Jak sušit dýňová semínka aneb co s dýňovými semínky (recept)

Přichází čas tajemna, čas podzimního ovoce, kdy les vypadá jako paleta malíře a domy zdobí velké a malé dýně. Za rohem číhá Halloween a některé z nás už straší kila navíc s přicházejícím cukrovím. Tento rok budete mlsat stejně tak jako minulý, ale zdravě a já vám řeknu jak na sušená dýňová semínka s příchutí. Bez chemie a bez kalorií.

Z jaké dýně mohu semínka dlabat?

Jednoduše odpovím, z jakékoliv. Když budete vařit dětem dýňové rizoto z Hokkaido, dlabat Halloweenskou dýni na ozdobu, nebo pokud vám na zahradě roste jiná, můžete semínka použít. Dávejte si pozor na okrasné dýně. Ty k jídlu nejsou. Jsou hořké a nebylo by vám z nich dobře. Okrasné jsou malé, takové pokroucené, zvláštně ošklivé a leckdy i legrační. Vybrala jsem si mexickou, neboli Halloweenskou dýni.

dýně
Ideální dýně na dlabání semínek

Sušení dýňových semínek v 5 krocích

1. Vydlabejte dýni

dlabání dýně
Dlabání dýně

Když si vyberete dýni Hokkaidó, spotřebujete ji celou. Dužinu se slupkou i semínka. Chuť je nasládlá, výborná a jednoduše se s ní pracuje. Halloweenskou dýni použijete na strašení sousedů, ale také jako příchuť do koláčů nebo kafé a semínka na zmíněné sušení a zobání. Jinými slovy, je na vás, jakou si vyberete dýni. Hlavně ať je zdravá, bez hniloby a zralá – není uvnitř zelená. Rozkrojte dýni a polévkovou lžící dlabejte a dlabejte. Jako horník do dolu, vy se musíte dostat k semínkům. To je to zlato, které hledáte. Vytahujte kousky dužiny ven, na talíř, nebo do misky, je to velká zábava a někdy se na to kouká jak na špatný film. Po chvíli zjistíte, že se u toho šklebíte. Že?

2. Umyjte a usušte vydlabaná semínka

Když vyškrabáváte dužinu z dýně, semínka jsou uprostřed, krásně viditelná a zdánlivě jednoduše se dají z dužiny vyndat. Dužina vypadá jako šňůry a jak potom zjistíme, semínka jsou kluzká a chytnout je, je jako chytat mýdlo ve vaně. Odstraňování vláknitých nudlí může být náročné, ale máme na to trik: opláchněte semena v cedníku pod studenou tekoucí vodou. Voda uvolní “nudle” a usnadní jejich stažení. Trochu to člověku připomíná hru na “Blechy”, znáte? Jen co se vám podaří semínka z dužiny dostat, namočte je do misky s vodou a pořádně je umyjte. Jak poznáte, že jsou semínka umytá? Jednoduše. Nekloužou. Semínka utřete do sucha a rozložte na kuchyňský ubrousek.

3. Převařte semínka v osolené vodě

kořenění semínek

Očištěná semínka dejte do osolené vody a nechte přejít varem asi 5 minut. Tímto mají později slanou chuť. Po převaření si je vyskládejte opět na kuchyňský ubrousek a semínka otřete. Čím sušší jsou, tím lépe se budou opékat. Je důležité mít semínka opravdu suchá. Přebytečná voda může v troubě vytvořit páru, která zabrání křupavosti. Koření, která použijeme v dalším kroku, také lépe drží na suchých semenech.

Semínka potřete olejem. Můžete je nasypat do misky, nakapat olej (olivový, slunečnicový, avokádový nebo kokosový) a prsty semínka obalte v oleji. Ještě byste mohli zkusit místo oleje máslo. Máslo dodá oříškovou chuť. Vylijte přebytečný olej a nyní nastane to, na co čekáte. Nasypte koření, třeba chilli, nebo kary, nebo papriku. Už vám tečou sliny? A mně!

4. Sušení dýňových semínek

Už jsou umytá, převařená a kořeněná. Já jsem použila koření na gyros. Čekají na sušení. Tak pojďme to udělat správně. Nejdříve si předehřejte troubu na 200°C. Na nízký plech si dejte alobal. Semínka rovnoměrně rozprostřete v jedné vrstvě na připravený plech. Nezapomeňte občas promíchat a přehodit semínka. Přehazujete proto, že některé trouby mají teplejší místa a tam se semínka mohou připalovat, proto přehazujte, nebo míchejte. Sušte 30–45 minut, hlídejte si je. Až jsou zlatavé, do hněda, prostě tak akorát, vytáhněte z trouby. Můžete večer křupat. Nebo pokud použijeme semínka na posypání chleba, polévky, nebo na saláty, vyloženě čekáme na to křupnutí. 

Sušení semínek v sušičce ovoce?

Sušit dýňová semínka v sušičce ovoce nemá úplně smysl, protože je jednak potřeba vysoká teplota a pak je to v troubě prostě jednodušší. Nicméně v sušičce se dá sušit samotná dýně. Tu nakrájejte na 0,5 cm silné plátky (proužky) a sušte asi 8 hodin v sušičce.

5. Cinkání semínek do misky

usušená semínka

Můžete zobat semínka za tepla, ale i na to si musíte nějakou chvíli počkat, abyste si nespálili polštářky prstů a držte hlídku u plechu se semínky, aby těch prstíků nebylo popálených víc. Můžete také konzumovat za studena nebo si je uložit do zavařovací sklenice na později.

Jak opražit dýňová semínka?

Ano! Můžete zkusit pražená dýňová semínka na pánvi. Krok 1–3 je pro sušená a pražená semínka stejná. Jen místo trouby použijete pánvičku. Smažíte je na pánvi několik minut a máte je přímo pod nosem, to znamená jediný rozdíl je, že jste u toho a nemusíte se bát připálení. V troubě je to riziko připálení, protože sušení už se chýlí ke konci a vy jdete ladit podzimní film v televizi. No a co čert nechtěl, takhle v listopadu, přišli jste k troubě o 1 minutu později a půl plechu už jsou spíše jako malé uhlíky. Na čerty a uhlíky je ještě alespoň měsíc čas.

Mohou se sušená semínka zkazit?

A zbydou vám nějaká semínka? U nás jsou pryč během jednoho večera, ale abych vám odpověděla na otázku, mají životnost jako například oříšky. Když je dáte po vychladnutí do vzduchotěsné zavařovačky, mohou vydržet několik týdnů, ale chuť vadne. Můžete si vychladlá semínka i zamrazit. Tam vydrží asi dva měsíce. Pokud dlabete dýni, ale nemáte prostor na sušení semínek, nebo návštěva přijede až za pár dní, můžete si je umýt, osušit a dát do vzduchotěsné krabičky do lednice. 

Co s dýňovými semínky? Po jednom, nebo po hrsti?

Radím tak, že u kamarádky po jednom, ale doma po hrsti. Určitě se do nich pusťte, protože obsahují minerály jako například:

  • hořčík
  • zinek
  • železo
  • vápník
  • bílkoviny
  • velké množství vitamínů B

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.