Jak na dokonalé domácí bylinkové pesto?
Každý, kdo rád vaří, má kuchyň plnou koření a bylinek, které hojně využívá. Koření i bylinky ale snadno vlhnou a ztrácí vůni i chuť, na jejich skladování tak maximálně záleží. Některé lze zamrazit, jiné usušit, z některých si můžete za použití dalších přísad připravit pesto. Čím dřív je totiž zpracujete, tím intenzivnější chuť uchováte.
Kde se pesto vzalo?
Pod pestem se ukrývá zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Toto tradiční pesto má svůj původ v oblasti Lingurie v severní Itálii a jeho příprava spočívá ve smíchání rozdrcených a utřených bazalkových listů s česnekem, parmezánem, piniovými oříšky a solí, na závěr se přidává ještě kvalitní olivový olej. Parmezán lze nahradit ovčím sýrem. Výsledkem je omáčka, která se hodí ke špagetám, těstovinám, masu i pečivu.
Svůj název si získalo z italského pestare, tedy mlátit, tlouci, což charakterizuje jeho přípravu. Původně se bazalka drtila v hmoždíři dřevěnou paličkou, dokud z ní nevznikla směs podobná pastě.
Víte, že si pesto nejspíš připravovali už staří Římané, ale v trochu jiné podobě? K jeho přípravě využívali petržel nebo majoránku.
Pesto už zdomácnělo i u nás
Původ sice má v Itálii, své místo má ale nějakou dobu už i v našich kuchyních. Jeho příprava není složitá, takže si ho každý zvládne připravit doma podle své chuti a kdykoli potřebuje.
Co je na přípravu pesta třeba?
K přípravě pesta budete připravovat hlavně bylinky, kvalitní ostrý nůž a další suroviny.
- Když přijde na bylinky, rozhodně se nemusíte omezovat jen na bazalku, využít můžete i tymián, medvědí česnek, kopr, koriandr, petržel, rukolu, špenát, a dokonce i sušená rajčata, která mají intenzivní chuť.
- Do pesta patří i piniové oříšky, nahradit je můžete vlašskými ořechy nebo semínky. Mezi ta nejoblíbenější patří konopná nebo slunečnicová semínka.
- Kvalitní olivový olej je základní surovinou, ne vždy ho ale máme po ruce. Nahradit ho lze avokádovým, konopným i dýňovým nebo sezamovým olejem, případně jejich kombinací.
- Parmezán
- Mořská nebo himalájská sůl
- Přidat můžete i česnek a na závěr trochu citrónové šťávy.
Bylinky mohou být i sušené
Víte, že bylinky nutně nemusí být čerstvé? Některé sušením získají aroma, bylo by škoda toho nevyužít. Mezi takové bylinky patří třeba oregano, tymián, majoránka, rozmarýn a další. To oceníte zejména v zimě, kdy je čerstvých bylinek nedostatek. Můžete si je v létě usušit a pak je využít dle potřeby. Musíte ale vědět, jak je správně sušit.
Před sušením odstraňte nežádoucí listy, větvičky a larvy, které mohou být na spodní straně listů. Bylinky nesušte na slunci, ale na tmavém, suchém, dobře větraném a teplém místě, rozložit je můžete na čistý papír nebo noviny, případně je svázat do svazečků. Pravidelně bylinky otáčejte a snažte se je usušit co nejrychleji, aby byly krásně voňavé. Jakmile se stonky začnou lámat, listy jsou pokroucené a příjemně šustí, máte usušeno.
Kde najde pesto svoje využití?
Pesta jsou skvělým pomocníkem při přípravě těstovin a dalších letních lehkých pokrmů, své uplatnění najdou i u masa, které v něm můžete marinovat. Přidat ho můžete i ke grilované zelenině, namazat si ho můžete na chleba s máslem.
Víte, že třeba s pestem ze sušených rajčat můžete připravit báječnou plněnou masovou roládu, přidat ho můžete i do sendvičů apod.? K jeho přípravě budete potřebovat jen sušená rajčata, olivový olej, piniové oříšky, parmezán, česnek a tymián.
Jak pesto skladovat?
Aby vám pesto pár dní vydrželo, měli byste ho skladovat v pečlivě vymyté sklenici s těsnícím víkem a jeho povrch udržovat zalitý jednocentimetrovou vrstvou olivového oleje, díky kterému zůstane déle čerstvé. Pesto můžete i zamrazit v plastové misce. V tom případě ho ale olejem nezalévejte.