(1) Výběr potravin k sušení

sušení ovoce

Sušení je geniálně jednoduchý a jednoznačně nejzdravější způsob konzervace potravin. Šetrným sušením uchováte v potravinách až 80% vitamínů a minerálních látek! Aroma sušených dobrot je výraznější, chuť intenzivnější. Nedovolte, aby sušení minulo vaši kuchyni a pusťte se do práce.

Nejenom křížaly ze šťavnatých jablíček nebo na pracharandu semleté sušené hrušky: v sušičce připravuju i další ovoce, zeleninu do zásoby, s dětmi jsme úspěšně připravili vynikající jerky maso, po kterém se během chvíle zaprášilo. Když je potřeba, chystám mlsky ze sušeného masa pro babiččina kocourka.

Léto a podzim jsou pro moji sušičku žně. Nemyslím tím jenom hříbky a houby, které nám rostou za barákem a z nichž část padne na sušení; pravidelně suším ovocný čaj, kterým o Vánocích obdaruju moje nejbližší.


Apropos, když je řeč o Vánocích, loni jsme s dětmi nasušili vánoční ozdoby z nakrájených citrusů a jablek – voňavější stromeček jsme nikdy předtím neměli!

Zkrátka: sušička je v kuchyni moje pravá ruka a možnosti jejího využití jsou omezené jen mojí fantazií.

Nejlepší zdroj potravin na sušení je zahrada. V té naší máme několik jabloní, švestku, hrušeň a třešeň. Na slunném plácku roste pár sazenic jahod, ze kterých průběžně posbírám na dvě mísy slaďoučkých plodů. Co se nesní na místě, jde do sušičky (nejsem zavařovací typ). Ačkoliv bydlíme na severu, v místě vyhlášeném jako nočník Evropy, vždycky zahrada dá dost na to, aby zbylo i na sušení.

TIP: Nemáte-li vlastní zahradu, zkuste nabídnout pomocnou ruku při sklizni vašim známým, kteří mají obsypané stromy a nestíhají úrodu zpracovávat. „Výslužka“ v podobě domácího ovoce vás určitě nemine.

Zelenině jako takové moc bohužel nedám, v potřebuju-li, zajdu do místního ovozelu koupit, co je potřeba, nakrájím či nakrouhám a suším.

Se zeleninou se dá kouzlit: mám pár extra tajných tipů na sušené zeleninové dobroty i pro nejzarputilejší odpůrce; co třeba sušená rajčátka nakládaná v olivovém oleji s bylinkami?

Báječný tip jsou sušená, ochucená semínka a ořechy, které předem máčím ve vodě. Připravená naslano i sladko, jsou vynikající alternativou k chipsům a světe div se: chutnají i mému muži.

Výběr potravin na sušení

K sušení vybírejte tak akorát zralé kusy ovoce a zeleniny, z houbové nadílky vyřaďte staré křapáky a exempláře, ve kterých už si svoji cestičku prorazili červíci. Před samotným sušením plody omyjte, osušte a odstraňte případné vady na kráse, které by mohly být potenciálním zdrojem nákazy.

Všechny postupy a způsoby sušení popisuju na stránce s Recepty, podívejte se na ně a nechte se inspirovat.

Nebojte se experimentovat s různými chutěmi a surovinami: zjistíte, že domácí sušení je velmi pohodlný způsob přípravy jídel, stačí zvládnout základy. Navíc budete mít v zásobě zdravé, "živé" dobroty pro každou příležitost, když vás bude honit mlsná nebo budete potřebovat doplnit energii.

 Dobrou chuť 🙂

Petra
 

Jsem máma od dvou pubertálních dětí a hledám cesty, jak rodině nabídnout zdravější dobroty. V sušičce potravin zpracovávám ovoce, zkouším ale sušit i jiné bašty, svoje zkušenosti sdílím tady na webu.

>