Jak sušit česnek? Pěstujete si doma česnek, zkuste ho také usušit

Pokud máte velkou zahradu, na které si pěstujete česnek, tak určitě víte, že ho můžete nasušit několika způsoby. Velmi známý je ten, kdy si spojíte několik svazků česneku dohromady a pověsíte například ke stropu. Já vám ukážu, jak ho můžete ušušit v sušičce nebo troubě a jak ho prakticky použít. 

Jak poznat, že máme vhodný česnek k sušení? 

Na sušení je vhodný každý česnek, který vypadá zdravě, má několik slupek a není plesnivý ani nijak poškozený. V opačném případě ho raději ořízněte a použijte čerstvý, na sušení vhodný není. Česnek můžete sušit několika způsoby.

Jak sušit česnek v sušičce

Sušení v sušičce na ovoce patří mezi velmi efektivní. Je to rychlé sušení, které můžete dělat podle návodu. Česnek, který budete sušit v zařízení, bude mít stále bílou barvu, zachová si především svou chuť, ale trochu i své typické aroma. Česnek můžete sušit nakrájený na plátky nebo vcelku. Stroužky byste ale měli alespoň rozpůlit, protože jinak nebude kvalitně proschnutý.

Jaká je ideální teplota při sušení?

Česnek byste měli sušit při nízké teplotě, maximálně však do 50 stupňů Celsia.

V čem suším

sušička ovoce big paradiso G21

Nejlepší sušička ovoce a potravin

Asi nejlepší sušička pro běžnou rodinu s dětmi, fajn výkon a dobrá cena. Jsem s ní spokojená.

Jak dlouho sušit česnek?

Stroužky nebo plátky česneku nechte v sušičce na ovoce alespoň šest hodin. Můžete ho tam samozřejmě nechat déle, ale sledujte, aby česnek nebyl přesušený nebo se neznehodnotil. 

Jak poznám, že je česnek správně usušený?

Správně usušený česnek bude dokonale křupat. Zároveň si zachová svou bílou barvu. 

Jak nejlépe skladovat sušený česnek?

Česnek můžete skladovat na několik způsobů. Známá je forma stroužků, plátků nebo si ho můžete namlít na jemný prášek, který bude asi nejlepší k použití v kuchyni. Namlít ho můžete buď na mlýnku, nebo použít jemné struhadlo. 

Skladování česneku je také velmi jednoduché. Vhodné jsou skleněné nádoby, které mějte na tmavém a chladném místě. Místnost by ale neměla být vlhká, protože se snadno dostane do sušeného česneku. Místo prášků by tak vznikla jen hmota, kterou byste už nemohli použít.

Rychlé sušení v troubě

Kromě sušičky můžete na sušení použít také troubu. Je to nejrychlejší způsob sušení. Troubu zapněte na 50 stupňů a sušení bude trvat asi tři čtvrtě hodiny. Pokud budete česnek sušit na vyšší teplotu, nebude to pro něj vhodné, protože nebude mít chuť ani aroma. Na plechu ho ale budete muset občas promíchat, protože má tendence se připéct. 

Sušení při pokojové teplotě 

Česnek můžete sušit také při pokojové teplotě na vzduchu. Je to sice proces, který může trvat i týden, zároveń za něj neutratíte žádné peníze. Česnek dejte na plech, pečící papír nebo fólii. Dávejte pozor, aby se na česnek nedostali škůdci nebo plísně. 

V případě hezké předpovědi počasí rádi sušíme česnek na dvorku 🙂

Sušený česnek je skvělým kořením 

Sušený česnek použijete hlavně v kuchyni. Česnek jako takový slouží jako dochucovadlo. Pokud chcete použít sušený, použijte ho půl lžičky namísto dvou čerstvých stroužků. Bohužel ale záleží na více faktorech, které mohou snížit nebo zvýšit sílu sušeného česneku. Používá se na polévky, masové pokrmy, ale můžete ho použít i na další jídla. Skvěle se hodí  například do těstovinových salátů. 

Sušený a nadrcený česnek je dobrou variantou pro ty, kteří nemají rádi chuť čerstvého česneku nebo kousky v jídle. Můžete ho přidat také do pomazánek společně s dalšími sušenými surovinami. Sušený česnek v pěkné kořence může být i milým dárkem. 

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *