domácí sušené maso jerky

Sušené maso – opravdu je tak výživné? Podívejte se, jak ho správně sušit a skladovat

Sušené maso je skvělou potravinou nejen pro aktivní sportovce, protože je plné bílkovin a je to rychlá svačina, která je vždy po ruce. Sušené maso koupíte většinou v malých sáčcích a je to pochoutka, kterou byste alespoň jednou v životě měli ochutnat. Podívejte se, jaké výhody má konzumace sušeného masa.

Jaké maso se hodí na sušení?

hovězí maso na sušení
Hovězí maso na sušení.

A jaké maso se hodí na sušení? Hlavně libové. Že je to až příliš jednoduché? S tím souhlasím. Maso, které je více prorostlé tukem, není na sušení vhodné. Takže žádná krkovice, žádné prorostlé maso. Tohle se na sušení prostě nehodí. Kupte kvalitní libové hovězí, kuřecí, krůtí nebo vepřové – podle vašich preferencí. Dbejte hlavně na to, aby maso bylo kvalitní. Navštivte raději řezníka, než supermarket.

Jaké maso sušit:

  • Hovězí maso – zadní kýta (ořech, spodní a horní šál), svíčková
  • Vepřové maso – vepřový ořech, panenka, vepřová pečeně (kotleta)
  • Kuřecí maso – prsa
  • Krůtí maso – prsa

Sušené maso v sušičce

domácí sušení masa

Pokud máte doma sušičku na ovoce, máte vyhráno. V sušičce se maso suší nejlépe a nejrychleji. Stačí na síto naklást plátky masa, zapnout ji na 70° C a maso nechat sušit asi 6-8 hodin. Maso ale můžete usušit také v troubě. Teplotu i tady nastavte na horký vzduch na 70 stupňů, maso napíchejte na špejli a kontrolujte ho. Bude nutné maso z přední části trouby po 5 hodinách přehodit dozadu a zadní zase dopředu. Více o tom, jak sušit maso. Zkoušela jsem několik technik sušení, ale v článku popisuji tu nejlepší.

Pozor

Před zpracováním masa si dejte opravdu velký pozor, aby bylo maso čerstvé. Po jeho nákupu ho raději dlouho nenechávejte v lednici a raději ho okamžitě zpracujte. Maso sice při sušení projde tepelnou úpravou, ale teplota sušení není tak vysoká, jako při vaření nebo pečení.

V čem suším

sušička ovoce big paradiso G21

Nejlepší sušička ovoce a potravin

Asi nejlepší sušička pro běžnou rodinu s dětmi, fajn výkon a dobrá cena. Jsem s ní spokojená.

Jak připravit maso na sušení?

Maso si před sušením musíte důkladně připravit. Nejdůležitější bude nabrousit si nože, protože čím ostřejší budou, tím lepší budete mít plátky masa. Někteří lidé si maso zamrazí, aby se krájelo lépe, ale nemusíte to tak dělat. Maso nejdříve opláchněte teplou vodou. Pokud nemáte maso vyloženě libové, bude nutné okrájet tlusté kousky masa. Maso nakonec nakrájejte na velmi tenké plátky, 2-3 milimetry. Snažte se jen krájet po vláknem, půjde to snadněji a plátky budou podobně velké. 

Jak skladovat sušené maso, aby vydrželo co nejdéle?

Sušené maso skladujte v plastových nebo skleněných nádobách, které dejte do sucha a temna. Teplota by se měla držet od 5 do 25 stupňů. 

skladování sušeného masa
Sklenice jsou pro skladování asi nejlepší.

Jak dlouho vydrží sušené maso?

Že je maso správně usušené, poznáte podle toho, že půjde lehce ohnout, ale nezlomíte ho jako sušenku. To by znamenalo, že je přesušené. Hotové maso nechte několik hodin odpočívat a poté dejte do nádoby, kterou dobře uzavřete. Sušené maso by mělo vydržet až 6 měsíců, pokud bude dobře skladované. Někteří ale tvrdí, že vydrží i jeden rok. 

Jaké jsou výhody sušeného masa?

Sušené maso, ať už hovězí, vepřové nebo kuřecí a krůtí, je plné bílkovin, které potřebuje každý člověk, protože bílkoviny (proteiny) jsou potravou pro svaly. Asi kvůli tomu mají v oblibě sušené maso (jerky) hlavně kulturisti a sportovci vůbec. Především sportovci dbají na správný poměr živin a bílkoviny jsou jednou z těch nejdůležitějších. Sušené maso má nízký obsah tuků i sacharidů, takže si ho můžete dopřát, i když jste v redukci a nemusíte si nic vyčítat. Mezi další výhodu mohu zařadit to, že neobsahuje lepek a také ho nemusíte nijak upravovat. Prostě otevřete sáček a baštíte. Sušené maso navíc skvěle chutná a je to zdroj energie, který oceníte na výletech, tůrách a podobně.

Pozor

Díky vysokému obsahu bílkovin je sušené maso velice dobře stravitelné. Tělo se při jeho trávení tolik nevyčerpá, takže i z toho důvodu je to perfektní zdroj energie a bílkovin.

Pro jakou příležitost se hodí sušené maso

Sušené maso se hodí především jako rychlá a chutná svačinka na výlety. Ocení ji hlavně sportovci, ale pokud jste masožravec, rozhodně by nemělo chybět v jídelníčku i vám. Sušeným masem můžete překvapit své známé tak, že ho připravíte jako zdravé a přitom chutné občerstvení. 

Nahradíte jím také sladkosti a další nezdravé věci, kterých si možná dopřáváte až moc. Pokud se tedy rozhodnete zhubnout, masa se vzdávat nemusíte. Stačí jen přejít z uvařeného či pečeného na sušené. Ale to je samozřejmě nadsázka.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *