jak sušit švestky

Jak sušit švestky návod a recept, jak je využít

Urodilo se vám na zahradě až moc švestek a už máme plné žaludky různých koláčů, džemu a podobných dobrot? Pokud si nevíte rady s tím, jak s úrodou švestek naložit, poradím vám, jak je usušit nejev sušičce ovoce. Navrch přidám perfektní recept, ve kterém sušené švestky využijete.

Jaké švestky sušit?

Vybírejte jen zralé plody, které  nejsou nijak poškozené nebo potlučené. Přezrálé švestky už raději zdžemujte, protože na sušení se nehodí. Švestky jsou malé ovoce, takže je můžete sušit celé, ale pokud chcete, klidně je rozpulte. Každopádně je na plech nebo do sušičky dávejte, vypeckované, omyté a osušené. Když budete švestky vypeckovávat, tak nemusíte je půlit, ale bude je stačit naříznout a pecku vytáhnout. Pokud chcete sušit švestky rozpůlené, dávejte je na plato slupkou dolů. 

Vlastní zkušenost

Nikdy nesušte švestky s peckou. Usušit jdou, ale nepochutnáte si na nich. Výsledkem bude jen tuhá nepoživatelná hmota.

Jak se suší švestky v sušičce

Jak jsem psala, můžete si vybrat způsob, jakým budete švestky sušit. Mezi nejčastější patří sušení v troubě nebo sušičce na ovoce. Ty jsou určené nejen na čerstvé plody ovoce, ale hodí se také na houby nebo plody z různých keřů. Do sušičky jsou vhodné rozpůlené švestky, protože sušičky mají nízkou výšku pater, do kterých plody dáváte. 

Teplota pro sušení švestek v sušičce

Ke každé sušičce dostanete návod, kde najdete správnou teplotu a dobu sušené snad pro každé ovoce nebo zeleninu. Rozpůlené švestky sušte na teplotu 57 stupňů.

V čem suším

sušička ovoce big paradiso G21

Nejlepší sušička ovoce a potravin

Asi nejlepší sušička pro běžnou rodinu s dětmi, fajn výkon a dobrá cena. Jsem s ní spokojená.

Jak dlouho sušit švestky v sušičce?

Dobu sušení sledujte. Pohybuje se mezi pěti až osmi hodinami a hotové sušené plody poznáte podle toho, že budou tuhé. 

Postup sušení švestek

  1. Švestky omyjte, vypeckujte a osušte. Stačí je otřít vlhkým hadříkem. Moc na ně netlačte. Špatné nebo přezrálé kusy vyhoďte nebo zpracujte jinak.
  2. Já suším švestky půlím, ale sušit se dají i celé vypeckované. V tomto případě švestku nařízněte a šetrně vyndejte pecku. Do některých sušiček se celé švestky nevejdou.
  3. Připravené švestky vyskládejte na plata sušičky. Mám zkušenosti, že švestky se k mřížce nepřichytí. To se o holém plechu v troubě tvrdit nedá.
  4. Sušičku zapínám na nějakých 57 °C, ale ovoce se často suší v rozmezí 50-65 °C. Ono se to sušení pak malinko urychlí.
  5. Švestky jsou usušené po 5-8 hodinách. Nicméně u švestek nedoporučuji sušit přes noc, ale je lepší je průběžně kontrolovat, aby se sušily rovnoměrně.
  6. Švestky nechte vychladnout (asi hodinu), aby nechytily vlhkost. Dejte je do sklenic a skladujte v temnu.
  7. Omyjte plata sušičky. Já to dělám ve vaně protože je to nejjednodušší. No a máte hotovo.

Jak poznám, že jsou švestky správně vysušené?

Ze sušičky byste plody měli vytáhnout tuhé. Celkově by měly být kousky ovoce kožnaté, určitě to znáte z křížal, které se těší velké oblibě. 

TIP

Podívejte se na mého průvodce, jak na sušení ovoce.

Další varianty sušení švestek

Pokud doma nemáte sušičku ovoce, nemusíte zoufat. Můžete vyzkoušet tradiční metody sušení, které používaly naše babičky a maminky, protože dříve vymoženosti typu sušiček na ovoce neexistovaly. 

Sušení švestek na plechu v troubě

Jako první varianta se nabízí sušení v troubě. V takovém případě stačí jen plech vyložit pečícím papírem a rozložit na něj švestky. Dávejte si ale pozor, aby se plody navzájem nedotýkaly. Pokud máte na troubě možnost sušení horkovzduchem, máte vyhráno. Pokud máte doma spotřebič, který nemá odsávání pár, bude dobré nechat trochu otevřená dvířka od trouby, protože vysušováním švestek se do ní dostane vlhkost, která by neměla kudy uniknout.

Na troubě nastavte teplotu na 50 stupňů a dejte tam švestky na pět hodin. Poté sušení přerušte, švestky nechte vychladnout v troubě a v další fázi zvyšte teplotu na 70 stupňů. Takto sušte dalších dvanáct hodin, následně přerušte na pět hodin. Pak už následuje dosušení, to by mělo trvat tři hodiny při 65 stupních. Půl hodiny předtím, než budete mít hotovo, můžete na švestky nastříkat trochu vody. 

Pozor

Sušení v sušičce je šetrnější než sušení v troubě. V troubě mají švestky tendenci karamelizovat a pak z nich vzniká ulepená hmota, která má do dobrých sušených plodů daleko.

Sušení švestek na topení

Švestky i jiné ovoce můžete sušit také na topení. Tady stačí plody vyložit na plech a nechat je položené na topení. Musíte ale sledovat, jak rychle se plody suší, protože nemáte možnost nastavit si teplotu. Jak ale víte, správně usušené švestky budou pružné, navíc je můžete hned ochutnat. Nicméně tady je to problematické v tom, že švestky mohou jednak chytat okolní pachy a pak také mohou hodně rychle chytit plíseň. Sušení na topení není úplně jednoduché.

Sušení švestek na slunci 

Sušení na slunci je asi ten nejpřirozenější způsob, jak švestky usušit. Venku byste je měli sušit nakrájené na polovinu. V každém případě musí být v jedné vrstvě položené na kartonu nebo pečícím papíru a nechají se na slunci. Večer je vezměte domů a druhý den je zase položte ven. Takto opakujte několik dní a nezapomeňte poloviny švestek otáček. Sušené švestky pak nechte vychladnout. Ale pozor. Při sušení na slunci je potřeba plody chránit před hmyzem.

Moje oblíbená varianta využití sušených švestek v kuchyni.

Jak skladovat sušené švestky?

Pokud máte usušeno, švestky nechte vychladnout – to by nemělo trvat déle než hodinu, protože se do švestek snadno dostane vlhkost a už by nebyly dobré. Můžete je uložit do nádob, které dobře uzavřete – nejlépe skleněných. Švestky, ale i jiné ovoce skladujete v temnu a chladnu, sušené plody mají nejraději pokojovou teplotu, ale můžete několik stupňů také ubrat. Takto usušené plody mohou při správném skladování vydržet jeden až dva roky a dokonce si je můžete zamrazit.

Recept, co si ze sušených švestek udělat za dobrotu?

Sušené švestky můžete zobat jen tak večer u televize místo sladkostí nebo si z nich udělat skvělou dobrotu, která bude chutnat celé rodině. Vyzkoušejte bochánek se sušenými švestkami.

Bochánek se sušenými švestkami

SUROVINY  

Na těsto

  • 500 g hladká mouka
  • 1 špetička soli
  • 4 lžíce cukr krystal
  • 7 g sušeného droždí
  • 2 ks žloutky
  • 40 g másla
  • teplé mléko (podle potřeby)

Na náplň

  • 200 g sušených švestek
  • 1 dl sladkého červeného vína
  • 1 šálek seleného čaje s citronem
  • nastrouhaná citronová kůra
  • 1 lžička mleté skořice

POSTUP

  • Nejdříve zalijte čaj červeným vínem, nechte 2-3 minuty louhovat a poté do něj přidejte citronovou kůru, sušené švestky a skořici.
  • Do mísy vedle prosijte mouku, přidejte sůl, cukr, droždí, žloutky a trochu mléka a vytvořte těsto. Do něj dejte rozpuštěný tuk a prohněťte. Takto připravené těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout tak dlouho, dokud nebude mít dvojnásobný objem.
  • Poté těsto rozválejte na 1 cm silnou placku.
  • Švestky vyndejte z čaje, nechte je okapat a pak nakrájejte na malé kousky. Dejte je na těsto, srolujte a položte do pekáče, který si předtím vyložte pečícím papírem.
  • Přikryjte utěrkou a znovu nechte nakynout.
  • Poté pečte na 180 stupňů asi 35-40 minut, dokud nebude mít výsledný produkt zlatohnědou barvu. Nechte vychladnout a nakrájejte na centimetrové proužky.

V čem suším

sušička ovoce big paradiso G21

Nejlepší sušička ovoce a potravin

Asi nejlepší sušička pro běžnou rodinu s dětmi, fajn výkon a dobrá cena. Jsem s ní spokojená.

 

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *