Jak sušit pomeranč
Pomeranče a celkově všechny citrusy jsou ideálním doplňkem k různým dekoracím. Hodí se na přírodní věnce, můžete si je zavěsit nad jídelní stůl a provoní vám celý byt. Ukážu vám, jak správně pomeranče a citrusy sušit. Jsou i jiné možnosti než sušení v sušičce. Nakonec můžete ze sušených pomerančů vyzkoušet připravit pot-pourri.
Jak poznat, že máme vhodné pomeranč k sušení?
U každého ovoce platí, že musí být čisté, nepoškozené a hlavně bez plísně. Každý kousek ovoce tedy před samotným sušením zkontrolujte a je nutné ho kontrolovat také během sušení, protože se plíseň může objevit i během něj. Kousky ovoce, které máte na sušení, musí být bez hniloby. Plody sušte zralé, ale ne přezrálé.
Ovoce se nejčastěji suší v sušičce na ovoce, ale klidně ho můžete položit na topení nebo vložit do trouby.
TIP
Já používám na sušení ovoce, masa, hub a dalších potravin sušičku ovoce. Nejlepší sušička ovoce a potravin je totiž k potravinám vždy šetrnější a sušení v sušičce je daleko jednodušší.
Jak sušit pomeranč v sušičce
Sušení v sušičce je asi nejjednodušší. Stačí očistit celé pomeranče, vysušit utěrkou a plod nakrájet na asi 4 milimetry silné plátky. Z průměrného pomeranče jich můžete získat až osm. Jestli je budete mít slabší, nevadí to, ale dávejte si pozor, aby se plátky neprotrhly. Ty silnější se zase nemusí vysušit dokonale. Plátky pomerančů pak rozložte vedle sebe na plata sušičky.
Jaká je ideální teplota při sušení?
Ideální teplotou pro sušení ovoce je asi 50-55 stupňů. Každou hodinu a půl je nutné kontrolovat plátky, vhodné je je otáčet, aby se nekrabatily pouze k jedné straně.
V čem suším
Nejlepší sušička ovoce a potravin
Asi nejlepší sušička pro běžnou rodinu s dětmi, fajn výkon a dobrá cena. Jsem s ní spokojená.
Sušení pomerančů bez sušičky v troubě
Na sušení pomerančů si ale nemusíte sušičku na ovoce kupovat. Každá domácnost disponuje troubou a určitě doma máte i topení. Mám vyzkoušené všechny metody sušení a žádná není špatná! Také na sušení v troubě si citrusy připravte, stejně jako na sušení v sušičce. Plech si vyložte papírem na pečení a plátky rovnoměrně vyrovnejte. Dávejte pozor, ať plátky nejsou přes sebe.
Sušte je asi na 50-55 stupňů, což je asi nejnižší teplota. Plátky nezapomeňte otáčet, aby se nekroutily. Můžete zkusit teplotu zvýšit, je ale nutné myslet na to, že je potřeba plátky pomerančů otáčet častěji.
TIP
Zkoušela jsem sušit pomeranče na plechu i na roštu trouby a přijde mi to stejné. Na fotografii suším na roštu.
Jak dlouho sušit pomeranč?
Pomeranče a jiné citrusy sušte v sušičce na ovoce asi 8-12 hodin. Pravidelně plody kontrolujte. Délka sušení záleží na zvolené teplotě.
Jak poznám, že jsou pomeranče správně usušené?
Správně usušené pomeranče poznáte velmi snadno. Jejich slupka bude příjemně křupat a dužina bude křehká. Naopak, plátky, které nebudou usušené, budou uvnitř měkké, což později může vést k jejich hnilobě. Dbejte na to, aby pomeranče byly usušené správně, protože pak vám vydrží delší dobu.
Jak nejlépe skladovat sušené pomeranče?
Sušené pomeranče skladujte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě, v chladné a temné místnosti. Někdy postačí vložit nádobu do spíže. Budete mít sušené plátky hned po ruce.
Co si můžete z pomerančů vyrobit?
Sušené pomeranče se velmi často využívají jako nejedlé dekorace. Můžete si z nich udělat vánoční ozdoby na stromeček, zakomponovat je do podzimního věnce nebo je jen tak zavěsit. Můžete ale udělat změnu a pro jednou je nesušit jako plátky, ale jako stočené ruličky. Efekt je velmi nápaditý a určitě takto sušené plody můžete věnovat jako zajímavý dárek.
TIP
Podívejte se na můj návod, jak vyrobit dekorace a ozdoby ze sušených citrusů.
Neomezujte se jen na dekorace
Omyté ovoce je ale potřebovat nejdříve rozmixovat a ještě propasírovat, aby dužina byla opravdu čistá. Na plata sušičky nebo plech pak dejte papír, můžete ho potřít trochou oleje – směs pak půjde lépe odloupnout. Nalijte na papír velmi tenkou vrstvu ovocné směsi a rozetřete na maximální tloušťku 5 milimetrů. Placky musí být na konci sušení ohebné a půjdou dobře sloupnout. Můžete je použít jako dekoraci do moučníku nebo si je dát jako večerní mlsání.
Znáte pot-pourri? Voňavá sklenice plná sladkého ovoce
Na výrobu pot-pourri nebudete potřebovat mnoho surovin. Postačí vám sušené plátky citrusů, badyán, kardamom nebo další ovoce. K přípravě orientálního pot-pourri se hodí právě citrusy, které vynikají svou vůní, i když pro některé může být těžká. Plody a květy rostlin je nutné mít dobře uzavřené ve sklenici. Poté už jen stačí zakápnout trochou vonného oleje a nechat měsíc ležet.
Až poté můžete směs použít jako pot-pourri. Hodí se jako dekorace do místností, které chcete mít osvěžené, protože ovoce můžete nasypat do malých látkových pytlíků a využít jako osvěžovače.
Dobrý den,
nemáte, prosím, odhad kolik sušený pomeranč ztratí váhy během sušení? Zajímá mě kolik sušeného produktu budu mít např. z 1kg pomeranče. Děkuji Anna