Moka

Moka konvice: jak připravit silnou kávu

Příprava domácí lahodné kávy má mnoho podob. Vyzkoušejte přípravu silné a voňavé kávy podle italské tradice. A nemusíte mít drahý presovač. Stačí vám ikonická moka konvička.

Co je moka konvička?

Milujete kávu na tisíc způsobů, ale nejraději máte tu s plnou a výraznou chutí? Připravte si jí doma. A nemusíte mít po ruce žádný drahý espresovač. Stačí vám k tomu moka konvička. Tak ochutnejte i vy kávu plnou chuti a aroma.

Všechno to začalo moka konvicí z hliníku, označovanou jako „Moka Express“. Dnes je již o ikonickou konvičku, která nedomyslitelně patří do každé domácnosti. Ne jen té Italské! Vynalezl ji v roce 1933 italský inženýr Alfonso Bialetti ve stylu Art Deco, což se ukázalo jako skvělý nápad. Art Deco byl v té době styl, který symbolizoval luxus, zámožnost a bohatství.

S nadsázkou můžeme říci, že se tehdy jednalo o „luxusní zboží“, které si mohl v té době dovolit opravdu každý. Hospodyňky z moka konvičky mohly připravit lahodnou kávu tím nejlevnějším způsobem, který působil tak honosně! A co víc? Káva byla výraznější, chutnější a silnější, než z kteréhokoli jiného ručního kávovaru té doby.

Není divu, že konvička Moka Express pro Bialettiho znamenala start hvězdné kariéry a neuvěřitelného úspěchu v oblasti prodeje potřeb pro přípravu výborné kávy. Netrvalo dlouho a z Itálie se rozšířila do celého světa. Pokud chcete přinést trochu italské kultury i k vám domů, moka konvička je skvělou volbou. Tímto vynálezem by měl být vybaven každý nadšenec a milovník silné kávy.

Na trhu je k dostání celá řada různých moka konviček. Pro začátečníky nemusí být úplně jednoduché, vyznat se v nabízených produktech. Mohou se lišit rozdílnými parametry, a proto jsme pro vás připravili článek, jak vybrat moka konvičku. Naučíme vás rozeznávat nejlepší modely moka konviček a také poradíme, jaké parametry a specifikace jsou pro tyto produkty nejdůležitější.

Věděli jste, že kromě názvu moka konvička se můžete také setkat s názvy jako je moka kávovar, mocca konvička či mocca kávovar? Všechny tyto názvy označují ten samý produkt. Někdy může být označována také jako perkolátor. Ten však funguje na jiném principu a někdy se může jednat o chybné označení produktu prodejcem.

Na jakém principu konvička na moka kávu funguje?

Moka konvička se skládá ze tří částí. Dolní nádobka je určena pro nalití studené vody. Nad ní je filtr, do kterého nasypete čerstvě mletou kávu. Horní část se pak zašroubuje tak, aby konvička dobře těsnila. Pak už stačí moka konvičku postavit na plotnu a nechat vařit vodu ve spodní nádobě.

Klasická moka konvička funguje pomocí tlaku uvnitř konvičky. Důležitým prvkem u přípravy kávy tímto způsobem je horká pára. Jakmile dojde k bodu varu, začne se voda tlačit přes kávu filtrem ze spodní nádoby na vodu do vrchní. Výsledkem je úžasně chutná, aromatická, filtrovaná káva. No oproti filtrované kávě je ta z moka konvice o trochu hutnější. Ve spodní nádobě na vodu nezbude po přípravě kávy nic, ve filtru bude zachycený lógr, který stačí jednoduše vyjmout a vyhodit.

A co je vlastně perkolátor? U moka konvičky se můžete také setkat s již zmiňovaným názvem „perkolátor“. To však není moka konvička v pravém slova smyslu. Vzdáleně jí je sice podobný, ale funguje na jiném principu. Voda v tomto kávovaru neprochází pod tlakem, což je zásadní rozdíl. Oproti moka konvičce zde prochází káva shora dolů, tedy přesně naopak.

Jak vybrat moka konvičku?

Ikonická moka konvička je skvělým pomocníkem pro přípravu vaší oblíbené kávy, ve které objevíte dosud nepoznané podtóny chutí, skvělé aroma a sílu. Moka konvička se vyrábí v několika velikostech. Při výběru velikosti si rozmyslete, pro kolik osob běžně kávu připravujete. Tady najdete další alternativní metody přípravy kávy?

Originální moka konvička byla vyrobena z hliníku. Při výrobě se používá zdravotně nezávadný hliník, který neobsahuje škodlivé látky. A proč právě tento materiál? Hliník se používá pro své výborné vlastnosti. Dobře vede teplo, zajišťuje rovnoměrné ohřátí konvičky a je lehký.

Luxusnější kousky moka konviček jsou pak vyrobeny z nerezové oceli. Jsou oblíbené pro svůj lesklý vzhled. Ušlechtilá ocel je s velkou oblibou používána u elektrických moka konviček na kávu, ale výrazněji si za toto luxusní provedení zaplatíte.

Vybírejte především podle objemu:

  • 3-4 šálky – odpovídá 150-200 ml a 1-2 větším šálkům
  • 4-6 šálků – odpovídá 200-300 ml a 2-3 větším šálkům
  • 6-9 šálků – odpovídá 300-450 ml a 3-4 větším šálkům

V moka konvičce je udáván objem šálku 50 ml. Pokud používáte šálky o objemu 200 až 250 ml, připravíte si z největších moka konviček max. 3 klasické šálky kávy.

Dříve, než se rozhodnete pro výběr moka konvičky, odpovězte si na tyto otázky:

  • Pro kolik lidí běžně kávu připravujete?
  • Na jakém principu má fungovat způsob ohřevu?
  • Bude vám vyhovovat výraznější, silnější a aromatičtější chuť kávy, než jste zvyklí z běžného kávovaru?
  • Bude vám stačit mletá káva, nebo s koupí moka konvičky budete vybírat také mlýnek, který umí namlít zrno na jemnou až středně namletou kávu?

Jaké moka konvičky jsou nejoblíbenější?

S moka konvičkou Bialetti připravíte silnou kávu připomínající opravdové espresso. V Itálii je moka konvička součástí 90% domácností. Představuje italskou kávovou kulturu, životní styl a v neposlední řadě originální design, který nesmí chybět ani ve vaší domácnosti. A jaké moka konvičky jsou nejoblíbenější? Vybírejte ty v klasickém designu osmihranu. Ty od Bialetti jsou oproti levnějším moka konvicím precizně zpracované a mají širokou nabídku modelů. Pro skvělou chuť z moka kávovaru Bialetti je nutná čerstvě umletá káva.

Jaká je hrubost mletí kávy?

Mějte na paměti, že káva v moka konvičce je připravována pomocí tlaku. Aby byla její chuť opravdu plná, výrazná a mohla se pyšnit nádherným aroma, je nutné kávu správně umlít. Ze „sopky“ káva nebude pozvolně vytékat, pokud budou zrna mletá příliš hrubě. Do moka konvičky patří jemně mletá až středně hrubá káva, připomínající na pohled hrubost kuchyňské soli. Podobné je to u AeroPress. Vybírejte z nejlepší kávy a nekupujte nahodil v supermarketu.

Návod, jak připravit kávu v moka konvičce

  • Celkový čas přípravy: cca 5 minut, doba extrakce asi 1,5 minuty
  • Množství kávy: 15g dle velikosti konvice, ideálně plný trychtýř v prostřední části konvičky

Návod jak na přípravu kávy v moka konvičce

  1. Spodní nádobu naplňte studenou vodou, maximálně po hranici danou bezpečnostním ventilem.
  2. Mlýnek nastavte na jemnou až středně jemnou hrubost a kávu umelte.
  3. Vložte trychtýř a nasypte do něj 15 g kávy na asi 160 ml vody. Sítko má být vždy plné, zarovnané po okraj. Pro slabší kávu množství kávy odeberte. Kávu nijak nestlačujte!
  4. Nasaďte horní nádobku a točivým pohybem zašroubujte.
  5. Konvičku postavte na plotnu a nechte vařit na středním plameni/výkonu plotýnky.
  6. Konvici odstavte ještě před dokončením extrakce. V okamžiku, kdy uslyšíte výrazný zvuk bublání. Nikdy nečekejte, až vyteče veškerá voda ze spodní nádobky nahoru. Příliš zahřátá konvice se začne přepalovat a káva nebude tak lahodná. Extrakci je možné zastavit tím, že konvičku ponoříte do studené vody.
  7. Svou moka kávu můžete začít podávat. Dobrou chuť!
  8. Až dopijete svou kávu, konvici už budete moci bezpečně otevřít. Otevřete ji, vyčistěte, osušte. Můžete nechat volně uschnout na vzduchu. Nepoužívejte čisticí přípravky a nemyjte v myčce!

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *