkou čokoládu, karamel, pomeranče a broskve. Typická vyvážená kyselost jí propůjčuje tu správně plnou chuť.

Gourmetkava Columbia Supremo Kava

Kolumbia Supremo Medelin

Kolumbie Supremo získala název podle velikosti zrna. To je krásně voňavé, velké, lesklé a hedvábné. Snadno jej rozpoznáte od ostatních. Pěstuje se ve výšce kolem 2 000 m. n. m. Vulkanická půda jí propůjčuje specifickou chuť a aroma, proto se řadí mezi nejlepší kávy na světě.

Chuť kávy

Kolumbijská káva Supremo je rozpoznatelná od ostatních druhů kávy svým silným aroma a plnou chutí, ve které najdete stopy čokolády, oříšků a exotického ovoce. Tělo kávy je krásně plné, s decentní aciditou. Supremo je považováno za nejlepší kávu na světě s vyváženou chutí, aroma, kyselostí a dalšími charakteristikami, které se krásně doplňují.

Jak připravit kávu Kolumbie Supremo

A jak popíjejí kávu Kolumbijci?

V Kolumbii na kávu s mlékem nenarazíte. Zato vám ji pořádně osladí. Šálek je tmavě černý a silně aromatický. Pro místní je káva životním stylem. Ve městech často narazíte na celé hloučky, debatující u šálku kávy. Samotní Kolumbijci vypijí ročně 20% vlastní produkce.

Kde roste Kolumbie Supremo?

Kolumbie je považována za jednoho z nejvýznamnějších vývozců zrnkové kávy Arabica na světě. Tamní obyvatelé tomuto zázračnému hnědému nápoji přisuzují nejrůznější blahodárné účinky. S jeho popíjením začínají už od velmi útlého věku. Bez nadsázky řekněme, že většina Kolumbijců je kávou odkojena.

Kde Se Pestuje Kava V Kolumbii

Kávovníkům se zde zkrátka daří. Místní tropické klima, členitý terén, vysoké nadmořské výšky a sopečná půda, dávají kávě nezapomenutelnou chuť i aroma. V jednom šálku můžete ucítit vyváženou karamelovo-čokoládovou chuť s mírnou kyselostí. A ta vůně se vám vryje do mysli už při prvním přivonění. Napořád.

Za nejlepší kávu na světě vděčíme drobným farmářům

Pěstování kávy se věnuje na 600 tisíc farmářů. A s kávovým průmyslem je pak spojeno více jak dva miliony Kolumbijců. Jedná se o malé rodinné farmy, kde na plantážích pracují členové rodiny po generace. Dnešní moderní doba je pro novou generaci zajímavější ve větších městech a tak se pěstitelství věnují lidé nad 50 let a netuší, komu své farmy předají.

Farmar Pri Sklizni Kavy

Většina farem je situována v pohoří And a Kordiller v nadmořské výšce od 1 200 m. n. m do 2 000 m. n. m. A jejich rozloha činí více než 6 akrů.

V Kolumbii se pěstuje výhradně káva Arabica. Technologie zpracování probíhá mokrou metodou. Ruční sběr a ukládání plodů do proutěných košů, několikahodinová lázeň bobů ve vodě a promývání. To jsou základní postupy při zpracování kávových plodů. Pak se strojově oddělí zrno od slupky a dužiny a suší se na vzduchu či sušičkách. Záleží na počasí.

Historie kolumbijské kávy

První zmínky o pěstování kolumbijské kávy pochází z roku 1741. Španělský misionář José Gumilla tehdy na svých cestách zdokumentoval život místních obyvatel kolem řeky Orinoko. Už v té době místní indiáni pěstovali první keře kávovníku. Proto se odhaduje, že první kávovníky byly do země přivezeny kolem 16. století z Venezuely španělskými dobyvateli.

Kolumbie má příhodné klimatické podmínky, které místní farmáři umějí dobře využít. V polovině 19 století bylo pěstování kávy rozšířeno do mnoha oblastí. A ze země se začínaly vyvážet první pytle, které se plavily do Spojených států amerických.

Káva pro Kolumbijce představovala spolehlivou plodinu, po které neustále rostla poptávka. Na začátku 20 století se vyváželo přes 600 tisíc pytlů kávy už do všech koutů světa. Jenže během 20. století se v Kolumbii rozšířily občanské nepokoje, odrážející se na obchodu a průmyslu. Nejhorší pro kolumbijskou kávu byl jednoznačně rok 2010, kdy byla většina kávovníků napadena rzí kávovou. Naštěstí se ekonomické a přírodní krize povedlo zažehnat a v roce 2018 už bylo vyvezeno 14 milionů pytlů zrnkové kávy.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.