sušené chilli papričky

Jak sušit chilli papričky a dělat z nich koření

Pokud máte stejně jako já doma velkou úrodu chilli papriček, které prostě nemáte šanci ihned zkonzumovat, ideální je část z nich nasušit pro budoucí použití. Jelikož jsou však chilli papričky specifickou plodinou, je třeba při jejich sušení dbát na několik zásad, které vám vysvětlím v dnešním článku. Nemusíte se však bát, sušení chilli papriček je hračka, ať už jste vybaveni sušičkou na ovoce, či nikoliv.

Jak poznat, že máme vhodné chilli papričky k sušení? 

Než se pustíte do samotného sušení, je třeba si ujasnit, které chilli papričky se k sušení hodí a které už o něco méně. Nejdůležitějším kritériem je při sušení tloušťka jejich stěn – například známé papričky Jalapeno příliš vhodné nejsou, jelikož se jedná o silnostěnnou odrůdu.

Pozor

Jalapeno je možné sušit také, ale je potřeba je nakrájet na proužky (kolečka). Nicméně já je občas suším i vcelku.

Dalším kritériem je zralost. Přestože se chilli papričky stejně jako všechny papriky mohou sklízet buď zelené, či úplně zralé, v případě chilli papriček k sušení zvolte spíše zralé kusy. Ty poznáte tak, že při silnějším dotyku pruží a nelámou se. Záleží však samozřejmě i na vašem osobním vkusu, pokud máte rádi zelenější papričky, rozhodně se nebojte je sušit. Já však volím spíše zralé papričky, které mají podle mého názoru mnohem výraznější a pálivější chuť. 

chilli vhodné na sušení

Co se týče samotných papriček, měli bychom si dát pozor zejména na to, že jsou papričky čisté a neplesniví. Nehodí se ani přezrálé, rozměklé papričky, které už nemají k hnilobě příliš daleko. Jakmile vytřídíte nevhodné kusy, rozkrojte papričky na půl a vyjměte semínka, která by svou hořkostí jen zbytečně kazila chuť sušených chilli papriček.

TIP

Než budete s papričkami cokoliv dělat, tak je nejlepší si pořídit rukavice. Mají je třeba v Lidlu. Ono se to nezdá, ale z vlastní zkušenosti vím, že se silice špatně smývají. No a pak si omylem sáhnete do oka a máte o zábavu postaráno.

Jak sušit chilli papričky v sušičce

Asi nejjednodušším způsobem, jak sušit chilli papričky, je sušení v sušičce na ovoce. Nejen, že se jedná o výrazně úspornější řešení z hlediska času (především oproti sušení na slunci), ale také můžete sušičku umístit do místnosti, ve které se příliš často nenacházíte. Z vlastní zkušenosti vám musím varovat – když se pustíte do sušení chilli papriček v troubě, připravte se na opravdu silné pálivé aroma, které může přetrvávat i několik dní. 

vyskládané chilli papričky v sušičce

Na to je třeba myslet i v případě sušení v sušičce a vyčlenit papričkám jejich vlastní plata, případně je vyložit pečícím papírem. Pokud byste v platu po papričkám sušili ovoce či houby, získaly by i tyto plodiny typické pálivé aroma papriček. To může být sice zajímavá kombinace, já se jí však raději vyhýbám.

Pozor

Já mám na sušení chilli papriček speciální sušičku, ve které nesuším nic jiného. Bohužel už se neprodává. Píši to ale kvůli tomu, že na fotkách nemám na platech pečící papír :-).

V čem suším

sušička ovoce big paradiso G21

Nejlepší sušička ovoce a potravin

Asi nejlepší sušička pro běžnou rodinu s dětmi, fajn výkon a dobrá cena. Jsem s ní spokojená.

Jaká je ideální teplota při sušení?

Co se týče sušení v sušičce, důležité je zejména správné nastavení teploty sušení. Ideální teplota na sušení chilli papriček je kolem 35 °C, vždy však dbejte na to, abyste spodní plata v sušičce pravidelně měnili s těmi horními. Díky tomu bude sušení pravidelné a nestane se, že by dolní plato papriček bylo přesušené, zatímco to horní naopak málo vysušené.

Jak dlouho sušit chilli?

Jak to u sušení ovoce a zeleniny bývá, neměříme ho na minuty či hodiny, ale dny. V případě chilli papriček se doba sušení pohybuje kolem dvou dní, ale vždy samozřejmě záleží na velikosti a tloušťce papriček. Pokud si nejste jistí, jestli jsou papričky hotové, mám pro vás jednoduchou radu – pokud slupka křupe, jsou papričky hotové, pokud je ještě gumová, v sušení pokračujte. 

Jak poznám, že jsou papričky správně usušené?

správně usušené papričky

Jak jsem již zmiňovala, prvním ukazatelem, že jsou papričky správně usušené, je hlavně slupka. Když ji rozemnete v ruce, měla by být naprosto suchá a trochu šustit. Pokud je ohebná a gumová, budou papričky potřebovat ještě pár hodin v sušičce. Nezapomeňte je však pravidelně kontrolovat, abyste je naopak nepřesušili. Já si pro jistotu vždy nastavím budík, abych na ně nezapomněla – v poslední fázi sušení už může pár hodin navíc znamenat zničenou várku papriček.

Jak nejlépe skladovat sušené chilli papričky?

chilli ve sklenicích pro skladování

Pokud jste chilli papričky úspěšně usušili, přichází čas na jejich uskladnění. Na výběr máme celkem ze tří možností, a to buď rozemletí papriček na koření, jejich uskladnění v celku v tmavé nádobě, nebo zalití sušených papričkem olejem. Pro který způsob se rozhodnete, je na vás, myslete ale na to, jak chcete papričky konzumovat. Pokud máte podobně jako já opravdu velkou úrodu papriček, můžete využít všechny tři způsoby.Nezapomínejte ale, že i sušené papričky mohou začít plesnivět, zejména ve vlhkém prostředí. Uchovávejte je tedy v čisté nádobě a na suchém, tmavém místě.

Sušení chilli papriček bez sušičky

  • Sušení v troubě: Pokud nemáte sušičku, využít můžete i troubu, jen radši volte méně pálivé odrůdy papriček. Troubu předehřejte na 80 °C, případně 40 °C u horkovzdušné trouby, a papričky rozložte řeznou stranou dolů na plech vyložený pečícím papírem. Sušíme šest až osm hodin, v průběhu můžete papričky jednou nebo dvakrát obrátit.
  • Sušení na slunci: Dalším způsobem, jak sušit papričky, je na slunci. Tento druh sušení příliš nedoporučuji, jelikož může dojít k plesnivění. Pokud se pro něj přece jen rozhodnete, je důležité si vybrat pro sušení jasné, slunečné dny. V případě, že bude pod mrakem, toho moc neusušíte. Postup je podobný jako u sušení v troubě – pokrájené papričky rozložte na plech vyložený pečícím papírem, jen ho místo do trouby umístěte na suché a slunečné místo. Nezapomeňte papričky pravidelně obracet.

Recept: Domácí koření ze sušených chilli papriček

SUROVINY 

  • Chilli papričky (tenkostěnná odrůda)
  • Olivový olej (volitelné)

POSTUP 

  • Papričky omyjeme, překrojíme a odstraníme semínka. Dejte pozor na tzv. placentu, tedy bílou část z vnitřní strany papriček. Tu neodstraňujeme – jedná se o nejpálivější část celé chilli papričky.
  • Nakrájené papričky rozmístíme na plato sušičky, ideálně na pečící papír. Jednotlivé kousky by se neměly překrývat.
  • Při teplotě 35 °C sušíme jeden až dva dny. Pravidelně měníme rozmístění plat v sušičce, aby nedošlo k přesušení papriček v dolních patrech.
  • Jakmile je slupka suchá a křupavá, papričky jsou hotové. Vypneme sušičku a necháme papričky vychladnout.
  • Vychladlé papričky umeleme na vločky či prášek ve vhodném mlýnku, ideální je mlýnek na kávu s třecími kameny.
  • Uložíme do suchých a čistých skleniček s víčkem a uchováváme v suchém, tmavém prostředí.

Poznámky k receptu

Ze sušených papriček můžete kromě koření vyrobit i výborný chilli olej, který se hodí do řady pálivých jídel. Stačí sušené papričky, případně chilli vločky naložit do libovolného rostlinného oleje. Uložte na suché, temné místo a jednou za týden lehce promíchejte.

V čem suším

sušička ovoce big paradiso G21

Nejlepší sušička ovoce a potravin

Asi nejlepší sušička pro běžnou rodinu s dětmi, fajn výkon a dobrá cena. Jsem s ní spokojená.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *