Etiopská Káva Sidamo (recenze)

Etiopská káva Sidamo (Recenze)

Etiopská káva Sidamo je typická pro svou středně kyselou chuť se silným tělem. Chuť můžete přirovnat k bobulovému ovoci, má lehounce zemitou chuť s dotekem koření.

Kávová zrna Sidamo mají typickou šedavou barvu

Domovem Etiopské kávy je oblast v nadmořských výškách 1 800 až 2 400 metrů. Zrnka kávy jsou malá, šedavá. Až některé může napadnout, zda právě ona může být oprávněně považována za tu nejlepší kávu z Etiopie. Už s prvním ochutnání se však vaše pochyby rozplynou. Pro Sidamo je charakteristická její bylinková chuť, kombinovaná se sladkými citrusovými podtóny a čokoládovým tělem. Ve vůni můžete ucítit citrusové aroma a květiny. Celkově šálek nabízí jemné tělo a střední aciditu.

Chuť kávy Etiopie Sidamo

Sidamo se vyznačuje plnou chutí s čokoládovými podtóny, doprovázenou kořeněným květinovým aroma a vinné révy. Lehčí tělo je pak krásně sametové, středně hořké. Luxusní kávu podporuje citrusové aroma. Ceněna je milovníky kávy pro svou ovocnou kyselost.

Dokonalakava Etiopie Sidamo Kava

Etiopie Sidamo Guji Sandalj

Etiopská káva Sidamo pochází ze stejnojmenného regionu v jižní části Etiopie. Malí farmáři se starají již po dlouhé generace o nejuznávanější kávu na světě v nadmořské výšce kolem 2 200 m. n. m. Tato výška propůjčuje kávě střední kyselost, ovocnou vůni a bylinkovou chuť.

Jak připravit kávu Etiopie Sidamo

Poznejte oblast, kde se můžete projít v lesích s divoce rostoucími kávovníky

V současné době je Etiopie největším producentem a vývozcem kvalitní kávy Arabica z afrických zemí. Na celosvětovém trhu kávy pak zaujímá páté místo. V této oblasti, v jižní části země, dokonce můžeme vidět lesy divoce rostoucího kávovníku. To je důkaz, že místní krajina je pro kávovník jako stvořená!

Většinová produkce místní kávy (asi 98%) pochází z místních malých farem. Káva je tu zpracována suchou i mokrou metodou. Nejznámější lokality, kde se etiopská káva pěstuje, je východní část Harrar, západně od Adis Abeby pak Jimma a nejznámější je pak oblast Sidamo, ležící nedaleko od hranic s Keňou. Tady pěstitelé sklízejí nejžádanější kávová zrna etiopské kávy, se jménem Etiopie Sidamo. V minulosti bylo Sidamo hlavní oblastí Království Sidama, zvaného také Kaffa, což byl díky kávovým plantážím velmi bohatý stát. Italskou okupací však království zmizelo a splynulo s ostatními dobytými územími a vytvořil se region Sidamo.

Káva Sidamo je opravdovým africkým klenotem. Patří mezi nejžádanější kávy na světě. Není divu, že se zde o kávovníky pečuje s maximální láskou, pozorností a úsilím. Káva se zde pěstuje od nepaměti a kávové umění se v rodinách předává z generace na generaci.

Etiopie je místo, kde se začala psát historie kávy

Etiopie. Místo, kde se začaly psát samotné dějiny kávy. Tato oblast leží ve východní části Afriky. A samotné slovo „káva“ je odvozeno od provincie Kaffa, v níž se údajně káva poprvé pěstovala. Proslulá legenda se traduje do devátého století našeho letopočtu, kdy si etiopský pasáček koz Kaldi všiml, že jeho stádo je po požití červených bobulí rozverné jako malá kůzlátka.

Kaldi neváhal a své poznatky sdělil představenému blízkého kláštera, který rozhodl vyzkoušet sílu zázračných červených bobulí sám na sobě. Bobule zalil vroucí vodu a vytvořil tak první nápoj, který mu pomohl zůstat bdělým i po několikahodinovém modlení. Jak už to s legendami bývá, pravdivý tento příběh může být a nemusí. Pravdou je, že známe nejstarší nálezy o prvním pěstování kávy jako plodiny v kontrolovaném prostředí. Ty pocházejí z ostrovů jezera Tana, v severozápadní části Addis Ababa.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *