škrabka na ovoce

Čím krájet ovoce a zeleninu? Škrabky v kuchyni

Máte chuť na bramboračku a právě jste na prkénko vyskládali všechnu potřebnou zeleninu a brambory?

Pak váš čeká další krok: řádně oloupat každý kousek, který do polévky vhodíte. Vezmete-li do ruky správnou škrabku, je to otázka několika vteřin.

Pojďme se podívat, jaké kuchyňské náčiní při loupání a krájení pomůže.

Škrabka na brambory

Jednoduchý nástroj, který má v šuplíku každá hospodyňka, je škrabka na brambory. Hodí se však nejen k loupání brambor, ale i další zeleniny, jako je mrkev nebo celer. Škrabkou loupeme jablka, hrušky a další ovoce.

Pryč je však doba, kdy jste se museli ohánět jen jedním druhem škrabky. Dnes se setkáte se škrabkou, která čepel buď příčnou (typ Y), nebo podélnou. Navíc čepel může být pevná, nebo výkyvná.

A s jakou se škrábe nejlíp? Co člověk, to jiný názor. Moje nejoblíbenější škrabka (a nedám na ni dopustit) má čepel podélnou, výkyvnou. Taková krásně kopíruje tvar zeleniny nebo ovoce, vyžaduje minimální přítlak a z povrchu odstraní skutečně jen to nejnutnější.

škrabka na ovoce

Nůž se škrabkou

Hospodyňkám dodává český výrobce KDS Sedlčany. Jedná se o špičatý nůž s nástavcem přichyceným dvěma spoji na čepeli nože a soudě dle kladných hodnocení tento výrobek pracuje rychle a spolehlivě.

nůž se škrabkou kds

Obyčejný nůž

I běžným nožem se dá zelenina oškrábat. Podmínkou jsou šikovné ruce a trocha cviku, abyste sloupli jen vrchní část a odstraněné slupky nebyly příliš silné. Důležité je, aby nůž byl tak akorát velký a měl špičku na vyříznutí případných vad na kráse.

nůž na ovoce

Škrabka Julienne

Spíš než ke škrabání slouží toto kuchyňský nástroj ke krájení zeleniny (případně ovoce), a to na velmi tenké proužky. Tato technika je známá pod pojmem Julienne. Tenounké proužky mrkve nebo okurky budou ozdobou vašeho kulinářského snažení. S klasickou škrabkou byste nic podobného nesvedli, zatímco Julienne škrabka vykouzlí malá umělecká díla na pár tahů. Jí si jako škrabku oblíbila i od firmy Primelia a musím říct, že s ní panuje obrovská spokojenost. Takže pokud se chcete mrknout na tuhle škrabku Primelia, tak se můžete podívat na odkaz tady.

škrabka julienne

TIP

Spoustu užitečného náčiní do kuchyně koupíte v e-shopu firmy Alza

Škrabka na citronovou kůru

Citronová kůra je báječně okoření sladké moučníky. Před nastrouháním je třeba citrusy řádně omýt a vysušit, ideálně použít plody v bio kvalitě. Citronová kůra se dá nastrouhat klasickým struhadlem, zde ale při troše nešikovnosti hrozí, že citrón sklouzne a vy si uděláte parádní zářez do prstů. Ne vždy je také citrón pro struhadlo vhodný; při strouhání je třeba jej přimáčknout a měkčí plody rády pouštějí šťávu.

Elegantním řešením je speciální škrabka na citronovou kůru. Ta naškrabe tenké proužky kůry, které můžete ihned použít pro ochucení těsta a při dalších kulinářských počinech.

škrabka na citronovou kůru

Vykrajovač kuliček

Jak název vypovídá, slouží k vykrajování kuliček z dužnatého ovoce, ale i zeleniny nebo sýra. Dekorativní kuličky se používají při přípravě obložených mís, chlebíčků.

vykrajovač kuliček

Vykrajovač jádřinců u jablek

Chcete se rychle zbavit vnitřku jablka, aniž byste museli plod rozkrojit? Zkuste vykrajovač jádřinců. Jedná se o ostrý nástroj se zubatým ostřím a dutým středem, který nasadíte na „bubák“, což je oschlý zbytek květu jablka. Pak jemně zatlačíte a zároveň otáčíte vykrajovačem vpravo a vlevo. Vykrajovač středem jablka projede, vykrojí jádřinec a vy jablko můžete dále nakrájet na úhledné kroužky. Já tento vykrajovač používám při sušení křízal.

vykrajovač jádřinců jablek

Spirála na brambory

Tohle je speciální typ kráječe, určený pro milovníky netradičních tvarů. S jeho pomocí vykrojíte efektní, dlouhou spirálu ze syrové brambory, a tuto spirálu pak například osmažíte ve vrstvě oleje. Dá se použít jako netradiční příloha, nebo ji můžete jako pochoutku schroupnout jen tak u televize.

spirála na brambory

Čajová lžička

loupání zázvoru lžičkou

Na závěr jeden tip

Čajová lžička se dá použít jak jednoduchá škrabka. Je ideální např. na škrabání zázvorového oddenku. Ten nejprve začistíte pomocí nože na zeleninu (hrbolky a výstupky), a poté snadno seškrábnete tenkou vrstvu, která zázvor pokrývá.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *