Jak na domácí křížaly (sušená jablka)
Pověst praví, že Newton objevil gravitační zákon poté, co odpočíval pod jabloní a na hlavu mu spadlo zralé jablko. My se však dnes fyzikou zabývat nebudeme a přesuneme se i s jablky do domácí kuchyně.
Řeč bude o tom, jak si vyrobit božské křížaly.
Můj tip: pro ještě lepší chuť je poprášíme skořicí 🙂 Tenhle malý trik dokáže chuť křížal pozvednout, až budete jablíčka sušit, vezměte si k ruce pytlík se skořicí a lehkou rukou plátky jablek na sušičce posypte.

Sušená jablka? To jsou křížaly
Výroba křížal je obvykle aktuální v době sezóny jablek, čili od sklonku léta, po celý podzim až do prvních mrazíků. Suší se obvykle odrůdy jablek, které se nehodí na delší skladování.
V našich zemích se jabloním odjakživa dařilo, a to proto, že jabloně patří mezi nejodolnější ovocné stromy, které lze pěstovat až do výšky 700 metrů nad mořem.
Určitě nebudu daleko od pravdy s tvrzením, že v každé zahradě najdete alespoň jednu jablůňku. Ovocné stromy v zahradě poskytují stín, působí esteticky a navíc plodí lehké, zdravé ovoce, které chutná dětem i dospělým. Zkrátka: bez šťavnatých jablek jako by byl podzim bez chuti.
Co z jablek, když je štědrá úroda?
Nabízí se nepřeberné množství možností, jak jablka zpracovat. Jsou výborná čerstvě utržená ze stromu, jako mošt, víno, do povidel i marmelád, do kompotů, uplatnění najdou v teplé i studené kuchyni.

Na co bych se v tomto článku chtěla zaměřit, je jejich sušená forma, známá jako křížaly z jablek. Jde o výtečnou pochoutku plnou vitamínů a živin, kterou lze bez problémů nahradit nezdravé sladkosti kupované v obchodech.
Jak udělat křížaly - recept
Níže uvádím recept na jablečné kroužky tak, jak chutnají naší rodině a nedám na ně dopustit. Při přípravě používám dvě tajné ingredience: javorový sirup a skořicový poprašek. Jablkům dodají nový podtón chuti, je to příjemná variace na běžné křížaly, jak je všichni známe. Plátky jablek suším ve své sušičce ovoce. Sušit lze i v troubě nebo na papíře, jak zmiňuju na konci tohoto článku.
TIP: Při výrobě jablečných křížal používám kuchyňské náčiní, na které v receptu odkazuju. Určitě se vyplatí mít vykrajovač jádřinců, protože jablka nakrájená na kroužky nejenže dobře vypadají, ale příprava je snadná a vzniká jen minimum odpadu.
Připravte si pevná, dobře vyzrálá, ale nikoliv přezrálá jablka. Na sušení jsou vhodné letní a podzimní odrůdy, které se nehodí na delší skladování.
Odstraňovačem jádřinců vypíchněte střed jablka. Postavte jablko stopkou dolů a levou rukou jej přidržte. Pravou rukou nasaďte nástroj na střed „bubáku“ (uschlý zbytek květu na vršku jablka). Jemně zatlačte a zároveň otáčejte střídavě vpravo a zpět vlevo. Nástroj jablkem projede a odstraní jádřinec ve formě trubičky.

Poté si vezměte k ruce škrabku na ovoce a oloupejte slupku. Pokud je slupka jemná a vy zpracováváte domácí jablíčka, můžete slupku nechat. Pokud máte kupovaná jablka, doporučuju slupku odstranit (alespoň já slupkám u kupovaných jablek nevěřím).
Jádřince zbavené, oloupané jablko nakrájejte na stejně silná kolečka. Použijte ostrý nůž na ovoce, případně V kráječ (mandolínu). Na fotce vidíte plátky nakrájené pomocí mandolíny.

TIP: Čtěte také, jak sušit domácí rajčata v sušičce
Co dělat, aby jablka nehnědla?
Když jablko rozříznete, začne na řezu hnědnout. Je to způsobené činností oxidačních enzymů, které potřebují ke svému uplatnění kyslík ze vzduchu.
Aby jablka nezhnědla, namáčejí se ihned po nakrájení do lázně, která se skládá z vody a kyseliny citronové (případně vymačkaného citrónu). Já lázeň připravuju z vody a kyseliny citronové, je to rychlé, levné a opravdu to funguje.

Máčení jablek není bezpodmínečně nutné, při sušení získají plátky béžový nádech, navíc, v mém případě jsem kroužky pro chuť sypala skořicí, takže hnědé zabarvení tam díky skořicovému poprašku bylo tak jako tak
Nakrájená jablka vyndejte z lázně, lehce oklepejte a rozložte na plata sušičky. Dejte pozor, aby se vzájemně nepřekrývaly a kroužky mohly pravidelně schnout.
A teď přichází nepovinná část, kterou však já nevynechávám.
Hotovo? Jdeme sušit!
Jak sušit jablka v sušičce
Plata s kroužky jablek narovnám do sušičky. Teplotu pro sušení jablek nastavuju na 57 °C, časovač pak na 8 hodin. Jsem zastánce pozvolného sušení než šokovým horkým proudem vzduchu (kdy se čas zkrátí až o polovinu). Sušením v sušičce snadno nastavím parametry a nechám přístroj dělat svoji práci.

I přesto, že výrobci sušiček deklarují bezproblémové, rovnoměrné sušení, je lepší jablka průběžně kontrolovat. Obvykle mi to vyjde tak, že po dvou hodinách proházím plata (horní za spodní) a po dalších cca 3 hodinách odebírám první usušené plátky, většinou menší kousky nebo kroužky, které se mi při přípravě zlomily napůl.
Připravte chuťové buňky na to, že celý byt vám po chvilce začne vonět po jablíčkách a skořici
První křížaly mám hotové zhruba po 5-6 hodinách, ve finále jsem po hodinách osmi. Správně usušené křížaly jsou pružné, nemají se lámat a při smáčknutí nesmí uvolňovat šťávu. Když je rozříznete, nevidíte uvnitř žádné známky tekutiny.
TIP: Počítejte s tím, že z 1 kg čerstvých řezů jablek získáte 15-20 dkg sušených křížal. V sušičce se suší při teplotě mezi 55-60 °C a celková doba sušení by neměla překročit 8 hodin.
Dejte pozor, aby jablka nebyla přesušená. Jsou pak křehká a prakticky bez chuti. Pamatuju si, jak jsem jednou koupila balíček křížal v Globusu, nebyly zrovna nejlevnější, a když jsem ochutnala, málem mi to pořezalo pusu. Bohužel, hned to letělo do koše
Sušení ovoce
Jablka samozřejmě nejsou jediné ovoce, které můžete sušit, ačkoliv v našich krajích jsou křížaly tradiční pochoutkou. Pustit se můžete do sušení švestek, výborné jsou také hrušky nebo banány.
Nejenom plátky ovoce; zajímavou alternativou jsou sušené ovocné plátky, které se vyrábějí ze směsi umixovaného ovoce. Pasta se pak natře v tenké vrstvě na pečicí papír a nechá se schnout. Sušené jablečné placky se ještě teplé rozkrájí na menší díly a svinou do trubiček. Labužníci namočí konce ovocných trubiček do rozpuštěné čokolády.
V čem sušit ovoce
Jak jsem zmínila, ideální do rodiny s dětmi, kde se dbá na zdravou výživu, je domácí sušička potravin. Tyto přístroje nejsou drahé a dovolit si je může prakticky každý. Pokud nad koupí uvažujete a přemýšlíte, jakou sušičku ovoce si pořídit, doporučuji vřele typ G21 Paradiso BIG, kterou vlastním a nedám na ni dopustit.

Jablka je dále možné sušit v horkovzdušné troubě, zapnuté na minimum (50-60 °C). Dvířka jsou přiotevřená, aby mohla unikat vlhkost. Sušte ideálně na plechu vyloženém pečicím nebo pergamenovým papírem, i tak však počítejte s tím, že křížaly se v troubě budou přichytávat a budete je muset obracet.
Sušení na topení příliš nedoporučuji, trvá déle, a v otevřených prostorách se na jablka víc práší, navíc přitahuje otravný hmyz, obzvláště v teplém počasí.
Moje tchýně má kachlová kamna. Křížaly suší tak, že odstraní jádřince jablek, ta pak nakrájí na kroužky, které navlékne na nit a zavěsí k teplé troubě. Vypadá to fantasticky (prostě tohle ke staré chalupě patří , báječně provoní místnost, a my můžeme uzobávat, když přijdeme na návštěvu.
Skladování křížal
Na uskladnění sušených jablek nehledejte žádnou vědu: vložte je do uzavíratelné nádoby a uložte na chladné, suché místo. Nebo bude stačit čistý plátěný pytlík, a tchýně ukládá křížaly do papírového sáčku.
Každopádně nečekejte, že vám domácí křížaly dlouho vydrží. Pokud jsou udělané tak jak mají být, vždycky se najdou strávníci, kteří po nich budou natahovat hladové ruce.
Jablka a vitamíny
Jablka patří k oblíbeným druhům ovoce. Jsou lehká, chutná, a obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Lidová moudrost praví, že jedno jablko denně nahradí sto doktorů. Jablka jsou prevencí i lékem. Jedinci citliví na syrová jablka si je mohou dopřát ve formě křížal, pečená se skořicí, vanilkou a hřebíčkem

Podívejme se na výživové hodnoty ve 100 g čerstvého jablka:
Co obsahuje | Kolik toho je |
---|---|
Voda | 84 g |
Energetická hodnota | 238 J |
Vápník | 7 mg |
Fosfor | 11mg |
Železo | 0,5 mg |
Vitamín A | 60 m.j. |
Vitamín B1 | 0,04 mg |
Vitamín B2 | 0,03 mg |
Vitamín C | 7 mg |
Domácí křížaly recept:
Úroveň: začátečníci
Doba: příprava cca 30 minut, sušení max. 8 hodin
Počet porcí: 150-200 g křížal z 1 kg čerstvých jablek
Suroviny:
Vyzrálá jablka, která máte k dispozici, případně množství, které zaplní sušičku
Javorový sirup
Skořice
Kyselina citrónová
Vykrajovačem jádřinců odstraňte středy z jablek, jablka oloupejte. Nakrájejte na pravidelné kroužky (nožem na ovoce, případně kráječem - mandolínou). Pokud chcete, aby vám plátky jablek nezhnědly, vložte je do vody, ve které jste rozpustili kyselinu citrónovou - dávám cca 1/2 lžičky na 0,75 l vody.
Jablka vyjměte z lázně, nechte okapat, a rovnoměrně rozložte na plata sušičky. Do misky nalejte javorový sirup (stačí málo!) a silikonovou mašlovačkou jablka potřete. Nakonec je lehce poprašte skořicí a plata narovnejte do sušičky.
Sušičku nastavte na 57 °C, časovač na 8 hodin. Zhruba po dvou hodinách prohoďte plata (horní za spodní). Po pěti šesti hodinách by mohly být první křížaly hotové. Správně usušené jsou vláčné, když je však rozříznete, nevidíte žádné stopy šťávy.
Sušené plátky jablek nechte prochladnout, skladujte v uzavíratelné nádobě v suchu, chladu a na tmavém místě.
Úspěch zaručen, dobrou chuť!
[…] Jablka nejrychleji připravím tak, že je celá oloupu a vyyříznu středy odstraňovačem jádřinců. Pokud máte mandolínu, můžete nakrájet jablíčka s její pomocí (mandolína kráječ je perfektní například při přípravě křížal). […]