Jak na sušené ovoce

Sušení je lidová metoda konzervování, při níž ovoce ztrácí vodu, nezbytnou pro všechny mikroorganismy, které na něm žijí. Pokud jej včas nezkonzumujeme nebo jinak nezpracujeme, postarají se tito nevítaní hosté o napadení ovoce plísní a hnilobou. 

Právě sušení je jeden z ideálních způsobů, jak úrodu ze zahrádky zpracovat a vychutnávat si ji po celý rok. Spotřebujete tak nadbytečné zásoby, když už nestíháte konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu a bylo by vám líto, aby zbytky úrody zplesnivěly.


Učíme se od našich babiček

Sušení je metoda stará, ale velmi dobrá, protože je jednoduchá, levná a s pomocí domácí sušičky také velmi rychlá.

Sušené ovoce je trvanlivé, lze je dobře uchovávat a má široké využití – v kuchyni při přípravě dezertů, křížaly jako zdravá náhrada sladkostí pro děti do školy, svačina do práce, nebo sbalit jako snack do batohu na výlet.

křížaly sušení jablek

Výživné hodnoty potravin správným sušením téměř neutrpí. Obsah vody v sušeném stavu klesá průměrně na 30% a hmotnost asi na 10-25%.

Podle tepelného zdroje rozeznáváme sušení teplem přirozeným na slunci a teplem umělým v troubě nebo na kamnech.

Naši předci původně sušili na slunci, jako to dosud dělají v jižních krajinách, kde o pěkné počasí není nouze. V Česku na venkově se dříve sušilo ovoce v peci po upečení chleba. V dnešní době jsme se posunuli o pořádný kus dopředu: díky dostupnosti elektrických sušiček si může křížaly dopřát každý, kdo trochu přiloží ruku k dílu.

Výběr ovoce

V našich končinách nejběžněji sušíme jablka, švestky, banány, meruňky, broskve, višně, třešně, hrušky, borůvky, bezinky, šípky. Vybíráme zralé i lehce přezrálé plody, chutné a sladké, bez známek vad a kazů. Na barvě a tvaru příliš nezáleží.

výběr ovoce

Úprava před sušením

Ovoce přebereme, sušíme jen kvalitní kusy. Omačkané nebo naražené můžeme sušit po odstranění závadných částí, zkontrolujte však, zda již nebylo napadané zevnitř. Ovoce se známkami hniloby nesušíme! Právě tak pokud zjistíme, že napadený je jádřinec, kus odložíme stranou.

Plody pečlivě omyjeme, popřípadě oloupeme (jablka, hrušky, švestky), a to především ty s tuhou slupkou. U jádrového vykrajujeme jádřinec a ovoce půlíme, čtvrtíme nebo krájíme na kolečka.

TIP: Esteticky zajímavý způsob je krájení jablek na kroužky, kdy předem odstraníme střed vykrajovačem jádřinců a jablko nakrájíme na pravidelné kulaté kroužky na kráječi (mandolíně).

Peckovice také často půlíme a odpeckováváme. Pracujeme rychle, aby řezné plochy na vzduchu nehnědly. Oloupané ovoce, které má sklony k oxidaci, namáčíme do vody okyselené kyselinou citronovou (na 1 l vody 1-2 g kyseliny citronové, tj. na špičku nože). V lázni je necháme nejdéle 5 minut.

jablka

Pokrájené kousky rozložíme na plata sušičky, nastavíme teplotu a dobu sušení a zapneme sušičku.

Kromě elektrické sušičky existují další způsoby, jak ovoce sušit.

Sušení na plechu v troubě

Je to sušení nouzové, protože skrz plech nemůže procházet vzduch. Kromě toho ovoce od plechu černá a chytá kovovou pachuť. Je lepší vyložit plech předem pergamenovým papírem. Ovoce se však i tak na papír přichytává a musíme je při sušení několikrát obracet.

Sušení na papíře

Má stejnou nevýhodu jako sušení na plechu. Ovocem nemůže procházet vzduch a přichycuje se na papír. Proto je při sušení obracíme. Na papíře sušíme na vlažné plotně nebo u jiného zdroje tepla. Papír nesmí přijít na horkou plotnu, aby se spálil.

Sušíme-li v létě za hezkého počasí na papíře venku, musíme papír v rozích zatížit, jinak jej vítr převrátí.

sušení ovoce

Jak poznám, že je hotovo?

Správně sušené ovoce si zachovává pružnost, avšak při zmáčknutí nevypouští šťávu. Nesmí být přesušené, ztvrdlé nebo spálené. Ve švestkách se má pecka volně pohybovat. Loupané plochy jablek a hrušek mají být podle typu ovoce běložluté nebo bílé.

Jak skladovat

Aby ovoce zvláčnělo, můžeme je po usušení nechat asi týden ležet na vzduchu v nějaké stinné místnosti, kde se nepráší. Ovoce přijme do sebe po usušení asi 3-5% vody. Pak je uložíme v čistých plátěných sáčcích, uzavíratelných sklenicích nebo v krabicích na suché, chladné místo, kde nesvítí slunce.

TIP: Sušení je starý konzervační způsob. Odpařením vody v ovoci se sníží její obsah natolik, že na vysušených plodech nemůžou mikrobi vegetovat. Jakmile se však obsah vody zvýší, nebo není-li ovoce dostatečně vysušené, začnou se mikrobi množit a znehodnotí sušenou potravinu. Obdobný způsob je odpařování vody při výrobě povidel. 

Petra
 

Jsem máma od dvou pubertálních dětí a hledám cesty, jak rodině nabídnout zdravější dobroty. V sušičce potravin zpracovávám ovoce, zkouším ale sušit i jiné bašty, svoje zkušenosti sdílím tady na webu.

>