Sušení hub v sušičce

Pokaždé na podzim, když pořádně zaprší, vypravíme se do lesa nasbírat houby, abychom si nasušili zásoby do další sezóny. Bydlím v kraji, kde jsou houbové ráje jen tak daleko, co by kamenem dohodil. Naše osvědčené rajóny se nacházejí v Osečné a v Ralsku.

Jako malou mě v houbové sezóně táta brával ze školy, ráda jsem se ulila a strávila celé dopoledne pobíháním po lese. A pokaždé večer, když jsem zavřela oči, viděla jsem všude hnědé hlavičky podhříbků, jak vykukují z jehličí a borůvčí.

Teď už jsem velká holka a na houby chodím se svými dětmi nebo s maminkou; poctivě nasbíranou úrodu suším v SUŠIČCE POTRAVIN. Je to rychlé, bezpečné, a mám jistotu, že houby dokonale proschnou a nezůstanou v nich žádná zapomenutá vajíčka červů, která by pak v sušených houbách mohla dělat neplechu.

Jak sušit v sušičce

  1. 1
    Houby očistíme navlhčeným hadříkem, plesnivé kusy vyhodíme.
  2. 2
    Houby do sušičky krájím na plátky 2-4 mm silné. Na slabší plátky krájím vlhčí houby, suché houby na plátky silnější. Sušička suší rychle, proto i silnější plátky nemají šanci začít plesnivět.
  3. 3
    Plátky hub vyskládám na plata sušičky. Mám zkušenost, že se houby při sušení na mřížku nepřichytí, jako se to stává například, pokud sušíte na holém plechu v troubě.
  4. 4
    Sušičku zapnu na 60 °C a suším obvykle přes noc, houby jsou suché po 5-6 hodinách. Ráno sbírám krásně vyschlé, šustící houby.Houby stáhnu z plat, zkontroluju, jestli některé z nich nepotřebují ještě dosušit, ty pak rozrovnám na jedno plato a nechám ještě chvíli sušit.
  5. 5
    Správně usušené houby šustí, jdou přelomit (ozývá se zvuk prasknutí). Houby přesypu do sklenice s víčkem se šroubovým uzávěrem, skladuju v komoře, kde je tma.
  6. 6
    Plata sušičky opláchnu ve vaně pod sprchou, omyju je hadříkem nebo houbičkou na mytí a nechám vyschnout.

Tipy pro sušení hub v sušičce

Houby schnou lépe po okrajích sušičky, u středu hůř. Na kraje plat tedy rozrovnávám vlhčí, případně větší kusy, doprostřed skládám tenčí a pevnější plátky.

Pokud sušíte často (nejen houby, ale i ovoce nebo bylinky), kupte si k sušičce náhradní plata a ta vyskládejte na sebe. Vzduch jimi projde, navíc nahoru na poslední plato se dává plné víko, které vrací teplý vzduch do prostoru, kde se houby suší.

V čem suším?

sušička ovoce big paradiso G21

Sušička ovoce G21 Big Paradiso

Asi nejlepší sušička pro běžnou rodinu s dětmi, fajn výkon a dobrá cena. Jsem s ní spokojená 🙂

Tipy pro sběr hub

  • Houby sbíráme zásadně ty, které bezpečně známe. Sama jsem odchovaná na suchohřibech, kozácích, křemenáčích a pravých hřibech; z hub, které mají dole pod kloboučkem štráfování neboli lupeny, mám respekt.
  • Pokud vás zajímá, co za houbu jste našli (a nejste si jistí, zda je jedlá), můžete ji s sebou vzít do mykologické poradny – ty většinou na podzim fungují, podívejte se na internet a najděte nějakou v místě vašeho bydliště. My jsme jednou s dětmi našli na zahradě klouzky a byli jsme se na ně přeptat. Teď už vím, jak se ta „uslintaná“ houba jmenuje 😉
  • Na houby se chodí zásadně s košíkem, nikoliv s igelitkou. V té se houby během krátké chvíle snadno zapaří a můžou při konzumaci způsobit vážné zažívací problémy. Do proutěného košíku se houby snadno uloží, nepomačkají se tolik, navíc k nim proudí vzduch a houby můžou dýchat.
  • Sbírejte pouze zdravé kusy, bez červů. Červivost hub bývá vyšší v létě, ve vlhkém podzimu spíše narazíte na houby plesnivé. Plesnivost se projevuje hlavně u starších kusů. Takovou houbu nechte v jejím přirozeném prostředí dokončit její cyklus, nedávejte ji do košíku s úmyslem plesnivá místa vykrojit a zbytek si ponechat. Houba je obvykle napadená celá, ačkoliv to na první pohled nemusí být patrné.
kozák houba

Uloveno pod břízou na zahradě

Čištění hub

Houby je třeba zpracovat co nejdříve, ideálně v den sběru. I v případě, že sbíráte na první pohled zdravé houby, můžou být uvnitř červi. Čím déle houby necháte, tím víc škody červíci napáchají.

Počítejte s tím, že čištění a krájení hub nějaký ten čas zabere (záleží samozřejmě, jak úspěšní jste při sběru byli). Sama tedy považuju tuto činnost za podstatně méně zábavnou než samotné sbírání hub v lese.

Houby se čistí navlhčeným hadříkem, zapomeňte, že byste je myli pod tekoucí vodou. Houba je poplatná svému názvu, vodu nasaje a znehodnotí se. K ruce si vezměte malý špičatý nožík na čištění noh.

Měkčí kusy nacucané vodou z lesa, tzv. křapáče, se hodí do smaženice, do houbového guláše nebo polévky. Krájejte je na větší kusy, ať máte pocit, že jste si do houby „kousli“, až z nich uvaříte podle nějakého dobrého receptu.

U nás doma se nakrájené měkké houby ještě vždy posolily a nechaly chvíli stát, sůl měla vyhnat případné přehlédnuté červy z hub ven.

Tipy na recepty z čerstvých hub 

Houbová polévkaHovězí guláš na houbáchHoubové řízky

houbový guláš

Guláš z hovězí kližky na houbách

Houby s pevnou strukturou jsou fajn na sušení. Očištěné kusy krájíme na plátky silné asi 2-4 mm a rozrovnáváme na sušení.

Čím déle se houby budou sušit, tím slabší plátky musíte krájet, aby houby při sušení nezačaly plesnivět. Do sušičky, případně budete-li sušit v troubě, můžete krájet silnější plátky.

Na čem sušit houby

Houby, především vlhčí plátky, se rády lepí na podklad, na kterém je sušíte. Osvědčenou variantou je vyskládat je na pečicí papír nebo jiný pergamenový, povoskovaný papír. Nepoužívejte noviny kvůli tiskařské černi, možné je sušení na čistých bílých papírech do tiskárny.

Sušit se dá dobře ve staré čisté zácloně, která se přehodí přes sušák prádla. Záclony jsou vzdušné a houby se můžou sušit pravidelně ze všech stran. Není-li v pokoji dostatečně teplo, můžete pod sušák umístit ventilátor nebo elektrické topení.

Zručný kutil si může vyrobit vlastní síto na sušení, dá se použít nejenom na sušení hub, ale také ovoce. Pamatuju na dědu, který si vyrobil sít hned několik – stloukl dřevěný rám, do kterého natáhnul pevnou síť. Síta byla veliká asi 30 x 60 cm, dobře se s nimi manipulovalo. Děda sušil na větrané půdě, síta mu vydržela, co vím, celé moje dětství 😉

Dříve se také sušily houby na niti. Nasušené plátky se navlékly na niť a zavěsily nad zdroj tepla – obvykle to bývala kachlová kamna, kde se topilo dřevem. Výhodou byla úspora místa a využití tepla v místnosti.

sušení hub v sušičce

Sušení hub na platech sušičky potravin

Další varianty, jak sušit houby

Sušení na plechu v troubě

Pokud nemáte sušičku ovoce, volila bych pro sušení hub klasickou troubu. Plechy vyložte pečicím papírem (houby vyskládané na holý plech se přilepí a nehnete s nimi), na pečicí papír rozložte nakrájené plátky.

Troubu zapněte na 50-60 °C a sušte při otevřených dvířkách trouby, aby měla vlhkost kam unikat. Houby občas prohrábněte, zhruba po 4-5 hodinách by měly být suché. Rychlost sušení můžete urychlit zapnutím horkovzdušné cirkulace vzduchu, pokud touto funkcí vaše trouba disponuje.

Sušení hub na topení

V topné sezóně můžete houby sušit na topení. Sušte opět nejlépe na pečicím papíře, velikost přistřihněte tvaru topení. Pokud je povrch topení nerovnoměrný, položte na něj dřevěné kuchyňské prkénko. Pak ani není třeba na prkénko pokládat pečicí papír. Pokud netopíte intenzivně, je dobré dát na závěr houby dosušit do trouby, až budou šustit.

Zajímavý tip: Houby na topení lze sušit na vyskládaných čistých plenách. Teplo skrz pleny projde, navíc ty vsáknou vlhkost z hub, které budou rychleji suché.

Sušení hub na slunci

Všeobecně se nedoporučuje, houby se snadno zapaří. Lze sušit na vzdušném místě spíše v létě, kdy je ve vzduchu nízká vlhkost.

Síť na sušení hub

Velmi vhodnou variantou je síť na sušení hub. Síť je skladná, obvykle obsahuje několik pater, kam se houby rozloží, a celá síť se zavěsí na suché teplé místo s dostatečným prouděním vzduchu.

Teplota při sušení hub

Sušíte-li houby v sušičce potravin, teplotu sušení si jednoduše nastavíte. Teplota sušení hub v sušičce by se měla pohybovat kolem 50-60 °C, tu samou teplotu nastavte, pokud sušíte houby v troubě.

Pokud sušíte na topení, doporučuje se nakonec dosušit houby v troubě, abyste se zbavili veškeré zbytkové vlhkosti, která by mohla mít za následek plesnivění hub po uskladnění.

Jak dlouho sušit houby

Houby jsou usušené, když takzvaně šustí. Usušená houba by měla jít bez problémů přelomit a prasknout. Pokud je houba pružná a při pokusu o přelomení se ohne, je třeba ji dosušit.

Délka sušení hub závisí na způsobu sušení. Nejrychleji jdou usušit houby v sušičce potravin nebo v troubě, déle trvá sušení v pokoji, například na topení.

V sušičce nastavené na teplotu cca 50-60 °C jsou houby usušené za 5-6 hodin. Houby sušené na sítech v pokoji budou suché za 2-3 dny.

Jak nejlépe uskladnit sušené houby

Pokud se vám úspěšně podaří nasbírané houby usušit, je třeba vyřešit otázku, jak je nejlépe uskladnit. Sušeným houbám vadí vlhkost, napadnou je také může potravinový mol (zavíječ moučný). Proto nejsou příliš vhodné např. textilní pytlíky.

Nejlepší je uskladnit houby ve sklenici s víčkem na závit, případně sklenici bez víčka zabalit do igelitového sáčku a zagumičkovat. Skladujte v temnu, já dávám sklenice do komory.

Takto uskladněné sušené houby vydrží i několik let, já ale věřím, že další podzim už budou sklenice prázdné, čekající na novou várku sušených hub nasbírané v nejnovější houbařské sezóně.

sušené houby uskladnění

Extra tip na konec 

Ošetření sušených hub v mikrovlnné troubě: Na jednom houbařském fóru jsem četla diskuzi, týkající se napadení sušených hub červy. Místní znalci houby po vysušení, ještě před uskladněním do sklenic, proženou 45 vteřin v mikrovlnné troubě zapnuté na vysoký výkon.

Tím zničí případná vajíčka červů, která by v houbách mohla přežít (obzvlášť sušíte-li houby pomalu, v bytě, nikoliv v sušičce nebo v troubě). Takto ošetřené houby, uložené ve sklenicích s víčkem se závitem, vydrží v dobré formě bez problémů po celou dobu uskladnění.

Petra
 

Jsem máma od dvou pubertálních dětí a hledám cesty, jak rodině nabídnout zdravější dobroty. V sušičce potravin zpracovávám ovoce, zkouším ale sušit i jiné bašty, svoje zkušenosti sdílím tady na webu.

>