Jak sušit cibuli
Sušená cibule může být skvělým pomocníkem hlavně při vaření. Sušení je jedním ze způsobů, jak si cibuli co nejdéle uchovat. Navíc k sušení nemusíte používat jen nejlepší kousky, ale snadno se tak “zbavíte” také poškozených cibulí, které byste jinak vyhodili. V kuchyni ji můžete použít stejným způsobem jako čerstvou, ale ušetříte si mnoho slz.
Co budete potřebovat k usušení cibule?
Jestli se poprvé chystáte cibuli usušit, nebudete k tomu potřebovat žádné zvláštní prostředky. Postačí velké množství cibule, plech a trouba na sušení a nebo nejlépe sušička na ovoce, kterou ale doma nemá každý. Cibuli můžete sušit i venku na plechu. Je to nespočet variant a každý si může vybrat podle toho, jaké má možnosti.
Vhodná cibule bude taková, která nebude nahlilá nebo plesnivá. Nemusí ale být v nejlepším stavu – můžete si nakrájet i kousky, které byste jinak vyhodili, protože se vám k vaření nehodí. Můžete využít nejen domácí cibuli, ale tak tu koupenou. Výhodou je, že k sušení nebudete potřebovat žádné jiné suroviny, ale jen a pouze cibuli.
Příprava na sušení
Kvalitní kousky cibule si nejdříve oloupejte, umyjte a osušte. Následně ji nakrájejte na kolečka, která budou asi 3 mm silná. Rozložte na plechy nebo na sítko do sušičky. Při sušení v troubě nezapomeňte na plech položit pečící papír. Po usušení uložte do dobře uzavíratelných sklenic.
Cibuli byste měli čas od času zamíchat a zkontrolovat, jestli už není přesušená. Jak jsme uvedli, cibuli si můžete usušit na několik způsobů – představíme některé z nich.
Jak sušit cibuli v sušičce?
Sušička na ovoce patří mezi spotřebiče, které jsou vhodné nejen na sušení ovoce, ale také zeleniny, masa nebo hub. Nemusíte si dělat starosti s čištěním, protože obsahují několik plátů, které patří na sebe, usnadňují sušení a můžete je pak vložit do myčky nádobí. Stačí jen nastavit správnou teplotu a za několik hodin máte hotovo. Co se cibule týče, tu si můžete usušit při podobných teplotách, jako v troubě. 55-65 stupňů bude dostačujících, časově to bude asi 6-7 hodin. Záleží na typu sušičky.
V čem suším
Nejlepší sušička ovoce a potravin
Asi nejlepší sušička pro běžnou rodinu s dětmi, fajn výkon a dobrá cena. Jsem s ní spokojená.
Ideální teplota při sušení
Co se cibule týče, tu si můžete usušit při podobných teplotách, jako v troubě. 55-65 stupňů bude dostačujících.
Délka sušení
Časově to bude asi 6-7 hodin. Záleží na typu sušičky.
Kdy je cibule správně usušená
Jak poznáte správně usušenou cibuli? Cibule bude krásně vonět a mít barvu karamelu. Na dotek bude křehká a na pohled nažloutlá. Po usušení je nejlepší ji nechat ještě den ležet na vzduchu.
Tip
Sušená cibule je skvělá na dochucení jídel. Například v asijské kuchyni se usušenou cibulí jednoduše lehce posype připravené jídlo. Pokud si doma rádi vaříte čínu s rýží nebo rizoto, tak tam vám nasušená cibule určitě zachutná.
Sušení cibule v troubě
Cibuli si můžete usušit také v troubě. Postupujte stejně jako v případě sušení v sušičce, tady si jen kolečka cibule musíte rozložit na plech vyložený pečícím papírem a troubu zapnout na 60 stupňů. Dvířka trouby byste měli nechat po celou dobu trochu otevřené, aby se v ní nehromadila vlhkost. V troubě můžete cibuli sušit 3-6 hodin, bude záležet na tom, jak velké máte kousky. Dávejte si pozor, abyste cibuli nepřesušili, pravidelně ji kontrolujte a v závěru můžete teplotu snížit na 50 stupňů.
Sušení cibule venku
I na čerstvém vzduchu můžete zeleninu usušit. Nebudete k tomu potřebovat žádnou elektřinu, cibule ale bude vyžadovat hodně místa, pokud sušením nechcete trávit celý měsíc. Cibuli nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a dejte na plechy. Ty pak rozestavte po bytě, ale dbejte na to, aby se na cibuli nedostaly sluneční paprsky. Občas zamíchejte a takto sušenou cibuli můžete za dva týdny vložit do sklenic.
Pozor
Naše babičky věšely cibuli ve svazcích volně do prostoru nebo přímo do dobře větraného sklepa. To nebylo z důvodu sušení cibule, ale aby si ji uchovali v použitelném stavu co nejdéle. Cibule snáší nízké teploty velice dobře, takže pokud ji takto dobře zavěsíte, tak vám vaše sklizeň vydrží po celou zimu.
Jak uchovat sušenou cibuli co nejdéle
Jestli chcete sušenou cibuli používat co nejdéle, musíte vědět, jak ji skladovat. Ideální jsou sklenice, kterou jdou dobře uzavřít. Cibuli dejte na temné místo, kde bude chladněji než v ostatních místnostech. Věříme, že pokud ji začnete používat, určitě vám nevydrží dlouho. Je to snadný způsob, jak cibuli skladovat a navíc neztratit nic z jejích účinných vlastností. Před samotným použitím je vhodné ji namočit do vody a poté osmažit na oleji – cibule bude křupavá a hodí se na posypání například bramborových plněných knedlíků.