chevron-nutrition sušené ovoce mrazem

Chevron Nutrition: mrazem sušené ovoce (recenze)

Sušeného ovoce jde dnes na trhu koupit spousta a různých kvalit. Už jste ale slyšely o mrazem sušeném ovoci? Možná vás překvapí jeho kvality i chuť, protože ta je trochu jiná než u běžně sušeného ovoce. Pojďte si přečíst tuto recenzi Chevron Nutrition, ať víte, co si dát třeba do snídaňové kaše.

Už jste zkusili lyofilizované ovoce?

maliny sušené mrazem
Maliny sušené mrazem

Sušené ovoce si v sobě uchovavá všechny vitaminy a vlastnosti, které najdete u čerstvých plodů. Stane se z něj vydatná svačinka, která je sice bohatší na cukry, ale dodá vám energii při náročných túrách nebo sportovních výkonech. Sušené ovoce je plné draslíku, obsahuje také vlákninu. Navíc skvěle chutná a hodí se také jako doplněk k cereáliím nebo do ovesných kaší.

Pozor

Malinami jsem byla opravdu překvapená. Ony totiž drží svůj původní (čertví) tvar, ale jsou hrozně lehounké a krásně křoupají, takže se dají křoupat večer u televize.

Proč se ovoce suší mrazem?

Ovoce si můžete nejen nasušit, ale také ho kompotovat nebo zamrazit. Lyofilizace je proces, při kterém se ovoce suší mrazem. Je to velmi stará metoda, která se do našeho povědomí dostala teprve před několika lety. Tato varianta sušení ovoce je velmi šetrná, plodům zůstanou vitaminy a nemění se ani chuť ovoce.

Sušeného ovoce, ořechů, kakaových bobů a jiných plodů si můžete vychutnat opravdu mnoho. Záleží jen na vašich mlsacích preferencích

Lyofilizace je jednou z metod sušení. Spočívá v tom, že se ovoce vloží do velmi nízké teploty a díky odpaření vody se z něj stává ovoce sušené. Nejedná se přitom o žádnou moderní metodu, známá byla již na počátku 20. století. Využívá se nejen při sušení ovoce, ale také ji používají lidé v kosmetickém průmyslu, hodí se také na sušení květin a jiných surovin.

Tip

Borůvky mi chutnaly samotné z pytlíku ze všeho nejméně. Jejich konzistence by se dala přirovnat hrozinkám, ale mezi zuby jsou spíše gumové. Nicméně do ovesné kaše jsou ideální, protože tam absorbují vlhkost a pak jsou skoro jako čerstvé.

A jak celý proces lyofilizace probíhá? Nejdříve dojde ke zmrazení jako takovému. Ovoce, které obsahuje spoustu vody, se zmrazí na takovou teplotu, aby mohlo přežít i v kapalném skupenství. Nebude tak dochází k jeho tání. Teploty by se měly pohybovat od -20 do -80 stupňů.

Až poté nastupuje fáze sušení, která má dvě části. Nejdříve se voda mění v páru, a sušení probíhá ve vakuu. Ve druhé části se teplota zvyšuje, a snižuje se vakuum. Tento postup není nijak rychlý, musí se postupovat pomalu. Sušení tak trvá několik hodin, ale vyšplhat se to může i na několik dní. Během sušení se odstraní až 95 % vody. Nyní je výrobek hotový – stane se z něj lyofilizát.

Sušit mrazem můžete spoustu druhů ovoce

Nabídku mrazem sušeného ovoce můžete najít například u firmy Chevron Nutrition. Je to firma, který se zabývá prodejem lyofilizovaného ovoce. V jejich nabídce tak najdete spoustu druhů ovoce, které si můžete přidat do oříškové směsi, použít do ovesných kaší nebo jogurtů. Hodí se jako snídaně nebo rychlá svačina, pokud nemáte nic jiného po ruce. Sušené ovoce vám dodá nejen energii, ale také spoustu vitaminů a živin.

Jaké mohou být druhy lyofilizovaného ovoce? Mrazem sušené ovoce si můžete koupit ve specializovaných obchodech. Chevron Nutrition vytvořil speciální řadu Fitness food line, kam patří například sušené jahody nebo maliny. Ovoce si tak uchová svou chuť i vůni, navíc v nich zůstane až 90 % všech nutričních hodnot. Sušené ovoce můžete pak použít stejně jako čerstvé. Křehké plátky jahod, který jsou ošetřeny mrazem, můžete mít k dispozici po celý rok a nemusíte čekat na hlavní sezonu.

jahody sušené mrazem
Jahody se dají také pěkně křoupat místo slaných brambůrků.

Jahody i další ovoce od značky Chevron Nutrition jsou bez přidaného cukru a dalších přidaných látek. Můžete si je dát místo chipsů večer u televize, nebo si je přidat do jogurtů, kaší nebo ovocných smoothies. Pokud je namočíte, změknou a budou vypadat skoro stejně jako čerstvé zralé jahody. Použít je tak můžete také na pečení různých dezertů.

Sušeného ovoce, ořechů, kakaových bobů a jiných plodů si můžete vychutnat opravdu mnoho. Záleží jen na vašich mlsacích preferencích

Stejně také můžete využít i jejich lyofilizované maliny, borůvky nebo banány. Všechno to jsou produkty, které prošly sušením mrazem, mají 90 % všech nutričních hodnot, obsahují potřebné minerály a vitaminy, a také jsou bez přidaných látek, cukru a dalších dochucovadel. Na stránkách firmy Chevron Nutrition si můžete výrobky zakoupit buď ve 20 g nebo 100 g balení. Najdete v nich 100 % mrazem sušené plátky ovoce.

Jaký je rozdíl mezi sušením teplem a mrazem?

Pokud se rozhodnete sušit ovoce v sušičce ovoce nebo jiným způsobem, určitě ovoce nebude chutnat ani vypadat tak, jako kdybyste ho koupili lyofilizované. Na první pohled to sice není vidět, ale rozdíl bude také ve výživové hodnotě. I to je jeden z důvodů, proč se klasické sušení na vzduchu nahrazuje právě sušením mrazem. Ovoce sušené mrazem bude mít vyšší výživovou hodnotu, bude stále plné antioxidantů a vitaminů.

sušička g21 paradiso big

Ovoce sušené mrazem také vydrží delší dobu skladování. Je ale nutné ovoce skladovat na chladném a temném místě v nádobách, které jsou dobře uzavřít. Doma si ale mrazem ovoce neusušíte, i kdybyste chtěli. I když je takové ovoce opravdu lepší než sušené teplem, v domácím mrazáku ho nezískáte.  

Na sušení mrazem potřebujete velmi nízkou teplotu, aby se voda mohla z ovoce odpařit – v tom spočívá celá metoda lyofilizace. Při ní nevznikne žádný led, který by ovoce poškodil a tím pádem ovoce zůstává ve stavu podobném čerstvému. Zanechá si chuť, tvar i vůni a proto je tak oblíbené.

Sušeného ovoce, ořechů, kakaových bobů a jiných plodů si můžete vychutnat opravdu mnoho. Záleží jen na vašich mlsacích preferencích

Chcete se dozvědět více o firmě Chevron Nutrition?

Chevron Nutrition je firma, která se zabývá sušeným ovocem. Suší ho pomocí lyofilizace, což je metoda sušení mrazem. Podle nich jsou jejich produkty nejlepšími na trhu. Zabývají se také prodejem sportovních doplňků stravy.  Najdete u nich různé ovoce sušené mrazem, od jahod až po banány. Jejich produkty jsou plné chuti a pomohou vám k většímu sebevědomí.

Výrobky jsou dělané přímo v České republice a značka dbá na správné zpracování potravin. Chtějí docílit toho, aby jejich ovoce bylo vyvážené chuti. Produkty vznikají nejen ve spolupráci s různými odborníky na výživu, ale podílí se na nich také vrcholoví sportovci, pro které jsou jejich výrobky určeny. Ovoce sušené mrazem je oblíbenou svačinou nejen pro aktivní sportovce, ale dopřát si ho může každý, kdo na něj bude mít chuť. Stačí jen objednat.

Jak nejčastěji využívám sušené ovoce?

ovesná kaše se sušeným ovocem
Ovesná kaše s tvarohem, mlékem a sušeným ovocem.

Sušené ovoce se dá využívat mnoha způsoby. Jak jsem psala výše, tak se dá křoupat jako náhražka za slané brambůrky nebo oříšky, ale pozor na to. Sušené ovoce obsahuje spoustu cukru. Cukr v něm je koncentrovaný, takže na jeden gram je ho tam víc než v čerstvém ovoci. No díky tomu sušené ovoce asi také lépe chutná. Každopádně vás sušené ovoce nezasytí tolik jako čerstvé ovoce, takže ho využívejte opravdu spíš jako zdravější mlsání nebo dochucující složku různých kaší, snídaní a podobně.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.